כותרות הימים האחרונים על חשיפתה של רשת סחר ברישיונות לקנאביס רפואי, לא באמת הפתיעו אף אחד מאיתנו – מטופלים ופעילים שבתוך עמנו יושבים. לא רק שאין מדובר בתופעה חדשה או ייחודית לעצורים, אלא שאפילו לא מדובר בשום "סוד" – ולא ברור איך היחידים שפתאום רק שמעו עליו לראשונה הם משטרת ישראל. חה"כ שרן השכל הזהירה כבר לפני שנה מ"כל מיני מאכערים למיניהם, המנצלים את מצבם של החולים ולוקחים מהם מאות ואלפי שקלים בנוסף לתשלום הנדרש", ואני עצמי עברתי לפני שנה וחצי בריונות רשת קשה - לרבות איומים - לאחר שהתעמתתי עם רופא שהתברר לי כי חבר ל"מאכערית". אז אם כותרות האתמול הצליחו להפתיע מישהו, זה רק אומר שהוא "לא הקשיב בשיעור".

לא מאמינים לי? תנסו לכתוב בגוגל "רישיון לקנאביס רפואי" ותתחילו לספור כמה אתרים של "חברות", או "עמותות" לכאורה, שמציעות לכם "עזרה וליווי" בקבלת רישיון לקנאביס רפואי, מופיעים רק בשלושת או ארבעת עמודי תוצאות החיפוש הראשונים. מה היא בדיוק אותה "עזרה"? איזה "ליווי" בדיוק צריך אדם חולה כדי לקבל מרשם לתרופה מרופא? ולמה שמישהו ישלם גם למתווך ולא רק לרופא, אם התוצאה הסופית – היינו קבלת הרישיון בתמורה לתשלום – אינה מובטחת לו מעצם זה ששילם למתווך? אם המשוואה הזו מורכבת מידי עבור משטרת ישראל, אני בשמחה אתרום להם מחשבון.

אריזות תפרחות קנאביס (צילום: JonVallejoPhotography, shutterstock)
תפרחות קנאביס | צילום: JonVallejoPhotography, shutterstock

אבל משטרת ישראל ומשרד הבריאות דווקא כן "הקשיבו בשיעור", כי הם היו אלו שכתבו אותו. פשוט, כי "ארגונים" מסוג זה החלו לצוץ כפטריות אחרי הגשם מיד עם כניסתה לתוקף מלא של הרפורמה בקנאביס הרפואי לפני שלוש שנים – רפורמה שגובשה על ידם – והם תוצאה ישירה וכמעט הכרחית שלה: הרפורמה מחייבת מתן רישיון ולא רק מרשם כמו בכל תרופה, מה שמצריך מערכת מסורבלת ומתן הרשאות מיוחדות לרופאים נבחרים להפעילה. הדבר הוביל את קופות החולים לסרב להכניס את הטיפול לשירותיהן, ולהותירו בעיקר בידי הרפואה הפרטית נטולת הפיקוח. הרפורמה גם מחייבת שהמרשם לקנאביס רפואי יהיה דיגיטלי בלבד, כלומר שהרופא לא חייב לשים על המרשם והרישיון חותמת ידנית - כזו שהיה חייב לשים לו היה מדובר במרשם לכל תרופה אחרת, והתוצאה היא שכל מי שיש לו גישה למערכת הממוחשבת – יכול לנפק מתוכה רישיון בלי שום מעורבות רפואית. כל אחד, כמו למשל "גורם מתווך". כמו שפורסם אתמול ב-mako קנאביס, מחקירת המשטרה עולה שזו בדיוק הייתה שיטת הרשת שנחשפה.

