שימוש קבוע בקנאביס עלול להפחית את היעילות של טיפול פסיכולוגי אצל אנשים הסובלים מחרדה. כך עולה ממחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת המדעי Journal of Psychiatric Research. המחקר, שנערך על ידי קבוצת חוקרים מאונטריו, קנדה, נועד לבחון את הקשר בין שימוש קבוע בקנאביס לבין יעילות הטיפול בחרדה בשיטת CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי).

במחקר השתתפו 253 נבדקים בגירים הסובלים מחרדה, אשר פנו לקבלת עזרה באמצעות טיפול CBT. כ-70% ממשתתפי המחקר היו נשים. בנוגע לשימוש בקנאביס סווגו הנבדקים והנבדקות לפי שלוש קטגוריות: כאלה שלא משתמשים בקנאביס בכלל (135 נבדקים בסך הכל), כאלה שמשתמשים בקנאביס בתדירות נמוכה, ארבע פעמים בחודש לכל היותר (45 נבדקים) וצרכני קנאביס בתדירות גבוהה, פעמיים בשבוע ומעלה (73 נבדקים). נבדקים שדיווחו כי הם צורכים קנאביס, התבקשו להשלים שאלונים נוספים על מנת לאבחן הפרעת שימוש בקנאביס (הפרעה פסיכיאטרית על פי מדריך הפסיכיאטריה DSM).

מעשנת (צילום: Dennis Ottink, unsplash)
מעשנת קנאביס | צילום: Dennis Ottink, unsplash

החדשות הטובות בעבור אנשים הסובלים מחרדה הן שכל קבוצות המחקר חוו שיפור בתסמינים בעקבות הטיפול. החדשות הפחות טובות הן שצרכני הקנאביס חוו שיפור קטן יותר בתסמיני החרדה מהם הם סובלים, לעומת אנשים שאינם צורכים קנאביס כלל. ההבדלים ניכרו בעיקר בקרב אנשים הצורכים קנאביס בתדירות גבוהה, כאשר בין צרכנים בתדירות נמוכה לבין כאלה שאינם משתמשים בקנאביס כלל לא נמצאו הבדלים.

אז האם באמת שימוש קבוע בקנאביס פוגע ביעילות הטיפול בחרדה באמצעות CBT? או שמא אנשים הצורכים קנאביס בתדירות גבוהה הם בעלי נטייה מראש לחוות חרדה הקשה יותר לטיפול? על השאלה הזו לא הצליחו החוקרים להשיב, וציינו כי יש להעמיק במחקר על מנת להסיק מסקנות שניתן ליישמן. עם זאת, ברור שיש כאן ממצאים מעניינים, המציגים מעין חסם שמופיע בקרב צרכני קנאביס ואשר מונע מהם לחוות שיפור משמעותי בעקבות טיפול פסיכולוגי קוגניטיבי התנהגותי. זו היא נקודה נוספת למחשבה, המעידה על המורכבות של פעילות הקנאביס בגוף האדם, ועל כך שגם היום רב הנסתר על הגלוי.