הנטייה הטבעית היא לקשר את הפרעות הפוסט טראומה לפציעות שקשורות לשירות הצבאי, הלם קרב וכדומה, אבל  על פי הפרסום העדכני של עמותת נט"ל,כ-4,000 איש בלבד מהמאובחנים בפוסט טראומה הם הלומי קרב. מנתונים אלו אפשר להבין שפוסט טראומה היא תופעה נרחבת שנובעת מגורמים שונים ונוגעת לחלק לא מבוטל מהאוכלוסייה כגון נפגעי תקיפה, נפגעי תאונות דרכים וכדומה. לכל אלו לא מוסיף המצב הביטחוני בישראל ובעיקר באזור הדרום ועוטף עזה. בנוסף לזה, ישנם אנשים הסובלים מפגיעות עצביות, מטופלי כאב כרוני ועוד. סך הכול בישראל כ-1.5 מיליון בעלי מוגבלויות. טיפול מותאם באמצעות קנאביס רפואי, לא רק שיכול להקל על הסימפטומים השונים במצבי מחלה, אלא ממש יכול לעזור לחולה לחזור לעמוד על הרגליים, לתפקד ולנהל חיים מלאים.

עמותת מעל"ה הוקמה על ידי משפחתו של עוז מנדלוביץ ז"ל שנפל במהלך מבצע "צוק איתן". אחרי שעוז נהרג חיפשו בני משפחתו ואוהביו דרך שבה יוכלו להמשיך את המורשת של עוז ולתרום למדינה ולחברה הישראלית כמו שעוז היה רוצה. "הכל התחיל מהרצון שלנו להעצים מיזמים חברתיים בשמו של עוז" אומר אלי לוי, שהקים את העמותה ומנהל אותה יחד עם אימו של עוז אסנת מנדלוביץ. עם הזמן מצאו אלי ואסנת שהם יותר ויותר עסוקים במיזמים חברתיים, וחיפשו דרך בה יוכלו לתרום באופן קבוע. בהמשך עלה רעיון של לנסות להגיע לחיילים שהיו בשדה הקרב וחזרו ממנו כשהם סוחבים פגיעות גופניות ונפשיות, שגורמות להם לסבל רב ולא מאפשרות להם לתקפד באופן נורמלי.

אלי לוי, מנכ"ל עמותת מעל"ה (צילום: יניב דואק)
אלי לוי, מנכ"ל עמותת מעל"ה | צילום: יניב דואק

הבעיה

"בעזרת אחת העמותות הקיימות והמובילות בתחום, ניסינו לתאם פגישה עם קבוצת אימהות של חיילים שחוו הלם קרב וסובלים מפוסט טראומה, על מנת שנוכל להבין מהם הגורמים המהווים בעייה וחסם בתקשורת עם הבנים וחוסר היכולת של המשפחה התומכת לשכנע אותם להגיע לטיפול. הרי בדומה לעוז שהיה נגן כינור, מתמטיקאי מצטיין ומוכשר כל-כך בהמון תחומים, מדובר בסופו של דבר בבחורים באמת מובחרים שמכורח הנסיבות נקלעו לסיטואציה קשה מאוד ואולי חזרו מהקרב בגופם אבל בנפשם הם עדיין שם. ובגלל שאין באמת מענה או פתרון עוטף למצבים האלה בקהילה, הם נדחקים לצד. לצערנו מיזם זה לא צלח, מה שהחזיר אותנו לאותה הנקודה, שלהבנתנו, הקשר צריך להיות ישיר וללא גורמים מתווכים", מספר אלי לוי.

בגלל העובדה שכל עניין הסדרת הקנאביס הרפואי הוא יחסית חדש בארץ ובגלל המעבר בין ההסדרה הישנה לרפורמה החדשה, נוצר ואקום ולא היה מי שייקח את המושכות וייתן מענה לבעיות שעולות. אסנת ואלי גילו שהשוני הוא בייחס לקנאביס רפואי. וכשמתייחסים לזה כמו אל תרופה שצריך לתת במינון המותאם למצב המטופל ובשעות הנכונות, לא רק שהקנאביס הרפואי ירגיע את הסימפטומים, אלא גם יחזיר את המטופלים: לעבודה, לימודים או בקיצור לתפקוד תקין לחלוטין.

בעיה נוספת שאסנת ואלי זיהו הוא שבמצב של חולים נפשיים, ניתנות תרופות ומשככי כאבים קונבנציונליים. עם הזמן, קורה שהחולה מפתח תחלואה כפולה, התמכרות לחומרים שיש בתרופות, ואז  הוא צריך להתמודד עם ההתמכרות למשככי הכאבים, בנוסף להתמודדות עם המחלה עצמה. הקנאביס הרפואי, עם ההדרכה הנכונה, יכול לפתור את שתי הבעיות האלו במקביל, במידה והוא מגיע עם הדרכה צמודה ומותאמת אישית, ולא מדובר בהוספת סם נוסף לתחלואה הקיימת.  ישנה בעיה דומה שאינה מוגדרת כ"תחלואה כפולה" אך בהחלט משקפת מצב דומה, זוהי תופעה שהולכת וגדלה לממדי ענק בקרב מטופלי כאב הצורכים משככי כאבים אופיואידים ממכרים. 

הפתרון

אחרי שלמדו וחקרו את הנושא, הבינו אסנת ואלי שעליהם לייצר מנגנון חדש שלא היה קיים עד אז שיכיל בתוכו מצד אחד את הליווי הרפואי והמדעי ומהצד השני את הליווי הנפשי, החברתי והשיקומי. "וככה התחלנו לעבוד בעמותה עם רפואים מצד אחד ומצד שני עם עובדים סוציאליים ומטפלים קהילתיים שהכשרנו שילוו את המטופלים צעד אחר צעד עד לשיקום חברתי ותעסוקתי. במיוחד בשנה הראשונה לאחר קבלת רישיון השימוש בקנאביס רפואי ובמיוחד שמדובר שמצבים בהם ללא הדרכה צמודה, כל אחד יכול ללכת לאיבוד ועל אחת כמה וכמה אנשים שסובלים ממצבים כל כך קשים ולא נעימים". אומר אלי.

