ועדת הקנאביס בראשות ח"כ שרן השכל התכנסה אמש (שלישי) בכנסת לדיון נוסף בנוגע להצעת החוק להסדרת נושא הקנאביס הרפואי בישראל. הדיון התמקד בהצבעת חברי הוועדה על הסעיפים השונים בדרך לקריאה ראשונה. דווקא אחד מהסעיפים היותר שנויים במחלוקת נוגע לנושא ההדברות של גידולי הקנאביס, עבר לקריאה ראשונה.

הטענה העיקרית היא כי גידול הקנאביס בישראל נעשה תחת שימוש בחומרי הדברה מסוכנים הפוגעים ביעילותו, ויתרה מכך – מהווים סיכון בריאותי. בניגוד לפירות וירקות,  אותם אנו צורכים באכילה והם עוברים את כל תהליכי הסינון המתרחשים בערכת העיכול, הקנאביס נצרך לרוב דרך מערכת הנשימה, ונשימתם של אותם חומרי הדברה המדוברים עשויה להוות סכנה בריאותית.

שרן השכל, ועדת הקנאביס 25.1.2022
ח"כ שרן השכל

"לא הגיוני שלא מממנים מחקר על חומרי ההדברה והשפעתם", אמר ניר יופטרו, יו"ר עמותת מלאכים בירוק. "אנחנו מרגישים תוך כדי עישון את השפעת החומרים המזיקים. אם אתם רוצים מוצרים נקיים מחומרי הדברה תחייבו גידול 'אין-דור' בתנאים סטריליים ולא בחממות פתוחות".

"כל נושא הפיקוח על הגידולים נולד בחטא"

"ההיתר הזה, לעשות שימוש בחומרי הדברה שמעולם לא נבדק מהי השפעתם על צמח הקנאביס ובטח שלא כאשר הם נצרכים בשאיפה, הוא מדאיג מאוד", אמר טוביה יעקבי, בראיון ל-Mako קנאביס בספטמבר 2021. טוביה שימש במשך למעלה מ-30 שנה כהרבולוג ראשי במשרד החקלאות.

"חשוב שנבין, כל נושא הפיקוח על גידולי הקנאביס נולד בחטא. את חוות הדעת המשפטית שלי כתבתי על רקע מקרה של מטופל שקיבל תפרחות באיכות ירודה ומלאה עובשים. בבדיקה שנעשתה, התבהר שהוא עמוס בחומרי הדברה מסוכנים. היה מדובר בכמויות מאוד גדולות. לא הייתי עושה מזה רעש אם לא היו אנשים שמגלגלים את זה לסיגריה ומעשנים. תהליכי בעירה הם מסוכנים בהרבה, הם גורמים לנו לשאוף תהליכי פירוק שהופכים את התרכובות הכימיות לרעילות פי אלפי פעמים מהרעילות המקורית. בצריכת שמן, זה לפחות עובר דרך הכבד והמעי. אבל באידוי ועישון מדובר בסיכון גבוה. למעשה, גם כשמדובר בצריכת שמן שנכבש בטמפרטורות גבוהות יחסית, הסיכון עולה משמעותית".

חממת קנאביס (צילום: Canna Obscura, shutterstock)
חממת קנאביס | צילום: Canna Obscura, shutterstock

"אני מבינה את הבעייתיות ונצטרך למצוא פשרה בעניין הזה", אמרה יו"ר הוועדה, ח"כ שרן השכל. עם זאת, על-מנת לקדם את הצעת החוק לקריאה ראשונה בהקדם האפשרי, סעיף ההדברות אושר כפי שהוא, תוך הבטחה לבחון חומרים אחרים לקראת הקריאה השנייה והשלישית.

מדוע רם שפע הצביע נגד סעיף בהצעת החוק?

נושא בעייתי נוסף שעלה בדיונים אתמול עסק בסוגיית העובדים בתעשיית הקנאביס. מי שמנע מהסעיף לעבור בהצבעה כמות שהוא הוא לא אחר מח"כ רם שפע, מהפעילים היותר מוכרים בכנסת בנושא הקנאביס ולגליזציה. התנגדותו של שפע נובעת מהתנגדות השר לביטחון פנים, חבר מפלגתו של שפע, עמר בר לב.

כיום, על-מנת להעסיק עובד באחת מחברות הקנאביס, דרושה מסכת מתישה של אישורים, שבמקרה הטוב לוקחת שבועות ספורים. כך יוצא שהחברות נותרות ללא כוח אדם, ואילו העובדים עצמם עלולים למצוא לעצמם בינתיים עבודה אחרת. העיכובים מתרחשים מכיוון שכל עובד בתעשיית הקנאביס (ולא משנה אם מדובר בעובד זוטר או בעובד שאינו נוגע בצמח עצמו כלל) צריך לקבל, בנוסף לאישור משטרתי סטנדרטי המעיד על היעדר עבר פלילי, גם אישור מהיחידה לקנאביס רפואי (יק"ר) במשרד הבריאות. וליק"ר לוקח הרבה מאוד זמן להשיב תשובה.

חבר הכנסת רם שפע (צילום: דוברות הכנסת)
ח"כ רם שפע | צילום: דוברות הכנסת

על-פי טענת המשרד לביטחון פנים, על הליך הערת מסוכנותו של עובד חדש בתעשיית הקנאביס להישאר כפי שהוא, ולא לעבור לאחריותה הבלעדית של המשטרה. לכן, התנגד שפע לנוסח הסעיף הנ"ל בהצעת החוק, וזאת על אף שלפני חודש אמר בדיוני הוועדה את הדברים הללו: "אנחנו במציאות מעוותת לחלוטין, אין את זה בשום מקום. גם יובל לנדשפט (יו"ר היק"ר) מבין שאין שום הצדקה לכך. בשורה התחתונה זה ברור לגמרי שאין שום צורך בעוד גורם שיאשר עובדים, למעט הבדיקה הבסיסית והפשוטה של המשרד לביטחון פנים".

סעיף העובדים בהצעת החוק עבר רביזיה ויעלה להצבעה נוספת בקרב חברי הוועדה בימים הקרובים. מטרתה של יו"ר הוועדה, ח"כ השכל, הנה לקדם במהירות האפשרית את הצעת החוק לקריאה ראשונה, עוד במושב הכנסת הנוכחי .הצעת החוק, שבמהלך אוקטובר 2021 עברה בקריאה טרומית, נועדה להקל על מטופלי הקנאביס ולהסיר הגבלות מהמגדלים, במטרה לשפר ולייעל את תחום הקנאביס הרפואי בישראל.