לא רק שהרפורמה היא ורק היא שאפשרה מכל בחינה טכנית את ביצוע העבירות המיוחסות לעצורים בפרשה, היא גם יצרה את כל התנאים שלמעשה הכריחו גם את ציבור המטופלים הנורמטיבי – החולים הקשים המטופלים בצדק בקנאביס רפואי אשר לפני הרפורמה לא נזקקו לשום "תיווך" -  להיעזר במיני מאכערים ומתווכים לשם קבלת הטיפול הרפואי שלו הם נזקקים. שכן, סרבול המערכת והגישה לרופאים נבחרים בלבד, הביאה כאמור את קופות החולים לסרב להטמיע את הטיפול בשורותיהן – ועיקרן אינן מאפשרות לרופאים שעברו הסמכה מתאימה להנפיק רישיון לטיפול בקנאביס רפואי במסגרתן. כתוצאה, נאלצים מטופלים רבים לפנות לרופאים פרטיים לשם חידוש רישיון או הנפקתו מלכתחילה. אלא, שרופא פרטי זה דבר נורא יקר - יקר כמעט כמו להיות אזרח חולה במדינת ישראל, ובתוך החלל הזה נכנסו כל אותן "חברות תיווך" ו"מאכערים" (לכאורה, הכל לכאורה), כשכל אחד מנסה להתעלות על חברו במחיר וזריזות "השירות".

רישיון קנאביס לדוגמה
רישיון קנאביס לדוגמה

עבור המטופל החולה, הסובל ודל הפרנסה, מאכער המציע לו חידוש רישיון לרכישת התרופה שהוא צריך, בתוך 48 שעות בלבד ולעתים תמורת מחיר זול יותר משהוצע לו בידי רופא פרטי "רגיל" – היינו כזה שעדיין הולך בדרך הישר ולא פועל באמצעות "מתווך", וכל זה לרוב מבלי שהוא אפילו יצטרך לצאת מהבית, זה ההגדרה המילונית לביטוי "הצעה שאי אפשר לסרב לה". ועשרות אלפים של חולים קשים במצוקה הנעדרים כל ברירה אחרת, אכן לא סרבו.

מה עוד לא יפתיע אף אחד מאיתנו? העובדה שבעוד וייתכן ומי מהעצורים יימצא אשם וישלם חובו לחברה, האשמים האמיתיים – אותם פקידים שבהחלת רפורמה חסרת אחריות והגיון "פתחו את החלון לגנב" וגם נטרלו את האזעקה, ימשיכו לשבת בכיסאותיהם ולקבל החלטות על הבריאות של כולנו. והכי לא יפתיע אותנו, ואותי אישית, אם כמו תמיד, את העונש הכבד ביותר יקבלו לא אותם גורמים שנחשדים בעבירה על החוק - אלא עשרות אלפי חולים קשים שבלית ברירה נעזרו בהם. פשוט כי גם את השיעור הזה למדנו כבר, כמה וכמה פעמים.

כך, למשל, בשנת 2015 נעצר ד"ר אברהם דותן בחשד למתן המלצות לטיפול בקנאביס רפואי למטופלים שלא עמדו בהתוויות בעבור סכום כסף לא מבוטל, ולפי הפרסומים הודה במיוחס לו במסגרת הסדר טיעון שכלל עונש של 46 חודשי מאסר בפועל, מאסר על תנאי וקנס לשיקול דעת בית המשפט. משרד הבריאות לא ביצע שום הבחנה בין מטופליו, מי מטופל "אמיתי" שנרשם לו הטיפול כי הוא זקוק לו ומי לא, ובבת אחת מצאו עצמם מאות "מטופלים אמיתיים" – חולים שנקלעו לסיטואציה בשל חטאו של רופאם - בלי דרך לחדש את רישיונם. פשוט כי ההמלצות שנתן בידם אותו רופא סורר כבר לא היו קבילות בעיני משרד הבריאות – באופן גורף ובלי הבחנה כאמור ברקע הפרטני של כל מטופל, והסטיגמה שדבקה בהם ממעשיו גרמה לרופאים אחרים לא לרצות לקבלם לטיפול - כי "אולי הם חולים מזויפים שרק רוצים קנאביס". אותו הדבר קרה גם לפני שנה, כשביום בהיר אחד החליט משרד הבריאות להגביל את ד"ר לביה תמיר וד"ר יעקב פוגלמן מלחדש ולנפק רישיונות לטיפול בקנאביס רפואי בטענה כי חרגו מן הנהלים, וכך כ-15,000 חולים נותרו באחת בלא רופא שיוכל לחדש את הרישיון ולנפק את המרשם לטיפול הרפואי שלו הם זקוקים.

