משה בר סימן טוב חזר בשבוע שעבר אל תפקידו כמנכ"ל משרד הבריאות, אותו כבר מילא בעבר במשך חמש שנים, בין 2015 ל-2020. מדובר כמובן בתפקיד חשוב במיוחד, ולבר סימן טוב יש השפעה נרחבת על כלל התחומים הקשורים לבריאות הציבור, ונושא אחד שמעסיק במיוחד עשרות אלפי חולים בישראל הוא הקנאביס הרפואי. למי שלא זוכר, המנכ"ל החדש ישן של משרד הבריאות כיהן בתפקיד כשאושרה "רפורמת הקנאביס הרפואי" של 2019, שנועדה לקדם מדיקליזציה של הצמח והביאה לעלייה חדה במספר רישיונות הקנאביס בישראל. מנגד, מחירי הקנאביס עלו גם הם בצורה ניכרת מאז הרפורמה, ומאז שתנאי האסדרה הישנה בוטלו סופית, מטופלי קנאביס רבים מוצאים את עצמם משלמים אלפי שקלים בחודש על הטיפול הרפואי לו הם זקוקים. באופן לא מפתיע, אותם מטופלים שנאלצים לרכוש כמויות קנאביס הדורשות  סכומים כה גבוהים, הם בדיוק אותם האנשים שהכי סובלים והכי מתקשים לעבוד בצורה סדירה ולעמוד במעמסה.

>> מה חושב אריה דרעי על קנאביס?

אז למטופלי הקנאביס בהחלט יש לא מעט היסטוריה משותפת עם המנכ"ל הנכנס של משרד הבריאות, וכעת הם מקבלים אותו שוב, כאחד מהאנשים החזקים שיפקחו על התעשייה סביב הצמח בישראל. אבל בכל רע יש טוב, ולצד האנשים שסובלים מהרפורמה החדשה (בעיקר אלו שלא עומדים בנטל הכלכלי), רבים מאוד נהנים ממנה (עשרות אלפי מטופלים חדשים מדי שנה). אבל מה באמת חושב האיש עצמו על צמח הקנאביס ועל השימוש בו כטיפול רפואי? ומה דעתו על לגליזציה?

כוונות טובות - יש

קודם כל, אפשר להגיד שהאיש בעד מטופלי הקנאביס. לפחות על פי הדברים שאמר בימים בהם הרפורמה עוד הייתה בחיתוליה, ניכר שרווחת המטופלים הייתה בראש מעייניו, והוא הצהיר כי הוא מתכוון לפעול באופן שיאפשר למרבית מטופלי הקנאביס לשלם את הסכומים ששילמו על הטיפול החודשי שלהם לפני הרפורמה. "נפעל לפיקוח על המחירים בשוק הקנאביס הרפואי", הוא אמר בראיון ל"גלובס" ביוני 2019. "המטרה היא להגיע למצב ש-90% מהמטופלים בקנאביס רפואי ישלמו את המחיר ששילמו לפני הרפורמה. התכלית הראשונה של הקנאביס היא לעזור לחולים. המטרה היא להבטיח את זמינות הקנאביס לכלל החולים".

שמן קנאביס רפואי (צילום: Swapan Photography, shutterstock)
שמן קנאביס | צילום: Swapan Photography, shutterstock

שבועיים בלבד חלפו מהפרסום של "גלובס", וגם ב"כלכליסט" דווח כי בר סימן טוב חושש מעליית מחירים הקנאביס ומעוניין להבטיח שמטופלים יוכלו להמשיך לרכוש את הצמח בסכומים שפויים. במכתב לוועדת המחירים, כך דווח, הביע בר סימן טוב את חששו כי "שהמצב הנוכחי, שבו אין כל התערבות רגולטורית בנושא המחירים, יוביל לקביעת מחירים גבוהים מעבר לנדרש, אותם יידרשו לשלם המטופלים שהינם אוכלוסייה מוחלשת. אנו סבורים", רשם המנכ"ל, "שנכון להיערך לאפשרות זו מבעוד מועד ולמתן את הפוטנציאל להפקעת מחירים".

חודש אחד מאוחר יותר, בר סימן טוב הסביר את החשיבות של קיום הרפורמה, ובנוגע למחירים - אמר דברים דומים: "הרפורמה נועדה להבטיח מוצרים באיכות ראויה למטופלי המדינה בסטנדרט קרוב ככל הניתן לתרופה, ובזמינות בבתי המרקחת. לאחר השלמת הליך החקיקה בכנסת הבאה, מטופל שיזדקק לקנאביס רפואי במספר רב של התוויות, לא יהיה צריך לקבל רישיון ממשרד הבריאות ויוכל ללכת באופן ישיר עם מרשם הרופא לבתי המרקחת. אנחנו פועלים להבטיח כי מחיר הקנאביס הרפואי יהיה תחת פיקוח שיבטיח מחיר סביר, בדומה לכלל התרופות".

