חקירה סמויה של המשטרה ויחידת הסייבר של להב 433 הביאה לאחרונה למעצרם של ששה רופאים בכירים בחשד לסחר ברישיונות קנאביס. בין הרופאים העצורים: אונקולוג בכיר, מומחה לכאב ופסיכיאטר. על פי הערכת המשטרה  בפרשה מעורבים עשרות רופאים שעל פי החשד שלשלו לכיסם מאות אלפי שקלים ויותר. בפשיטה על ביתו של אחד הרופאים מצאו החוקרים מעל שני מיליון שקל במזומן. יש לא מעט שאלות שעולות לגבי התנהלותם של מערכת המשפט ומערכת הבריאות בארץ.

ד"ר מיכאל ינקו הוא פסיכיאטר מומחה לילדים ונוער. על פי דף הבית שלו, הרזומה של ד"ר ינקו הוא ללא רבב. מדובר בפסיכיאטר בעל קליניקה פרטית, שמציג עצמו באתר האינטרנט שלו "כי אינו דוחף לטיפול תרופתי בראש ובראשונה, ומאמין בשילוב בין כלים רגשיים ותמיכה באמצעות תקשורת, לבין טיפול תרופתי מותאם. על פי צורך בלבד, ולא בכל מחיר. כך כתוב".

אבל ההיסטוריה האתית של ד"ר ינקו שונה לחלוטין מהתמונה המשתקפת בדף הבית שלו. הפרשה האחרונה, בה על פי החשד רופאים בכירים נתנו לעבריינים גישה לתוכנה שבה מנפיקים רישיונות קנאביס, תמורת אלפי שקלים להנפקה או חידוש רישיון ואלה הנפיקו רישיונות לכל המרבה במחיר, העלתה מהאוב את שמו של ינקו. זאת כאמור לא הפעם ראשונה וגם לא השנייה בה שמו של ד"ר ינקו עולה בהקשרים מפוקפקים, בלשון המעטה.

אזיקים, אזיק, מאסר, מעצר, עצור (צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש 90)
אזיקים | צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש 90

שמו של ד"ר ינקו נקשר לראשונה באירועים מפוקפקים בשנת 2018. בתחקיר ששודר ב"כאן 11" באותה השנה, הוצגו הקלטות בהן נשמע קולו כשהוא מבקש הלוואות מאם חד הורית של אחד הילדים המטופלים אצלו במרכז לבריאות הנפש ביפו. האישה ביקשה הלוואה מהבנק והפקידה לחשבונו של ד"ר ינקו 8,000 ש"ח. כשביקש הלוואות נוספות, היא נאלצה לפנות לאחיה כדי שיעזור לה לגייס כספים דרך השוק האפור. "את צריכה להסביר לו שזה בשבילך, לא בשבילי", נשמע קולו של הפסיכיאטר בהקלטות. בשידור הכתבה ב"כאן" נמסר כי עורכי התחקיר ניסו במשך שבוע להשיג את תגובתו של ד"ר ינקו לדברים, אך ללא הועיל.

חוקרי מפלג ההונאה במחוז תל אביב טענו אז שנושא ההלוואה הוא שולי, ושמדובר באדם לו מיוחסים חשדות חמורים בהרבה. ב-21 בנובמבר 2018, נעצר ד"ר ינקו בחשד שהפיץ מרשמים לתרופות נרקוטיות תמורת כסף וללא כל הצדקה רפואית. בסופו של דבר התיק נסגר מבלי שהוגש כתב אישום, ומדוברות משרד המשפטים נמסר כי לא ניתן לפרסם את העילה לסגירת התיק. מעו"ד נוגה ויזל, שייצגה את ד"ר ינקו באותו המקרה, נמסר כי "לא היו ראיות ולא הוגש כתב אישום".

כרונולוגיה של פשע

בספטמבר 2020 הגיש פרופ' איתמר גרוטו, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, קובלנה נגד ד"ר מיכאל ינקו, בגין ארבעה מקרים שונים בהם הואשם בכתיבת רשומות רפואיות כוזבות במטרה לפטור חיילים משירות צבאי. כל המקרים המדוברים התרחשו ב-2013, ולא ברור מה עיכב את משרד הבריאות מלדון בנושא בשעתו. בכל אופן, הקובלנה עסקה בארבעה מקרים שונים בהם ד"ר ינקו קיבל תשלום בשווי אלפי שקלים בתמורה לרישום רפואי שקרי, שהביא לשחרורם מצה"ל של ארבעה חיילים.