גבר מעשן קנאביס (צילום: wavebreakmedia, shutterstock)
מעשן קנאביס | צילום: wavebreakmedia, shutterstock

בכל המקרים – אלו שתוארו לעיל ואחרים נוספים שקצרו היריעה והנפש מלהכיל, הפתרון היחיד שהיה בידי המטופלים שנפגעו בשל חטאיהם (לכאורה) של רופאיהם, היה לפנות בבקשת חידוש רישיון ישירות למשרד הבריאות - על סמך המלצה קיימת מרופא חלופי או לפרק זמן קצר עד לכשתתקבל כזו. בעוד שהיו בקשות שנענו, ככלל תגובת משה"ב לבקשות כאלו ממטופלים של רופא שבעיניהם סרח – גם במצבים שלא דבק באותו רופא שום כתם פלילי - הייתה ענישה קולקטיבית כלפי מאות ואלפי מטופלים בו-זמנית: בחלק מהמקרים סרב משה"ב כלל לבקשות החידוש והותיר מטופלים ללא טיפול כלל, ובחלק מהמקרים התיר למטופל המשך טיפול במינון נמוך בהרבה מזה שנזקק לו ושהיה בידיו קודם, והכל בלי שום בדיקה פרטנית של כל מטופל לגופו - ובמקרים רבים גם בניגוד לתיעוד רפואי ארוך שנים והמלצות רופאים שלא דבק בהם כל רבב.

משרד הבריאות לא טרח לבצע בירור פרטני מעמיק והבחנה בין חולה שזקוק לתרופה לבין מי שניצל את המערכת, כי בעיני משרד הבריאות, ממילא כולנו – ילדים מפרכסים וקשישים סיעודיים, חולי סרטן ונפגעות תקיפה מינית - כולנו תמיד היינו ותמיד נהיה "חולים מזויפים שרק רוצים קנאביס".

אז אם הכל צפוי וגם הרשות נתונה, אז מה בכל זאת כן יפתיע אותנו? אם בפעם הראשונה מאז ומעולם ינהג משרד הבריאות בשמץ של אחריות כלפינו, ויימנע מענישה קולקטיבית שכזו כלפי כל מי שקיבל רישיון לטיפול בקנאביס רפואי מאחד מאותם רופאים החשודים בפרשה. אם לשם שינוי יעניק משרד הבריאות התראה מספקת מראש ובזמן סביר לפני שיעז לגעת ברישיונות אלו, אם יעמיד לרשות בעלי רישיונות אלו הזדמנות לראות רופאים חלופיים שיאשרו את צורכיהם הרפואיים באופן עצמאי – טרם שיעז לפגוע על דעת עצמו בלי כל בדיקה פרטנית בצורכיהם אלו, אם קודם שיפעל יברר מי השתמש במאכערים הללו מבלי סיבה רפואית – ומי הוא החולה הסובל שבלית ברירה נעזר בהם לשם קבלת התרופה שהוא צריך. משרד בריאות שנוהג באחריות מינימלית כלפינו, זו כותרת כל כך פנטסטית – כל כך בלתי ניתנת לדמיון עבורנו – שהיא הכותרת היחידה שאף אחד מאיתנו לא יצפה לעולם לקרוא מחר בבוקר. אז בבקשה, משרד הבריאות, תפתיעו אותנו.

תגובת משרד הבריאות:  אין כל קשר בין שני הדברים ולא ברור כיצד ומדוע כותב המאמר קישר ביניהם. משרד הבריאות והיק"ר רואים בחומרה רבה כל עבירה על החוק או פעולות רפואיות שבניגוד להנחיות, להוראות ולכללי האתיקה הרפואיים. יחד עם זאת היחידה לקנביס רפואי ומשרד הבריאות מנועים להגיב על חקירה פעילה שמתנהלת.