יש לא מעט מקרים רפואיים מובהקים שעבורם קנאביס רפואי הוא מתווה טיפולי נהדר. המקרים האלה ידועים וברורים למערכת – בין אם מדובר בכאבים שונים, מקרים של פוסט טראומה וחרדה, מחלות כרוניות כמו קרוהן או אנדומטריוזיס וכמובן מחלות סרטן. אבל ביחידת הקנאביס הרפואי של משרד הבריאות הותירו גם התווית-על אחת, המיועדת למקרים הפחות מובהקים שקנאביס יכול לסייע להם. עבור הרופא בהתוויה שאותה הוא ממלא כתוב "אחר", עבור המטופלים, מדובר לא אחת בהצלת חיים, או לפחות בשיפור דרמטי של איכות החיים שלהם. אחת מהן היא קרן הילה אשטמקר-קיסרי, שסובלת ממחלה כרונית מולדת שמשבשת את חייה. אחרי שהבינה שקנאביס יכול לסייע לה, קיבלה רישיון ובמשך שלוש שנים מצבה השתפר. כעת מסרב משרד הבריאות לחדש את רישיונה, והיא עומדת חסרת אונים מול מערכת נוקשה. על אף שהמצב שלה התאים להתוויה של "מצב רפואי אחר", היק"ר כבר דחה פעמיים את בקשתה לחידוש רישיון באופן שרירותי לחלוטין.

"יש לי כל הזמן דימומים מהאף, כוסות של דם"

אשטמקר-קיסרי, 43, מחריש, סובלת ממחלה גנטית בשם Capillary Malformation – מצב מולד שבו יש אנומליה בכלי הדם והם מורחבים במיוחד, מה שגורם לסובלים ממנה לנפיחויות באזורים שונים בגוף, לדימומים תכופים, לכאבים ולחוסר נוחות כללית. "יש לי כלי דם מורחבים בגב, באף ובראש, ואני עוברת מגיל אפס צינתורים וניתוחים", היא מסבירה. "כשכלי הדם מורחבים, צריך להצר אותם כל הזמן, והדרך היחידה לעשות את זה היא בצנתורים".

אישה מעשנת קנאביס (צילום: Dmytro Tyshchenko, shutterstock)
אישה מעשנת קנאביס | צילום: Dmytro Tyshchenko, shutterstock

כל כמה זמן?
"עד לפני שלוש שנים עברתי כל חודשיים צינתור בהרדמה מלאה. הפסקתי לספור כמה הרדמות עברתי בחיים. זה בתחום שנקרא קרדיולוגיה פולשנית, הרבה פעמים נכנסים דרך העורק הפמורלי, לפעמים חותכים. זה כל הזמן משתנה לפי החידושים הרפואיים שיש. עושים את זה בהרדמה מלאה כי זה מאוד כואב. גם ההזרקה לאותו מקום מאוד כואבת". כשהייתה קטנה עברה כמה ניתוחי מוח בארה"ב, ובבגרותה עברה גם ניתוח לב פתוח. "גילו שיש לי דליפה במסתם כשהייתי בהריון ראשון – אומרים שזה גם קשור למחלה".

חוץ מכל ההתערבויות התכופות האלה, במה עוד זה בא לידי ביטוי?
"יש לי דימומים נון סטופ. זה מצב כרוני אז יש לי כל הזמן דימומים מהאף, כוסות של דם. האף שלי כולו נפוח בגלל כלי הדם. יש לי בגב בלוטה נפוחה של כלי דם ואני סובלת מאוד מכאבים ממנה. חלק מהצנתורים הם על מנת לצמצם את כלי הדם באף ובראש, כדי להפסיק את הדימומים. ככה עברו עליי גם כל הילדות והנערות".

איך מתפקדים ככה?
"לא ממש מתפקדים. יש לי שני ילדים, לא רוצה יותר וגם לא יהיו. גם ככה רצו להרוג אותי על השני. יש לי 100 אחוז נכות ואני לא עובדת. אני בבית מגדלת את הילדים". את הסינדרום המולד העבירה גם לבתה, רק שלמרבה המזל אצלה המחלה רדומה.

תפרחות קנאביס על משקל (צילום: Moha El-Jaw, shutterstock)
תפרחות קנאביס | צילום: Moha El-Jaw, shutterstock

את הקנאביס גילתה במקרה. "אף פעם לא עישנתי, זה ממש היה ממני והלאה. פעם אחת יצא לי לנסות במקרה, ודי מהר הבנתי שזה מאוד עוזר לי. החלטתי לעשות את זה רשמי והתחלתי תהליך של קבלת רישיון".

