לאחרונה מרבית המכוניות בנישת הפרימיום, כמו גם לא מעט מכוניות שרוצות להדמות לתוצרי פרימיום, מגיעות כשהן מצוידות במה שנקרא "מפתח חכם".
במכוניות המצוידות במערכת שכזו, המערכת מזהה את בעל הרכב הנושא בכיסו או בארנקו את כרטיס ההפעלה ומאפשרת לו להכנס לרכב ללא צורך להשתמש במפתח רגיל או ללחוץ על כפתור של שלט כלשהו. על פי אותו עיקרון גם להתנעה, במידה שהכרטיס נמצא בחלל הרכב, לא נדרש דבר מעבר ללחיצה על כפתור התנעה בלוח המחוונים.
המערכות משלבות אימובילייזר עם קידוד משתנה ויצרניות הרכב מרגיעות גם את הפראנואידים שביננו בטענה שמדובר במערכות מאוד מתוחכמות שבטוחות לפחות ואפילו יותר מאשר מפתח התנעה קונבנציונלי. האמנם?
לא בטוח. לקראת תערוכה אבטחה שתתקיים בשבוע הבא בסן דייגו שבארצות הברית, חבורת חוקרים מגוף אוניברסיטאי שווייצרי העוסק באבטחה החליטה לעשות בדיקה מעניינת בה ינסו החוקרים להכנס, בעזרת אמצעים פשוטים שכל אחד יכול לרכוש בחנות האלקטרוניקה השכונתית, לעשר מכוניות, ביניהן כמה מכוניות יוקרתיות ביותר, המצוידות במפתח חכם, כמובן בלי שהוא יהיה מצוי בכליו של הבוחן הפורץ.
התוצאות מדהימות למדי. כל עשר המכוניות שיוצרו על ידי שמונה יצרני רכב שונים נפרצו בקלות באותה הדרך. איך זה קרה? מה היא הפרצה המאפשרת לכל גנב מתחיל, בהשקעה בציוד העולה כמה עשרות דולרים, לגנוב בקלות מכוניות ששוות מאות אלפי דולרים?
התשובה פשוטה.
כשבעל רכב מתקרב לרכבו וברשותו מצוי "מפתח חכם", המערכת בתוך הרכב קולטת אות שמשדר המפתח ויודעת לפתוח את נעילת הדלתות, לשחרר את האימובילייזר ולאפשר את התנעת הרכב.
ברגע שמי שמחזיק אצלו את המפתח מתרחק מהרכב, המערכת מזהה שבעל הרכב התרחק מהאוטו, הרכב ננעל ולא מתאפשרת התנעה.
אבל, המפתח עצמו עדיין ממשיך לשדר את אותו האות. המקלט במכונית לא קולט אותו כשהוא מחוץ לטווח העומד על מטרים ספורים.
זאת בדיוק הפרצה הקוראת לצוות הגנבים. כשבעל הרכב מתרחק ממכוניתו, עוקב אחריו גנב אחד כשברשותו רכיב אלקטרוני היודע לקלוט את תשדורת המפתח, וכולל אנטנה שמשדרת אותו לגנב שני, שברשותו מקלט, שעומד ליד הרכב וקולט את האות. מכך, מסיקה המערכת שבמכונית שבעל המפתח נמצא בקרבתה, פותחת את הנעילה ומאפשרת את התנעת המכונית.
צוות החוקרים בדק ומצא שאפשר לקנות את כל הדרוש לביצוע גניבה שכזו בעלות מינימלית של כ-100 דולר.
על אף שיצרניות הרכב משדרות כלפי חוץ "עסקים כרגיל", מסקנות צוות החוקרים, כמו גם ממצאים בעקבות חקירות של מקרים אחרים שנבדקו ע"י רשויות חוק וחברות ביטוח מביאים את היצרניות לשקוד בימים אלה על מציאת דרכים שיאפשרו המשך שימוש בטוח לחלוטין ב"מפתחות חכמים" מודרניים.