מחקר חדש שנערך במרכז הרפואי וולפסון בחולון מראה כי קנאביס יכול לשפר תסמינים של פיברומיאלגיה, ולשפר משמעותית את אורח החיים של נשים הסובלות מהמחלה. המחקר פורסם בסוף השבוע שעבר בכתב העת המדעי Pain Practice.

פיברומיאלגיה , בעברית 'דאבת שרירים' היא הפרעה המאופיינת בכאב כרוני, המופיע בכל הגוף, והופך כל נגיעה בכל אזור בגוף לחוויה שלילית. המחלה מאפיינת בעיקר נשים, ובמקרים רבים הכאב מתלווה לתופעות כמו הפרעות במערכת העיכול, הפרעות שינה, כאבי ראש, סחרחורות, חרדה ודיכאון. מחקר שפורסם לפני שלוש שנים מראה כי כ-84% מהישראליות והישראלים הסובלים מפיברומיאלגיה צורכים קנאביס, כמחציתם ברישיון. 94% ממשתתפי במחקר דיווחו שהם חוו שיפור משמעותי בכאב ו-93% דיווחו על עליה באיכות השינה בעקבות השימוש בקנאביס.

מעשנת קנאביס (צילום: real_content, shutterstock)
אישה מעשנת קנאביס | צילום: real_content, shutterstock

כעת מתפרסם מחקר נוסף, שנערך כאמור על ידי קבוצת רופאים מהמרכז הרפואי וולפסון, בשיתוף עם בית הספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב. במחקר השתתפו בו 30 נשים בגילים שונים הסובלות מפיברומיאלגיה, ולא זכו לשיפור משמעותי בעקבות טיפול בתרופות המקובלות שאינן קנאביס.

במסגרת המחקר, ובכפוף לאישור היק"ר (היחידה לקנאביס רפואי של משרד הבריאות), הנשים החלו לקבל טיפול בקנאביס, ומצבן נבחן לאחר 30 ימי טיפול. המחקר התבסס על שאלון מוכר ומקובל המשמש להערכת איכות החיים של אנשים, בין השאר של כאלה הסובלים מהפרעות בריאותיות שונות.

חודש לאחר תחילת הטיפול בקנאביס, הראו הנשים שיפור משמעותי בכל הנוגע לאיכות החיים הכללית וכן לבריאותן הכללית, הפיזית והפסיכולוגית. המחקר מבסס את הטענה המקובלת בשנים האחרונות כי קנאביס יכול לשפר את מצבם הפיזי והנפשי של אנשים הסובלים מכאבים כרוניים, ובפרט מפיברומיאלגיה. זאת בנוסף להקלה על קשיי שינה ותחושות מגבילות נוספות.