היא הגיעה לד"ר דרור רובינסון, אורתופד ומומחה לקנאביס רפואי. הוא אישש שהקנאביס עשוי לעזור עם הנפיחות הכרונית באף ועם הדימומים. "התחלתי לצרוך באופן קבוע. לנפיחות זה לא עזר, אבל זה מאוד מאוד עזר לדימומים. ממש הפסיק אותם לגמרי. לפני שנה חליתי בקורונה ולא יכולתי לעשן שבועיים, ופשוט חזרו לי דימומים יומיומיים מהאף", אומרת אשטמקר-קיסרי.

מה ההסבר הרפואי לתופעה הזאת?
"אין לי מושג איך זה עובד – והאמת שלא חשבתי שזה ככה יעזור לי. חשבתי שזה אולי ישפר קצת את הכאבים בגב, אולי יעזור קצת עם התקפי החרדה. לגב זה אכן טיפה עוזר, אבל כשהכאבים מחמירים אז בסופו של דבר רק צינתור עוזר לגב. אבל לדימומים זה ממש פלא. כשאני מטופלת באופן רציף אין כמעט בכלל. יכול להיות קצת, שניים שלושה טישואים וזה נגמר. כשאני לא מעשנת, אני מדברת איתך על כוסות של דם. פועל יוצא הוא שאני צריכה הרבה הרבה פחות צינתורים באף בזכות זה".

"אפילו הרופא בהלם"

לקחו כמה חודשים של ניסויים עד שהיא הגיעה למינון המדויק לה. "אחרי שהייתי במרפאת כאב המליצו לי להגיע לד"ר רובינסון. הוא נתן לי בהתחלה מינון נמוך בתור ניסיון. בשלוש השנים שאני מטופלת עברתי למוצרים אחרים, ניסיתי שמן, תפרחות, מינונים שונים. היום אני מעשנת 24 אחוז THC, במינון של 50 גרם לחודש. אני מעשנת בערב אחרי ההשכבות, אחרי שסיימתי את כל המטלות שלי. יושבת בשקט ומעשנת כדי שיסייע לי בהמשך הלילה. זה גם עוזר לי להירדם. אין לי מושג מה יהיה כשאני לא אעשן – אני בטח אהיה עצבנית טילים".

קרן הילה אשטמקר-קיסרי
קרן הילה אשטמקר-קיסרי

כשניסתה לחדש השנה את הרישיון, ספגה אשטמקר-קיסרי סירוב לחידוש ממשרד הבריאות. "עד לאחרונה כל נושא הרישיונות והחידושים היו דרך הרופא המטפל – הייתה לו הרשאה לפי שיקול דעתו אם לתת או לא. אבל אחרי מה שקרה בשנה שעברה עם הרופאים, האופציה הזו סגורה. גם ד"ר רובינסון עצמו לא יכול לתת לי רישיון, וגם בבילינסון, שם אני מטופלת, לא יכולים לסייע".

מה הסיבה שלא רוצים לחדש לך את הרישיון?
"הם דחו אותי כבר פעמיים. בפעם הראשונה אמרו שזה לא עוזר לדימום. אני מסבירה שזה כן, אבל זה לא עוזר. אפילו רופא הצנתורים בהלם מזה שלא מאשרים. אחר כך אמרו שד"ר רובינסון הוא אורתופד וזה לא קשור למחלה שלי, אז הגשתי מכתב מהמצנתר שלי שמצהיר שהקנאביס מפסיק את הדימומים מהאף. הם שלחו לי בחזרה מכתב שזה לא קשור ושאין הוכחה שהקנאביס מפסיק את הדימומים. זה ראש בקיר ממש. אני במצב שאני לא יודעת מה לעשות. במשרד של הרופא מסבירים לי שיש עוד 1,000 כמוני, אנשים שאין להם התוויה ברורה אלא 'אחר'".

לפני כמה ימים היא קנתה את המרשם האחרון שלה. בעוד פחות מחודש תישאר ללא קנאביס והדימומים והכאבים יחזרו וישבשו את חייה. "מה ההיגיון להפסיק לאדם את הרישיון אחרי שלוש שנים? אתה זורק אותי לעשות משהו לא חוקי, אני לא רוצה לעשות משהו לא חוקי. אני יכולה להגיד לך בוודאות שיש רופאים שמשלמים להם 2,000 שקל והם מביאים את הרישיון והוא לא בדיוק חוקי. אני ממש לא רוצה לשלם סכום כזה אבל הם זורקים אותי לעשות את זה".

נכון למועד פרסום הכתבה, ממשרד הבריאות לא התקבלה תגובה.