בישראל 2021 ישנם כ-250,000 מתמודדי נפש. בנוסף' בין 6-10% מהאוכלוסיה סובלים מדיכאון וחרדה קבועים. שבוע בריאות הנפש העולמי מעלה סוגיות טיפוליות ומביא להסתכלות חדשנית בהיבט הטיפול המשולב, עבור הלוקים במחלות נפש כאשר חלקם נוטלים במקביל לתרופות נוגדות התוויה גם קנאביס רפואי. 

אנשים עם מוגבלות פסיכיאטרית נתקלים בקשיים רבים במהלך השתלבותם בקהילה. החל מקשיים בהתמודדות עם סיטואציות בין אישיות עקב אי הקפדה על כללים בסיסיים, פירוש לא נכון של סימנים חברתיים, קושי בהתמודדות בסיטואציות מסוימות, בעיות של חרדה ולחץ מביצוע פעולות בסיסיות כגון: תחבורה, תעסוקה וכו'. בנוסף, סובלים המתמודדים מסטיגמות מצד אחרים, מליקויים קוגניטיביים ומקושי בהנעה אישית. חוק השיקום לנכי נפש בקהילה, התש"ס-2000 מסדיר את זכאותם של אנשים עם פגיעה נפשית לשירותי שיקום בקהילה.  

מהי מטרת החוק?

"רק אדם החש כי חייו מלאי משמעות ויעוד יחוש בו זמנית בערכם הגדול ובקדושתם של החיים בעולמינו". שילובם של מתמודדי נפש בקהילה תאפשר להם להשיג דרגה מרבית אפשרית של עצמאות תפקודית ואיכות חיים, תוך שמירה על כבודם. על-מנת לבצע זאת נדרשת עבודת שיקום הנעשית על ידי אנשי מקצוע העוסקים בתחומי הפסיכיאטריה, פסיכולוגיה, עבודה סוציאלית, ריפוי בעיסוק ומומחים אחרים בתחום בריאות הנפש. תהליך השיקום נועד להשפיע על שינויים בסביבת האדם, לשפר את יכולתו להתמודד עם סביבתו המשפחתית, החברתית והתעסוקתית, להקל על תסמינים או מצוקה אישית ובכך להשתלב בקהילה. מטפלים רבים מעידים על תהליכי שיקום סיזיפיים, מה שמביא לתקצוב השיקום במסגרת החוק, שיקום מתמשך לכל החיים במסגרות הציבוריות ובקהילה.

כשקנאביס נכנס לתמונה

שילוב קנאביס רפואי בטיפול עשוי להיות יעיל עבור אנשים המתמודדים עם טראומה ופוסט טראומה, כתוצאה ממלחמות, שכול, פגיעות מיניות, אלימות, תאונות דרכים, כאב פיזי ונפשי כתוצאה ממחלה, כאבי פנטום והתמודדות עם מחלות נוירולוגיות. רופאים רבים נוטים לשלב טיפול קונבנציונאלי בשילוב עם קנאביס רפואי. אנשים הסובלים ממגוון מצבים, מפוסט טראומה דרך כאב ועד מחלות נוירולוגיות, מקבלים מינונים שונים של הצמח, שמסייעים להם בהקלה על שורה של תסמינים. אולם חשוב להבהיר שבניגוד לדימוי, מדובר בטיפול הדורש התמדה ובמקרים של בעיות נפשיות תידרש בחינה מדוקדקת להיתכנות הטיפול ולמניעת התנגשות עם תרופות קונבנציונאליות, פיקוח ובקרה, התאמה מדוייקת של מינונים ושיטות צריכה. שימוש חסר גבולות שנועד להנאה, עלול במקרה של הסובלים ממחלה נפשית לגרום לנזקים.

קנאביס רפואי (צילום: Cambridge Jenkins IV, unsplash)
צילום: Cambridge Jenkins IV, unsplash

יתרונות הטיפול בקנאביס להתמודדות עם מחלות נפש

קנאביס מסייע להקלה בסימפטומים רבים, ביניהם קשיי שינה וריכוז, קושי בוויסות עצמי, בידוד חברתי, דיכאון, הפרעות אכילה, הפרעות קשות במצב הרוח, התפרצויות וקונפליקטים משפחתיים ובין-אישיים ופריון נמוך בתעסוקה. בתהליך שיקום משולב ניתן להגיע להישגים טיפוליים מרשימים ואף יחסית תוך זמן קצר. יחד עם זאת, השפעותיו של הקנאביס עלולות להיות הרסניות ולשבש תהליכי שיקום מתקדמים ולהפר את האיזון הנדרש לקיום חיי שגרה תקינים. יעילות בשילוב קנאביס רפואי בתהליך הטיפול תתקבל במידה ותעשה התאמה של סוג הקנאביס, מינונו ואופן השימוש המיטבי עבור אותו האדם.

