ככל שתעשיית הקנאביס מתרחבת, והשימוש בצמח הופך לנפוץ יותר ויותר, כך גם עולות תהיות רבות יותר בנוגע לשימוש בצמח. לרוב אנו עוסקים בשאלת היעילות הרפואית של הקנאביס, וביתרונות לעומת החסרונות הרפואיים של השימוש בו. אבל כשמדובר במוצר שמכניסים לתוך הפה, אוכלים, שותים או שואפים אותו, בישראל תמיד עולה שאלה חשובה נוספת: האם הוא כשר?

ההגדרה הבסיסית של כשרות קובעת כי החומר לא עשוי מבשר או חלב שמקורו בבעלי חיים לא כשרים, ולא מכיל דבר הקשור בהם. מהבחינה הזו, קנאביס – ככל הצמחים – הוא כשר לחלוטין. זאת בהנחה כי הצמח אינו מכיל חרקים או מזיקים מסוגים שונים. אף על פי כן, הקנאביס עובר עיבוד במכשירים שונים, ברמות טכנולוגיה ותיעוש משתנות, כתלות במקור ממנו הוא נרכש. לכן, על מנת להבטיח כי בשום שלב במהלך הפקתו לא באו תפרחות הקנאביס במגע עם דבר-מה שאינו כשר, המחמירים ביותר דורשים כי מוצרי הקנאביס יגיעו עם תעודת כשרות חתומה.

עלי קנאביס סאטיבה (צילום: Dmytro Tyshchenko, shutterstock)
עלי קנאביס | צילום: Dmytro Tyshchenko, shutterstock

חברה ישראלית שלקחה את הרעיון צעד אחד קדימה, ואכן הוציאה לפני מספר חודשים תעודת כשרות למוצריה, היא חברת "שיח מדיקל גרופ". בשאר החברות הישראליות נמנעים בינתיים מהמהלך, המבטיח מחד את האפשרות להגיע גם אל הלקוחות המחמירים ביותר, ומנגד כרוך בהוצאה כלכלית מכובדת.

גם ברחבי העולם קיימת מודעות לחשיבות של נושא הכשרות בקרב צרכני הקנאביס היהודים. בקליפורניה, יצרנית הקנאביס הגדולה ביותר בארצות הברית, תוכלו למצוא את חברת "Cali Kosher", המייצרת קנאביס עם חותמת כשרות ומכוונת לכ-800 אלף היהודים המתגוררים במדינה (נוסף על יהודים במדינות רבות בהן קיימת לגליזציה).

לסיכומו של דבר, חשוב להבין כי לא קיימת סיבה מהותית לכך שהקנאביס לא יוגדר ככשר. מהבחינה הזו מדובר בצמח ככל הצמחים, ובמידה ולא קיים חשד כי הוא בא במגע עם גורם שעלול לפגוע בכשרותו, אתם יכולים לצרוך אותו גם אם אתם שומרי כשרות. מנגד, מוצרי הקנאביס השונים שעוברים עיבוד תעשייתי עלולים, באופן תאורטי, לבוא במגע עם גורמים אחרים ולפגוע בטוהר המוצר. אם הדבר חשוב לכם באמת, חפשו על המדפים את מוצרי הקנאביס בעלי תעודת הכשרות המופצים בישראל.