מחקר חדש ונרחב במיוחד מצא כי הטיפול בקנאביס יעיל לשיכוך כאבים בקרב חולי סרטן. מדובר בממצא שקוראים רבים, ובכללם אנשים שחולים או חלו בסרטן וטופלו באמצעות קנאביס, לא רואים בו בכלל חדשות. אבל כמו במקרים אחרים בנוגע לקנאביס, חלק גדול מהידע הקיים אודות היעילות שלו לסיוע לחולי סרטן נובע מניסיון אישי של מטופלים ושל רופאים, ולא מבוסס על מחקר קליני מדויק. כעת, לא רק שמתפרסם מחקר שבחן באופן ארוך טווח את ההשפעה של טיפול בקנאביס על חולי סרטן, הוא גם כלל מאות מטופלים, ובמעקב של חודשים ארוכים, עד שנה.

המחקר פורסם אתמול (שלישי) בכתב העת BMJ Supportive & Palliative Care והוא נערך על ידי חוקרים מדבלין (אירלנד) וממונטריאול. הנתונים נאספו מ-358 אנשים מקוויבק, קנדה, החולים בסוגי סרטן שונים ומטופלים בקנאביס באופן יומיומי, באמצעות מעקב אחרי תסמינים שונים מהם הם סבלו לאורך תקופה של 12 חודשי טיפול. ההתוויה העיקרית לטיפול בקנאביס מלכתחילה הייתה כאב, והיא נרשמה אצל 72.4% מהמטופלים. התוויות נוספות כללו בחילות, חרדה והפרעות אכילה. מתוך 358 הנבדקים, רק 11 דיווחו על תופעות לוואי משמעותיות, בדגש על תחושת עייפות קשה.

שמן קנאביס רפואי (צילום: Swapan Photography, shutterstock)
שמן קנאביס | צילום: Swapan Photography, shutterstock

בהתחשב בשיעור הנמוך של תופעות הלוואי, הממצאים העיקריים של המחקר נוגעים ליעילות הטיפול עצמה. בנוגע למדדים שהעריכו כאב, על פי עוצמת הכאב, חומרת הסבל ורמת הכאב הממוצעת, שלושה חודשים אחרי תחילת הטיפול נרשמה ירידה מובהקת בחוויית הכאב של המטופלים. בחודשים הבאים (אחרי 6 ו-9 חודשים) לא חלה ירידה נוספת: רמת הכאב נשמרה כפי שהייתה אחרי 3 חודשים, אבל גם לא עלתה כתוצאה מהסתגלות הגוף לטיפול. בנוסף, לאורך הטיפול בקנאביס חלה ירידה באחוזי השימוש בתרופות אחרות (בעיקר לשיכוך כאבים), שהגיעה לשיאה עם הפחתה של 31.6% אחרי 9 חודשים טיפול בקנאביס.

37.9% מהמטופלים שנדגמו לצורך הניסוי טופלו במוצרי קנאביס מאוזנים (ביחס שבין החומרים הפעילים CBD ו-THC), 24.5% טופלו במוצרי THC דומיננטי ו-16.4% טופלו במוצרי CBD-דומיננטי. ב-21.2% מהמקרים הנתון אודות סוג הקנאביס בו נעשה הטיפול חסרים. מהמחקר עולה שהמוצרים המאוזנים – בהם גם נעשה השימוש הגדול ביותר – הם היעילים ביותר לטיפול בכאב אצל חולי הסרטן. "הנתונים מראים" סיכמו החוקרים, "כי לקנאביס רפואי תפקיד חשוב כטיפול משלים אצל חולי סרטן שלא משיגים את ההקלה הנדרשת בכאבים באמצעות משככי כאבים קונבנציונליים, כמו אופיואידים".