חברת תרופות בריטית הודיעה על תחילת פיתוח תרופה לסרטן המבוססת על קנאביס. החברה, Oxford Cannabinoid Technologies (או בקיצור OCT), עוסקת בפיתוח תרופות הפועלות באמצעות המערכת האנדוקנבינואידית בגוף, אותה מערכת של קולטנים שדרכה משפיעים עלינו גם רכיבי הקנאביס.

עד כה, שמענו בעיקר עדויות ספורדיות המספרות כי שימוש בשמן קנאביס סייע להקטנת גידולים סרטניים, אבל המדע עדיין לא התייצב מאחורי הטענה הזו. למעשה, ידע אמפירי המציג את הפוטנציאל של זני קנאביס מסוימים כטיפול במחלה הוצג בעיקר במחקרי מעבדה שבוצעו בתרביות תאים, ובהחלט לא בבני אדם. בכל אופן, קנאביס רפואי מוענק כיום למטופלים אונקולוגיים על מנת לסייע להם להתמודד עם תסמינים של המחלה ושל הטיפולים האגרסיביים שנלווים לה, לרבות בחילות, כאבים עזים, קשיי שיינה וחוסר תאבון. שימוש בצמח לטיפול במחלה עצמה – עדיין לא קיים.

ב-OCT הודיעו השבוע כי הם זיהו גורם שיכול לסייע לטיפול בסרטן באמצעות אימונותרפיה, שיטת טיפול המתבססת על חיזוק מערכת החיסון של הגוף באופן שמסייע לה להילחם בגידולים. "כשיש לך גידול במערכת, הוא פועל להשתיק את התגובה החיסונית התקינה בגוף, כך שהתאים שלך לא נלחמים באופן שבו הם אמורים", הסבירה מנכ"לית החברה קלריסה סואמימו-קוקר לסוכנות הידיעות PA. "התרכבות הזו – בהתבסס על נתונים שכבר בידינו ועל ניסויים מוקדמים ביצענו – פועלת להפעלה מחודשת של מערכת החיסון ולחידוש המלחמה של התאים בגידול".

אחת המטרות העיקריות של החברה היא לייצר תרופה שניתנת דרך הפה כמו כל כדור אחר שאנחנו נוטלים, בשאיפה לשפר את איכות חייהם של החולים שנאלצים לעבור פעמים רבות הזרקות של חומרים דרך הווריד, באופן שמתיש אותם פיזית ונפשית גם יחד. מחקרים ראשוניים, כאמור, הראו שהתרכובת המדוברת אכן מסייעת לחיזוק פעולת מערכת החיסון, כפי שנמצא בתרביות תאים וגם בבעלי חיים.

"בגלל הסטיגמה, ובגלל שהסיווג של קנאביס כסם מסוכן, במשך 20, 30, 40 השנים האחרונות לא היה מחקר על המולקולות הללו, כמו שכן בוצע על חומרים כימיים אחרים", הוסיפה המנכ"לית. "אנחנו חושבים שיש כאן פוטנציאל אדיר. אני חושבת שאנחנו מתחילים להבין שיש פה משהו גדול שעד עכשיו פספסנו".