סקר אחרון שנעשה בארה"ב מוכיח כי 69% מהאמריקים תומכים בלגלזיציה ובסחר חופשי בו, בדיוק כמו אלכוהול או טבק. המהפכה טרם הגיעה לישראל, אבל בעולם היא מתקדמת במהירות. בארה"ב, לדוגמא, יש רעיון לקדם את הלגליזציה בפריסה ארצית.

"זה היה קמפיין מאוד נבון ומתואם", מתאר בראיון העיתונאי וזוכה פרס נובל אלכס ברנסון. "לא רק בקנאביס, אלא בכל הסמים הלא חוקיים בארה"ב".
ברנסון פרסם את הספר השנוי המחלוקת "האמת אודות מריחואנה מחלות נפש ואלימות", שזכה לשבחים והוגדר כספר שמספק אלטרנטיבה לנרטיב הכוזב אודות מריחואנה'. בספרו הוא מביא הסבר למהלך שהעדיפה המדינה לתמוך באי אפללה ולא בלגליזציה, רק כי היא מבטלת את המעצרים ואת המאסרים מבלי ליצור שוק ענק למכירות קמעונאיות. "עבור לובי המריחואנה, שכולל כעת חברות שמטרתן היא גזירת רווחים, אי אפללה אינה פשרה מספקת. עורכי הדין חותרים שקנאביס יקבל מעמד שווה לזה של טבק או אלכוהול", נכתב בספר.

תומכי קנאביס קראו לספרו של ברנסון "אפקט הפרפר". אך עד כמה הוא טועה? אורוגון, לדוגמא, הפכה למדינה הראשונה שמתירה צריכת פטריות הזיה. והצפי הוא כי מדינות רבות בארה"ב, צפויות לאמץ את אותו המודל.
פורטוגל היא דוגמא מצויינת למדינה שעשתה מהלך של אי הפללה לכל הסמים הלא חוקיים לפני קרוב לעשרים שנה. התוצאות השטח מדברות בעד עצמן, אין בפורטוגל בעיה של צפיפות בכלא בגלל עבירות סמים, הם לא נוקטים באמצעין חוקיים כלפי צרכני סמים ופקידי ממשל אפילו לא עוסקים בכך. התוצאה היא שזו מדיניות שנחשבת לאחת המוערכות והמדוברות בעולם, ומבילה בנושא של רפורמת סמים. בפורטוגל יש פחות מקרים של אנשים שמתים ממנת יתר, פחות חולי איידס ואף אחד לא ישב בכלא בגלל שצרך סמים.

אבל הגישה של ברנסון זכתה לתמיכה מצד רבים. "אם אתם חושבים שלגליזציה מסתיימת בקנאביס, טעות בידכם", צייץ לאחרונה ד"ר קווין סבת (Kevin Sabet) , מי שכתב את הספר "מסך עשן: מה תעשיית המריחואנה לא רוצה שתדע". הוא סבור כי שווקים ממוסים ומסודרים של סמים קשים וביניהם: קוקרין והרואין, זה לא מתיחה. "סמים כמו קוקאין, הרואין ומת' שניתן יהיה לרכוש בשוק לגיטימי יהיו בטוחים יותר ומסוכנים פחות בגלל הפיקוח הממשלתי. זאת בלי להתייחס להכנסות הצפויות ממיסים (נכון לעכשיו שוק הסמים הבלתי חוקי בארה"ב שווה למעלה מ-150 ציליארד דולר בשנה).

להזכירכם, בישראל של לפני כמה עשורים השוו קנאביס להרואין. האמירה הזאת נשמעת משוללת כל יסוד, ולכן פה נכנס האספקט החברתי. האם מדינות ילכו רחוק עם לגליזציה של סמים? או שייעצרו בקנאביס? השנים הבאות הן אלה שיכריעו בסוגיה המעניינת הזאת.