שקיות קנאביס (צילום: busliq, shutterstock)
תפרחות קנאביס | צילום: busliq, shutterstock

"בתאריך 20.5.13, פנתה החיילת ל' וביקשה ממנו שיסייע לה להשתחרר מהצבא בפרופיל 21, כדי שתוכל לסייע לאימה מבחינה כלכלית", נכתב בדו"ח ועדת המשמעת של משרד הבריאות, שדנה בעניינו של ד"ר ינקו באפריל 2021. "הנקבל נענה לבקשתה וערך רשומה רפואית בה צוין כי: "ל' מטופלת במרפאה מזה חצי שנה, סובלת מדיכאון מג'ורי ומטופלת תרופתית, לא יוצאת מביתה ולא יוצרת קשרים עם אנשים". כל זאת – כאשר החיילת ביקרה במרפאתו של הנקבל פעמיים בלבד, מעולם לא נטלה תרופות ואינה סובלת מקשרים חברתיים. תמורת הרשומה הרפואית הכוזבת שילמה החיילת לנקבל סך 10,000 ש"ח".

רשומות מסוג זה חוזרות על עצמן גם בשלושת המקרים האחרים. כך, למשל, "בתאריך 25.2.13 פנה ג' אל הנקבל במרפאה וביקש ממנו סיוע ביצירת מצג שווא לפיו, הוא סובל מבעיות נפשיות על מנת שיוכל להשתחרר מהצבא. בו ביום ערך הנקבל רשומה רפואית בה ציין, בין היתר, כי ג' טופל אצלו בפגישות רבות, הוא סובל מהליך חשיבה איטי, מחשבות שווא של רדיפה ומחשבות אבדניות. תמורת הרשומה הכוזבת שילם ג' לנקבל סך 5,000 ש"ח"

במקרה נוסף, תיאר ד"ר ינקו "חשד להזיות אימפרטיביות של שמיעה" של חייל ש"נוהג לשתות לשכרה, ללא קשרים חברתיים", ובתמורה קיבל 8,000 ש"ח. חיילת נוספת, שזכתה גם היא לדו"ח אודות מצבה הנפשי המעורער, שוחררה מצה"ל תמורת 7,000 ש"ח שנכנסו אל כיסו של הפסיכיאטר המיומן.

פסיכיאטר מושעה - מטפל בילדים

ב-2020 הועמד ד"ר ינקו לדין בעקבות כל אותם האירועים שהתרחשו שבע שנים קודם לכן. בדיון בעניינו שנערך בבית משפט השלום בראשל"צ, הודה הנאשם במעשים המיוחסים לו, והוטלו עליו ארבעה חודשי מאסר בפועל, שרוצו בעבודות שירות. בנוסף, קיבל הד"ר שישה חדשי מאסר על תנאי למשך שלוש שנים וקנס כספי בסך 5,000 ש"ח.

רישיון חתום ע"י ד"ר מיכאל ינקו

בנוסף, באפריל 2021 קבעה ועדת המשמעת של משרד הבריאות כי רישיונו של ד"ר ינקו יישלל ממנו למשך שנה. ערעור שהגיש לבית המשפט המחוזי על שלילת הרישיון נדחה בנובמבר 2021, אבל הוחלט כי השלמת תקופת השלילה תידחה ליולי 2022, בשל תוכניות הטיפול הצפויות של הפסיכיאטר לחצי השנה הראשונה של השנה.

ברשימת רופאים בעלי רישיון באתר משרד הבריאות ותחומי מומחיותם רשום כי רישיונו של ד"ר ינקו מותלה, החל בתאריך ה-1 ביולי 2022, ועד ל-1 באפריל 2023. במילים אחרות, נכון להיום רישיונו של ד"ר מיכאל ינקו לעסוק ברפואה נשלל ממנו זמנית. למרות זאת, לידי mako קנאביס הגיע רישיון קנאביס שמעיד על כך שד"ר ינקו המשיך לתת המלצות למטופלים להנפקת קנאביס רפואי גם בתקופת ההשעיה.

ד"ר ינקו חתום כממליץ על הנפקת רישיון להחזקה ושימוש של קנאביס שתוקפו מתאריך ה-8 בדצמבר 2022 ועד לדצמבר 2023. על הרישיון רשום בפרוש כי "השימוש יעשה בפיקוח ומעקב ד"ר מיכאל ינקו, אשר ידווח על פי דרישה למנהל על מצבו של המבקש".

פנינו למשרד הבריאות מספר פעמים בשאלה כיצד יתכן כי רופא שהושעה ממשיך לתת המלצות רפואיות? שאלנו איך יתכן שרופא ששמו נקשר בשורה של מעשים פליליים והורשע על ידי ועדת הדין למשמעת ממשיך לשמש כפסיכיאטר ומטפל בילדים? איך יתכן שמשרד הבריאות שקיבל רישיונות קנאביס חתומים על ידו לא בדק כי מדובר ברופא מושעה? לצערנו, שוב ושוב קיבלנו את אותה תשובה לקונית: משרד הבריאות מנוע מלהגיב על תהליכים שמצויים תחת חקירת משטרה.

תגובתו של עו"ד יוסי קליין המייצג את ד"ר ינקו: "ד"ר ינקו עומד מאחורי כל המלצה באופן מקצועי".