בפועל – מציאות אחרת

כוונות טובות, כאמור, בהחלט היו למשה בר סימן טוב, אבל נראה כי דיבורים לחוד ומציאות לחוד: בפועל, גם צו ביניים שהתיר לחלק מהמטופלים להמשיך לרכוש קנאביס על פי האסדרה הישנה (כלומר סכום קבוע של 370 ש"ח בחודש, ולא אלפי שקלים כפי שחלקם נאלצים לשלם כיום) בוטל והותיר אלפי מטופלים עם בטן מלאה וכיסים ריקים. אז אולי כוונתו של בר סימן טוב הייתה לסייע לחולים, אבל בפועל הדבר פשוט לא קרה (חשוב לציין, אמנם, שצו הביניים המוזכר לעיל בוטל רק בחודש מרץ 2022, כמעט שנתיים אחרי שבר סימן טוב סיים את תפקידו כמנכ"ל המשרד).

תפרחות קנאביס (צילום: Dmytro Tyshchenko, shutterstock)
תפרחות קנאביס | צילום: Dmytro Tyshchenko, shutterstock

עם זאת, כדאי לשים לב לכך שגם בתוכניתו המקורית של מי שהיה מנכ"ל משרד הבריאות ב-2019 יש לא מעט חורים. הבולט שבהם, על פי "כלכליסט", הוא בכוונה לאפשר רק למטופלים הצורכים קנאביס במינונים של עד 50 גרם לחודש להנות מהסדר כלכלי נוח. זאת למרות שבפועל, מי שצורכים מינונים גבוהים יותר הם לרוב אלו שהכי מתקשרים לעבוד באופן רציף ולממן את הטיפול, וזה מבלי להזכיר את הנושא של טיפול בילדים.

"אף ילד במדינת ישראל, וגם אף מבוגר, לא צריך לצרוך 90 גרם קנאביס בחודש", אמר בר סימן טוב באוגוסט 2019, בראיון לקרן נויבך ברשת ב'. כשהמראיינת העמידה אותו על טעותו, נראה היה שמנכ"ל משרד הבריאות לא מבין לעומק את נושא הטיפול בקנאביס, במיוחד במחלות כמו אפילפסיה, הדורשות לעתים מינוני שמן קנאביס גבוהים מאוד.

כשנויבך הדגישה בפניו כי המינון הממוצע לחולה אפילפסיה הוא 80 גרם בחודש, ענה המנכ"ל: "אנחנו דואגים שהמחיר לאותם קבוצות יהיה מקסימום על 550 ש"ח לחודש. אני מתחייב להשתמש בכל הכלים שלי כדי לגרום לזה לקרות, ואנחנו אכן נעשה את זה". במציאות, כמו שכבר הראינו, הדברים נראים אחרת.

אם ננסה לסכם את עמדתו של בר סימן טוב כלפי מטופלי הקנאביס, כפי שהיא מובאת בדברים שאמר בתקשורת במהלך כהונתו הקודמת, ניכר שהוא בהחלט מעוניין להקל על מטופלי הקנאביס ולדאוג לרווחתם. מנגד, נראה שהוא לא ממש הצליח במשימה הזו. הקדנציה השנייה שלו במשרד היא הזדמנות טובה לתקן.

ומה לגבי לגליזציה?

מנכ"ל משרד הבריאות אולי לא יהיה האיש שיקבע האם השימוש בקנאביס לצרכי פנאי יאושר לכל אזרח ישראלי באשר הוא, אבל דעתו בנושא של אדם כה בכיר בהחלט מעניינת אותנו. בראיון ל"גלובס" ביוני 2019 הביע בר סימן טוב את חששותיו הכנים מהלא-מוכר, ומההשלכות שעשויות לשימוש לא מבוקר בצמח. "כידוע, בצמח הקנאביס יש עשרות חומרים פעילים, ועדיין יש המון גורמים לא ידועים בצמח", הוא אמר. "אנחנו לא יודעים עד הסוף את ההשלכות של מה שאנחנו עושים, ולכן צריך מאוד להיזהר".

אריה דרעי (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
שר הבריאות אריה דרעי. האיש שמינה את בר סימן טוב לתפקיד | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

"צריך לזכור שמדובר בסם מסוכן עם פוטנציאל להשלכות רפואיות ונפשיות שליליות", הוא אמר בראיון לאותו העיתון, חודשיים מאוחר יותר. "זה מחייב אותנו לקדם תחום זה, אך לפעול גם בשם הזהירות המונעת. הצעדים שקידמנו בשנים האחרונות יצרו תעשייה ושוק של ממש בתחום. יש בכך ברכה, אך כמו כל ברכה, היא מלווה גם בתופעות שליליות אותן אנו פועלים למזער".

"מה העמדה שלך ביחס ללגליזציה של קנאביס?", שאלה אותו המראיינת הילה ויסברג. "מצד אחד, זה ישחרר לי הרבה כאבי ראש", ענה המנכ"ל. "אבל אנחנו חוששים משימוש יתר בקנאביס, כי לצד ההקלה בסבל והתרומה לחולים, יש גם הרבה מאוד תופעות שליליות. צריך למצוא את נקודת האיזון. הציפייה שהקנאביס יביא מזור לכל תחלואה אפשרית, היא לא מציאותית". ולפחות בינתיים, נראה שגם הציפייה ללגליזציה תיאלץ להישאר בגדר ציפייה בלבד.

המידע לצורך הכתבה נאסף בסיוע קבוצת "יפעת"