ממשלה חדשה הושבעה בשבוע שעבר בישראל, ונראה שלא מדובר בצעד המבשר טובות בעבור צרכני הקנאביס בארץ. שר הבריאות החדש הוא אריה דרעי ממפלגת ש"ס, ועל פי הפעמים הבודדות בהן הביע את דעתו על קנאביס בתקשורת, קשה להניח שנראה בשנים הקרובות צעדים משמעותיים שיקדמו את ישראל אל עבר לגליזציה של הצמח. רוב ההתבטאויות של דרעי בנושא הקנאביס הופיעו בתגובה לתמורות ושינויים הקשורים לצמח בהקשר פוליטי הדוק. החל ממערכת הבחירות של 2019, ועד להצעות החוק שהועלו בנושא בשלוש השנים האחרונות, בעיקר על ידי ח"כ שרן השכל.

באפריל 2019, השם הכי חם בפוליטיקה הישראלית היה משה פייגלין. רגע לפני הבחירות לכנסת ה-21, הצליח פייגלין לעורר שיח ציבורי ער סביב מפלגתו ("זהות") ונראה היה כי הוא בדרך לעבור את אחוז החסימה. בעיקר בלטה העובדה שפייגלין זכה לתמיכה מכל קצוות הקשת הפוליטית, ועל אף דעותיו הימניות והתבטאויותיו הרדיקליות בעבר, גייס קולות רבים גם מהשמאל, בין השאר בשל תמיכתו המוצהרת בלגליזציה של קנאביס.

משה פייגלין (צילום: באדיבות זהות)
משה פייגלין, קמפיין מפלגת "זהות" ב-2019 | צילום: באדיבות זהות

ימים ספורים לפני הבחירות, נשאל אריה דרעי בראיון אצל ניסים משעל ב-103FM האם יתמוך בלגליזציה, במידה והדבר יהיה נחוץ לשם הקמת קואליציה ימנית עם ש"ס ועם מפלגת זהות. "השם ירחם", ענה דרעי המזועזע. "מה אני אגיד לך. מישהו יודע מה המשמעות של זה? מישהו עשה פעם סקר? מחקר אמיתי רפואי לבדוק מה המשמעות? כשמדינה קמה בבוקר, כשהנוער קם בבוקר עם דבר כזה, מה זה עושה? איך זה משפיע על האדם, על התפקוד שלו, על החברה?

"אולי אני מהדור הישן, אבל כל המושג הזה של חופש חופש חופש, חופש...תגיד לי, אם מישהו עכשיו יקים מפלגה ויגיד 'אני רוצה לתת חופש לכל דבר', גם למשל, סתם, דוגמה קיצונית, שלהתאבד זה לא עבירה, שזו זכותו של בן אדם. חופש חופש חופש. אדם יכול להחליט איזה טיפול רפואי, איזה טיפול נפשי הוא יקבל? זה לא יכול להיות. אנחנו במסגרת, אנחנו בחברה, יש לנו ערבות הדדית, יש לנו אחריות. אני לא מכיר מה זה עושה. האם אנחנו באמת רוצים להיות הולנד? מה המשמעות כאן במדינת ישראל, עם כל הבעיות שאנחנו מתמודדים איתן? האם זו לא בריחה מהמציאות? ודאי שאני נגד הדבר הזה".

משחק פוליטי

אז אריה דרעי מתנגד נחרצות לשימוש פנאי בקנאביס, או לפחות התנגד לו ב-2019. אמנם המחקר בקנאביס, גם בימינו, עדיין לוקה בחסר, אבל כבר לפני ארבע שנים היה בנמצא מספיק ידע כדי לטעון שהשאלות הרטוריות שהשר דרעי הציג לניסים משעל ("מישהו עשה פעם מחקר אמיתי לראות מה המשמעות?"), יש להן תשובה חיובית.

