מחקר חדש מאשר: קנאביס יעיל לטיפול בכאבי גב כרוניים, ומפחית בכ-50% את הצורך להשתמש במשככי כאבים אופיואידיים (אופיאטים). אופיואידים הם תרופות להרגעה ולשיכוך כאבים, הם נחשבים לממכרים ביותר, ושימוש קבוע בהם פוגע באופן ניכר בתפקוד היומיומי של המטופלים. המחקר פורסם בסוף השבוע האחרון בכתב העת המדעי Cannabis and Cannabinoid Research, והוא כולל היקף נבדקים גדול מספיק בשביל להסיק ממנו מסקנות גם אל מעבר לתוצאות המחקר המיידיות.

המחקר מתבסס על נתונים שהצטברו מאז שנת 1997 אצל רופא המתמחה בטיפול בקנאביס, שטיפל במרוצת השנים ביותר מ-3,000 אנשים. הרופא פועל בקליפורניה, המדינה הראשונה בה אושר השימוש בקנאביס לצרכים רפואיים, כבר ב-1996. מתוך מסד הנתונים, דגמו החוקרים את כל המטופלים שהתלונה העיקרית שלהם הייתה כאבים בגב התחתון, ושבמועד תחילת הטיפול היו מטופלים באמצעות אופיאטים.

תפרחות קנאביס (צילום: Mitch M, shutterstock)
תפרחות קנאביס | צילום: Mitch M, shutterstock

מטרת המחקר הייתה לבחון האם הטיפול בקנאביס שינה/הפחית את תדירות השימוש באופיואידים. המחקר הוא משמעותי וחשוב כיוון שבארצות הברית התחילו להבין כי התמכרות לאופיואידים היא מגיפה לכל דבר, המביאה למותם של עשרות אלפי אמריקאים מדי שנה. מנתוני המחקר עולה כי 51% מהמטופלים ויתרו לחלוטין על השימוש באופיואידים בעקבות הטיפול בקנאביס. 15% נוספים לא חדלו להשתמש באופיואידים, אבל הפחיתו משמעותית את המינונים. חשוב לציין כי 33% מהמטופלים לא חוו שיפור בכאבים בעקבות השימוש בקנאביס, ורובם אף העלו את מינון האופיואידים אותם את צורכים.

כיוון שמדובר במחקר שנפרש על שלושה עשורים שונים, יתכן כי חלק מהנבדקים שלא מצאו מזור בקנאביס טופלו בשנים בהן הייתה פחות מודעות להבדלים בין זני הצמח השונים, ובוודאי שהיו הרבה פחות זנים זמינים לטיפול. בהחלט סביר כי החלפת הזנים על פי הרכב החומרים הפעילים הייתה מביאה לאפקט שונה, גם בקרב המטופלים שהקנאביס לא הועיל להם. עם זאת, כמובן שהסברה כי קנאביס לא עוזר לכולם במידה שווה היא נכונה לא פחות. כך או כך, החוקרים מציינים כי כל הנבדקים הגיעו מיוזמתם לטיפול בקנאביס, ושהפסקת השימוש באופיטאים לא הייתה חלק מהמטרות המוצהרות של הטיפול.

כדורים, משככי כאבים (צילום: Video_Creative, Shutterstock)
משככי כאבים | צילום: Video_Creative, Shutterstock

ההפחתה הניכרת שנצפתה בצריכת אופואידיים בקרב מרבית הנבדקים מדגישה ביתר שאת את האפשרות להשתמש בקנאביס כאלטרנטיבה לטיפול בכאב. זו אינה הפעם הראשונה שהמחקר המדעי מוכיח את הפוטנציאל הטמון בקנאביס להוות אלטרנטיבה למשככי הכאבים הקונבנציונליים, וממצאים דומים עלו גם במחקר שפורסם בדצמבר 2021. גם אחת ממובילות המאבק ללגליזציה באוסטרליה, הכדורסלנית לורן ג'קסון, חוותה על בשרה את הסכנות הכרוכות בשימוש מתמיד באופיאטים, וטענה לא פעם כי הקנאביס הציל לה את החיים.

יתכן כי הממצאים ההולכים ומצטברים בנוגע ליעילות הקנאביס לשיכוך כאבים, יביאו בעתיד להקלת התנאים לקבל רישיון לקנאביס אצל חולי כאב גם בישראל. נכון להיום, כדי לקבל רישיון לקנאביס, מטופל צריך להוכיח כי הוא ניסה לפחות 3 תרופות שונות במשך חודשים ארוכים, וכי הן לא הביאו לאפקט הרצוי.