צמח הקנאביס נמצא כיום בשימוש רפואי נרחב, בארץ ובעולם. הקנאביס מסייע לחולים רבים הסובלים ממצבים רפואיים שונים ומתופעות לוואי, אבל כשמדובר על שימוש בחולי סרטן, השימוש הוא בעיקר פאליאטיבי, דהיינו, טיפול תומך לטיפול בתסמינים המלווים את המחלה ואת הטיפולים הקשים, שבאים לידי ביטוי בכאב או חוסר תאבון, ולשיפור מצב הרוח.

בשנים האחרונות מצטברות עדויות רבות המציעות שלחומרים המיוצרים על ידי הצמח תכונות אנטי-סרטניות של ממש. דבר זה הודגם עבור חומרים מבודדים מקנאביס (כדוגמת CBD ו-THC) כנגד תאים סרטניים שבודדו מרקמות שונות, וגם בעכברי מודל.

אבל מאחר והצמח מכיל מאות רבות של חומרים פעילים ולא ברור מי מבין החומרים המיוצרים על ידי הקנאביס באמת עוזר ולמה. לא ברור גם מהם ההרכבים האופטימליים לטיפול. כלומר, אילו צירופי מולקולות הם הנחוצים על מנת להשיג אפקט רפואי אופטימלי. עקב כך אין אפשרות לעשות סטנדרטיזציה של מוצרים רפואיים מבוססי קנאביס ואין אפשרות למסד את השימוש בצמח לטיפול בסרטן מעבר לטיפול התומך. השאלה שאנו שואלים במעבדה היא ראשית, האם קנאביס יכול באמת להילחם בסרטן, ושנית, מהם ההרכבים האופטימליים של חומרים מקנביס לטיפול במחלות הסרטן השונות.

במכון הוולקני בראשון לציון הוקם מרכז חדשני ומתקדם לחקר קנאביס. במסגרת מרכז זה, פורסם לאחרונה מאמר במגזין המדעי הבינלאומי הנחשב Cancers ובו מתוארות  תוצאות מחקר שנעשה בנושא יכולתם של הרכבי חומרים מסויימים מקנאביס להרוג תאי סרטן המוח, מסוג גליובלסטומה. 

המחקר מצא כי רכיבים בקנאביס הורגים באופן יעיל את התאים הסרטניים,  אבל יותר מכך, הם מונעים מהתאים הללו למצוא זה את זה במרחב. התאים האלו "מדברים" (מחליפים אותות כימיים), יכולים לנדוד אחד לקראת השני ולהתלכד יחדיו, ואז נוצרות חלוקות חדשות של תאי גזע. תאי הגזע נפרדים מ"גידול האם", נודדים למקומות חדשים במוח ויוצרים בהמשך עמידות של המחלה לטיפולים כימותרפיים. בכך שהרכבי החומרים מקנאביס מונעים תהליך זה, הם בפוטנציה מונעים התפתחות עמידות הגידולים לכימותרפיה. פעילות זו הודגמה לא רק על תאי סרטן מסוג גליובלסטומה אלא גם על "גידולים" שהודפסו במעבדתנו במדפסת תלת-מימד. את כל זה נצטרך לבחון כמובן בניסויים קליניים נוספים בבתי החולים.