אריה דרעי (צילום: חדשות 12)
שר הבריאות אריה דרעי | צילום: חדשות 12

המשמעות של לגליזציה לשימוש בקנאביס נבדקה במחקרים רבים, ממגוון רחב של היבטים – בריאותיים, חברתיים, כלכליים ועוד. בנוסף, אלפי מחקרים רפואיים ומדעיים סביב הצמח מתקיימים מדי שנה, ובהחלט התקיימו גם אז. כשדרעי טוען שהוא "לא מכיר מה זה עושה", הוא בעצם מראה כי לא בטוח שהמניעים להתנגדותו הנחרצת ללגליזציה של קנאביס מובהרים עד הסוף. מה שכן, כשפעל נגד חוקי קנאביס שונים בשלוש השנים האחרונות, דרעי סיפק הסברים שהראו כי לפחות על פני השטח, הוא לא פועל רק ממניעים פוליטיים: ביוני 2020, קיבלו הסיעות החרדיות (ש"ס ביניהן) אישור מיו"ר הקואליציה להיעדר מההצבעה בנוגע להצעת החוק לאי-הפללת צרכני קנאביס, לאחר שנציגיהן טענו כי מדובר ב"צעד לא חינוכי"; כשלגליזציה מלאה הונחה על השולחן ב-2021, התגאה דרעי בראיון לרדיו קול הרמה בכך שהאופוזיציה הצליחה "לבטל את החוק שהיה נותן באופן חופשי סמים לאזרחי ישראל".

גם ח"כ משה ארבל, סגן שר הבריאות הנכנס, הביע בעבר התנגדות תקיפה לכל שימוש בקנאביס, כך שהוא לא צפוי להטות את כף המאזניים לכיוון הנגדי. בראיון ל"7 ימים" של "ידיעות אחרונות" ביוני 2020 אמר ארבל, בהתייחס לנושא הלגליזציה של קנאביס, כי הוא "מודאג מאוד מתהליך שעלול לפורר את החברה הישראלית כחברה בריאה ומתוקנת".

חבר הכנסת משה ארבל (צילום: דוברות הכנסת)
ח"כ משה ארבל | צילום: דוברות הכנסת

"בביקורים שעשיתי במוסדות לגמילה נחמץ ליבי למראה אוכלוסיות רבות שכל מה שהן מבקשות זה לשלוט על עצמן ועל המצב", פירט ח"כ ארבל. "התמכרויות הן רעה חולה הפוגעת בכבודו של אדם ואף בחירותו...יש לבחון יחד עם אנשי מקצוע המנוסים בגמילה מהתמכרויות ועובדים סוציאליים, האם ההפללה מונעת הליך גמילה ושיקום מהתמכרויות ולמצוא פתרון נקודתי בעניין הדין הפלילי רק עבור נגמלים לצורך שיקומם".

בתגובה לשאלת העיתון לגבי ניסיונו האישי בשימוש בקנאביס, השיב ארבל: "לא ישמע ולא יזכור. גוף האדם הינו כלי שניתן לנו במתנה מבורא עולם. אין לנו רשות להשחית אותו ולעשות בו ככל העולה על רוחנו".

ומה לגבי השימוש בקנאביס לצרכים רפואיים?

בשורה אחת מעודדת לצרכני הקנאביס עולה מהתבטאויות העבר של השר דרעי בנושא, והיא כי הוא מכיר בחשיבות השימוש בקנאביס לצרכים רפואיים. באותו ריאיון לניסים משעל שהוצג בתחילת הכתבה, אמר דרעי כי הוא "בעד קנאביס רפואי, כיוון שיש מחקרים שזה עוזר. יש אנשים שבאמת צריכים את זה, בצורה מפוקחת. התחלנו עם זה ביחד, נמשיך עם זה".

ניצן הורוביץ (צילום: N12)
שר הבריאות היוצא ניצן הורוביץ | צילום: N12

קשה שלא לתהות אילו מחקרים בנושא באמת מכיר השר דרעי, בהתחשב בטענתו (באותו הראיון, להזכירכם) כי בנושא לגליזציה הוא לא מכיר שום מחקר (מישהו הזכיר לימודי ליבה?). מנגד, חלפו מאז כמעט ארבע שנים, ודרעי באותה העת לא היה ממונה על תיק הבריאות. אם נעניק לשר מספר ימים של חסד (והרי אפילו ניצן הורוביץ קיבל כמה שבועות של חסד בתפקיד לפני שמטופלי הקנאביס החלו למחות כנגדו), יתכן שנגלה כי הוא לא מתכנן לפגוע בסטטוס רישיונות הקנאביס הקיים. מי יודע, אולי כעת – כשאין צורך אופוזיציוני להכשיל את חוקי הקנאביס (שהועלו בכנסת הקודמת על ידי ח"כ שרן השכל מהקואליציה) – אולי אפילו יהיה קל יותר לקדם חקיקה שתיטיב עם קהילת מטופלי הקנאביס בישראל. ואולי גם לא. רק זמן יגיד.

עלי קנאביס (צילום: Kym MacKinnon, unsplash)
קנאביס. סלע המחלוקת | צילום: Kym MacKinnon, unsplash

המידע לצורך הכתבה נאסף בסיוע קבוצת "יפעת"