"פשע ללא קורבן" הוא מונח המתייחס לפעולות שנקבעו כבלתי חוקיות אך קיים עליהן ויכוח, מאחר שקיימת סבירות גבוהה שהן לא מאיימות על זכויותיו של אדם אחר באופן ישיר (מתוך ויקיפדיה). ומה דבר פעולות שנקבעו כבלתי חוקיות אך קיים עליהן ויכוח, מאחר וקיימת סבירות גבוהה שהן לא מאיימות כלל, לא על אדם אחר ולא על מבצע הפעולה עצמו?

אדם שקיבל ממשרד הבריאות רישיון לצרוך קנאביס רפואי אמור לרכוש את הקנאביס שלו בבתי מרקחת אשר אמורים לספק לו, בפיקוח משרד הבריאות, תפרחת איכותית, יעילה, עם רצף טיפולי ובמחיר סביר. אבל מה קורה כאשר משרד הבריאות אינו מצליח לעשות זאת?

עד כה, כל ניסיונותיו של משרד הבריאות להביא להוזלת מחירים כשלו: הוא איננו מסוגל להבטיח רצף טיפולי, שכן זנים חדשים מופיעים ונעלמים חדשות לבקרים. בנוסף, מתקשה משרד הבריאות להבטיח קנאביס נקי מהקרנות (שבמקרה הטוב פוגעות רק ביעילות הרפואית של הפרחים) ואינו מסוגל לספק קנאביס נקי מריסוסים, אשר לא נבדקה השפעתם כאשר הם נצרכים בעישון, והם מגיעים ישירות למערכת הדם מבלי להתפרק בכבד. בנוסף לכל אלה, כשלי מערכת המחשב של משרד הבריאות עלולים להשאיר את המטופל ללא תרופה כלל.

לאור כל זאת, אין ספק כי אותו חולה בעל רישיון שיבחר לגדל את תפרחת הקנאביס בעצמו, לעצמו ולשימושו הרפואי האישי בלבד, הינו בגדר מבצע "פשע ללא קורבן", שהרי יש לו רישיון רפואי חוקי לצרוך את החומר.

האם צרכני קנאביס הם קורבנות?

בעבר הטענה הייתה שמי שצורך קנאביס מזיק לעצמו, שכן רוב הסיכויים שהוא יהפוך בהמשך למכור להירואין, למובטל ולעול על משפחתו ועל החברה. מכאן, כך נטען, שצרכן הקנאביס עצמו הוא הוא הקורבן. אולם היום כבר ברור כי הסיכוי של מעשן קנאביס להפוך לנרקומן קטן מהסיכוי לראות מכשפות שמרחפות על מטאטא באמצע הלילה, על אחת כמה וכמה כאשר מדובר באדם שיש לו המלצה רפואית מרופא מומחה לצרוך את החומר.  כך שבמקרה זה, לא רק שהצרכן עצמו איננו הקורבן, אלא ההפך הוא הנכון: הוא מקיים את הצווי "וְנִשְׁמַרְתֶּם מְאֹד לְנַפְשֹׁתֵיכֶם" ודואג לקיים את הוראות הרופא בצורה הטובה והיעילה ביותר.

כיום, ישנם בישראל למעלה מ-100,000 מטופלים בעלי רישיון לשימוש בקנאביס רפואי, אולם שלא כמו עם החיסון נגד הקורונה, כאן משרד הבריאות לא מפרסם את רשימת הנזקים ותופעות הלוואי של השימוש. אולי משום שאין כאלה? אולי משום שהשימוש בקנאביס בטוח אפילו יותר מהחיסון לקורונה? ואם כך, את מי משרת המשך קיומו של האיסור על גידול קנאביס באופן פרטי?

שלומי סנדק הינו יועץ בכיר עץ הדעת המרכז לקנאביס רפואי