חשיבות הבקרה והפיקוח על צרכני קנאביס בעלי מחלות נפשיות

השפעות שליליות בשימוש לא מבוקר ומותאם עלולות לגרום שינויים קיצוניים שיופיעו לסרוגין במצב הרוח, כגון  עליצות מוגברת או לחלופין לדיכאון. כמו גם השפעות פיזיולוגיות משתנות הכוללות ערנות מוגברת או ישנוניות,  במקרים של התנגשות עם תרופות הם אף עלולים לבוא לידי ביטוי בירידה חדה בתפקוד הפסיכומוטורי, פציעות בעבודה או אובדן ימי עבודה.

האם טיפול בקנאביס מתאים לכל  מתמודדי הנפש?

חשוב לציין כי קנאביס מוגדר בחוק כסם מסוכן. עם זאת, דרכי ההסדרה של השימוש הרפואי בו נמצאים בהליכי ייצוב וגיבוש במדינות רבות בעולם. כיום ישנה התייחסות למוצרי הקנאביס הרפואי בדומה להתייחסות לתרופות הכוללות חומר המוגדר כסם מסוכן והחייבות פיקוח והסדרה לצורך הבטחת בריאות הציבור ושלומו. קנאביס לא יינתן לסובלים מסכיזופרניה או פסיכוזות מחשש שיחמיר את מצבם, מאחר והוא משפיע על תאים ותהליכים רבים במוח והינו משנה תודעה, ברור כי השפעתו על הליך השיקום הנפשי משמעותית.

מעשן קנאביס (צילום: Elsa Olofsson, unsplash)
צילום: Elsa Olofsson, unsplash

כיצד נשלב טיפול בקנאביס בקרב מתמודדי הנפש

ראשית נדרש תהליך אבחוני בו מעורב פסיכיאטר המטפל במטופל לפחות שנה, ורואה לנכון כי ישנו מקום לטיפול בקנאביס רפואי ומתחייב לפקח על התהליך. לאחר התהליך האבחוני תתבצע הנפקת רישיון לשימוש בקנאביס רפואי. מומחיות בהשפעת השימוש בקנאביס רפואי על תהליכי טיפול ושיקום מתייחסת להבחנה בין סוגי הקנאביס והשפעותיו, ניגודיות בין התרופות לקנאביס, אופן השימוש והתאמתו למצבו של האדם, ליכולותיו הפיזיות ובהתייחסות מלאה לשגרת יומו מבחינת לימודים, תעסוקה, זוגיות וחברה. חשוב מאוד שאנשים הסובלים מתסמינים שקנאביס רפואי עשוי להקל עליהם יפנו למסגרות טיפוליות של מומחים, ולא ינסו "לטפל" בעצמם על ידי צריכה לא מבוקרת של קנאביס או הסתמכות על גורמי פסאודו-מדע ללא מומחיות אמיתית בתחום. מומלץ לבצע שאלוני מעקב. בחינת תועלת הטיפול תמדד על פי הפחתת הסימפטומים שבגללם האדם פנה לטיפול ולשיפור תפקודו היומיומי. 

מינון ודרכי צריכה

התאמת המינון והמסגרת הטיפולית היא קריטית להצלחה. מחקר שנערך בארה"ב מעיד כי טיפול עצמי, שאינו מנוהל, מגביר את הסיכון לשימוש מרובה בתרופות הרגעה, נוגדות חרדה וכאב, לשימוש בלתי מבוקר בסוגי סמים שונים ואלכוהול, להשפעות בלתי רצויות בין תרופות שונות, לתסכול מהיעדר החלמה ואף להחמרת מצבו הנפשי והפיזי של האדם. שילוב קנאביס רפואי כחלק ממערך טיפולי ושיקומי מבוקר עשוי להפחית התמכרות לתרופות או סמים, לייצר רצף טיפולי ובכך לאפשר לאדם להירתם לתהליכי שיקום וטיפול בכלל תחומי חייו. לשם כך יש להיעזר בצוותים מקצועיים, המורכבים ממומחים מתחומי רפואת הגוף והנפש ומתחום ההדרכה לשימוש בקנאביס רפואי.

צוות רב-מקצועי מאפשר רצף טיפולי, מסייע בדיוק והתאמה לצרכי האדם המשתנים ומצמצם מורכבות בניהול התיק הרפואי. טיפול הניתן החל מהשלב הראשוני של הקושי איתו מתמודד האדם\ עשוי למנוע התדרדרות פיזית, נפשית וסוציאלית. התאמת סוג הקנאביס, מינונו, כמו גם ליווי והדרכה לאופן ותהליך השימוש מסייעים להרחבת ההשפעות החיוביות.  

* אלי לוי הוא מדריך ומנהל מוסמך בעמותת מעל"ה – מרכז עוז להחלמה ושיקום