מספר מטופלי הקנאביס בישראל נמצא בקיפאון מוחלט. מאז תחילת 2023, מספר רישיונות הקנאביס בישראל כמעט ולא השתנה. למעשה, מספרם בחודש אפריל עומד על 123,492 – רק 370 יותר מאשר בנובמבר 2022. זאת לעומת עליה שהתרגלנו אליה בשנים האחרונות, של בין מאות לאלפים של מטופלים מדי חודש.

בתחילת 2023 כבר דיווחנו על המגמה המוזרה. בשנת 2022 הונפקו כ-14,000 רישיונות קנאביס חדשים – מספר נמוך בהרבה מה-30,000 שהונפקו בשנה שקדמה לה, אבל עדיין מספר שמעיד על מגמה מתמדת של עליה במספר מטופלי הקנאביס בארץ. השיא של 2022 הגיע בחודש יולי – מיד לאחר שהצעת חוק הקנאביס של ח"כ שרן השכל, שנציגי משרד הבריאות וקופות החולים התנגדו לה, נפלה – ונמשך עד לנובמבר – תקופה של חמישה חודשים בהם הונפקו כ-1,500 רישיונות מדי חודש. בדצמבר, לעומת זאת, הונפקו 199 רישיונות בלבד. דבר נוסף שקרה בדצמבר הוא מעצרם המתוקשר של מספר רופאים המוסמכים להנפיק רישיונות קנאביס, שנחשדו בסחר ברישיונות (כלומר הנפקת רישיונות תמורת שוחד וללא צורך רפואי). על פי החשד, הרופאים שנעצרו הנפיקו עשרות רישיונות חדשים מדי יום, ולאחר מעצרם הסמכתם להנפיק רישיונות קנאביס נשללה. אגב, נכון לעכשיו – כחצי שנה לאחר המעצרים – עדיין לא נמסרו מסקנות כלשהן ממשטרת ישראל, אבל מה שבטוח הוא שמספר הרופאים המוסמכים להנפיק רישיונות קנאביס נמצא גם הוא בירידה; נראה כי רופאים נמנעים מלהיכנס לעולם הזה, שנגוע לא אחת בעולמות הפליליים.

תפרחות קנאביס על משקל (צילום: Moha El-Jaw, shutterstock)
תפרחות קנאביס | צילום: Moha El-Jaw, shutterstock

מאז ועד היום, השינויים במספר רישיונות הקנאביס הפעילים בישראל הם זניחים. לצד עליה של כ-500 במספר המטופלים שחלה בחודש פברואר, ניתן לראות ירידה של כ-600 באפריל בסך הכל, מספר המטופלים מתחילת 2023 (ולמעשה מנובמבר 2022) נע באזור ה-123,500, ללא שינויים משמעותיים. זאת, כאמור, אחרי שבשלוש השנים האחרונות חלה עליה של יותר מ-90,000 במספר המטופלים – ממוצע של יותר מ-2,000 מטופלים חדשים מדי חודש.

אבל מה הסיבה לכך? כמובן שמעצרם של הרופאים הוא גורם חשוב, אבל הוא כנראה לא היחיד. ל-mako קנאביס נודע כי הנפקת רישיונות חדשים הפכה להיות מסורבלת הרבה יותר בחודשים האחרונים. כך, למשל, גורם שמכיר את התעשייה מקרוב מספר לנו כי רופאים רבים נמנעים מהנפקת רישיונות או עושים זאת בכמויות קטנות, על מנת שלא לעורר חשד כלשהו לפעילות לא תקינה ולהסתכן בשלילת הסמכתם. שנית, היק"ר דוחה הרבה יותר בקשות להנפקת רישיונות מאשר עשה בעבר, כך על פי יו"ר עמותת הקנאביס הרפואי דנה בר און.

עלי קנאביס (צילום: Brandon Crawford, shutterstock)
עלי קנאביס | צילום: Brandon Crawford, shutterstock

"הנתונים הללו מדאיגים מאוד, מכיוון שהם מצביעים על שתי מגמות בעייתיות במיוחד", בר און מסבירה. "הראשונה היא כמובן צמצום דרמטי באישורים להתחיל טיפול בקנאביס למטופלים חדשים הנזקקים לכך, עד כדי שישנם חודשים בהם לא אושרו כלל רישיונות חדשים - כאילו שבחודשים הללו בדרך נס אף אחד במדינה לא אובחן בשום מחלה סופנית או קשה שקנאביס מקובל כחלק מהטיפול בה. אבל לו זו הייתה המגמה היחידה, אז היינו רואים נתונים שאינם משתנים כלל ונשארים זהים מחודש לחודש, אבל לפי הנתונים יש הלכה למעשה ירידה במספר הרישיונות - כלומר בין חודש לחודש עשרות מטופלים לפתע אינם נמנים בין הזכאים לקבל קנאביס רפואי. מאחר ולא סביר שבחודש אחד - חס וחלילה - הלכו לעולמם עשרות מטופלים ככה בבת אחת, הנתונים הללו מצביעים על מגמה נוספת שלא לחדש רישיונות קיימים של מטופלים שעד כה אושר להם הטיפול וכעת הם לא יכולים להמשיך לקבל אותו יותר. מגמה זו מקבלת ביטוי גם בריבוי מקרים מסוג זה המגיעים לפתח העמותה, כשברוב המקרים בהם לא מחודש הרישיון המדובר הוא במטופלים ותיקים המטופלים שנים ארוכות בקנאביס במינון העולה על 50 ג' לחודש - ובכל המקרים מדובר במניעת המשך הטיפול בניגוד להמלצות הרופאים המטפלים".

תגובת משרד הבריאות: משרד הבריאות והיק"ר פועלים לטובת ציבור החולים ובהתאם לרפורמת המדיקליזציה, המבוססת על רפואה מקצועית וכללי אתיקה, זאת במטרה שהטיפול בקנביס יונגש למטופלים בדומה ככל האפשר לכל טיפול רפואי או תרופתי. כיום יש בישראל למעלה מ-120 אלף בעלי רישיונות לקנביס רפואי, השיעור לנפש הגבוה ביותר מכל מדינה מערבית. מטבע הדברים, משרד הבריאות והיק"ר מנועים מלהגיב על תהליכים שמצויים תחת חקירת משטרה. בנוגע להימנעות לכאורה של רופאים לעסוק בתחום, הרי שאין שום חובה על רופא זה או אחר להתוות או להמליץ על טיפול בקנביס. בנוגע לחידוש הרישיונות, היחידה לקנביס רפואי פועלת בשקיפות ומפרסמת את הנתונים מתוך המערכות הממוחשבות של היק"ר. לא קיים מידע על גורם ספציפי, אם קיים, שמשפיע על נתוני הרישיונות המאושרים.