"יש בגוף האדם מערכת תומכת, המייצרת לנו חומרים טבעיים שעוזרים לנו להתמודד כראוי בתגובות לסביבה החיצונית, או בעיות פנימיות כגון דלקות וכדומה. זוהי המערכת האנדוקנבואידית, ותפקידה לשמור על האיזון הפסיולוגי (הומאוסטאזיס). הקנאביס הרפואי למעשה מזין את המערכת הזו, מגביר ומספק תמיכה נוספת.  ממש בדומה לתוסף תזונה, הוא מסייע "להרים את עצמנו" ולהתחיל לתפקד באופן טוב יותר .

מאחר ואנחנו מעוניינים לשמר איזון פיזי ונפשי, יש להקפיד על צריכה נכונה ומבוקרת. מטופלים רבים שמתחילים לצרוך קנאביס רפואי, וצורכים אותו "בהתאם לצורך" או "רק כשיכולים", אם בגלל הגבלות תעסוקתיות או משפחתיות, הם משבשים למעשה את פעילות המערכת הזו ועל אף הפחתת התסמינים, חלה ירידה משמעותית ביכולת לתפקד ולהגיב כראוי לסביבה ולמצבים מסוימים. הם עלולים לחוש בעצבנות יתר, עייפות וחולשה. אנשים הצורכים קנאביס רפואי לאורך היום בצורה לא מבוקרת, שוכחים לאכול במהלך היום, או לחילופין, חווים בולמוס מוגבר הגורם להשמנה, תפקודם יורד והם מתקשים להסדיר שינה רציפה.

מינונים גבוהים מדי, מפחיתים את יכולת הריכוז ללמידה או תעסוקה, ואף מקשים על ניהול אורח משפחתי רגוע. יצא לנו לחוות מטופלים רבים כאלה. במקרים כאלו, קישרנו אותם עם רופא שהתאים להם מינון מדויק באופן ספציפי. אלה בדיוק המקרים בהם נדרש מישהו מתוך הקהילה שיודע ומבין מה לשאול ומה לעשות, ויכול לתת את המענה המתאים שיתמוך במטופל, לא רק בהקשר הרפואי, אלא גם בהתחשבות בסביבת החיים של אותו המטופל ועיסוקיו", מוסיף אלי.

טיפול פסיכולוגי  (צילום: ,wavebreakmedia, shuterstock)
טיפול פסיכולוגי | צילום: ,wavebreakmedia, shuterstock

מכשירים מטפלים קהילתיים

לאחר שהבינו במעל"ה שהתחום הזה לא מטופל מספיק, ושמטופלים רבים הסובלים ממחלות כרוניות מחפשים מענה לבעיות שלהם, ובמקביל, גם מצד החברה ואנשי טיפול יש ביקוש רב לעזור לאנשים, אך אין מספיק ידע בתחום, החליטו בעמותה לפתוח קורס שיכשיר מטפלים קהילתיים שילוו את המטופלים באופן צמוד עד לשיקום.

אלי מוסיף ואומר: "הקורס מכיל את הכלים ואת כל הידע שצברנו מכל הפרוטוקלים שהתפתחו אצלנו במרפאה על ידי הצוות הרפואי והשיקומי. היה ביקוש עצום ומסתבר שיש הרבה אנשים רוצים להשתלב בתחום. אסנת ואני מגיעים מתחום הכלכלה, אבל כשהתחלנו להיכנס לתחום הטיפול מיד הבנו שנדרשת יכולת תקשרותית בנוסף לידע באנטומיה, בזכויות המטופל, וכמובן הבנה משמעותית בקנאביס רפואי מהיבט רחב הכולל את מרכיביו השונים והשפעותיהם על הגוף ועל הנפש. בהתאם לזה, הקורס שבנינו בנוי על מתן כלים כמו תקשורת בין אישית, אנטומיה של הגוף האנושי, מערכת עצבים, מערכת העיכול, עמוד השדרה, המוח ועוד. המורים בקורס הם בין טובי המרצים בארץ, כל אחד מתמחה בתחומו. על כל זה הוספנו כלים של עבודה סוציאלית כדי לסייע במיצוי זכויות למטופלים". בחלק של הקנאביס הרפואי אנחנו נעזרים בייעוץ של מומחים בינלאומיים ומהארץ שסייעו לנו לבנות את תוכנית ההכשרה". אלי מעיד על כך, שכבר מהקורס הראשון 20 תלמידים שסיימו את הקורס עובדים בקהילה וגם דרך העמותה ועוזרים לאנשים לקבל בחזרה את החיים שמגיעים להם בכל יום.

העמותה מלווה מטופלים הזקוקים לעזרה, לא רק בהקשר של קנאביס רפואי, אלא גם בהקשר של הקלה על כאבים, אנשים מבוגרים ועוד. וזה עוד לא הכול: בקרוב, אלי ואסנת ירימו פרויקט ראשון מסוגו אליו נבחרו 10 הלומי קרב שיקבלו ליווי צמוד 24/7 בבית מיוחד, בו יעברו סדרה של טיפולים הכוללים פיזיותרפיה, ייעוץ תעסוקתי, התאמת טיפול תרופתי, ייעוץ נפשי, ייעוץ סוציאלי ועוד, על ידי צוות המקצועי של העמותה, עד למצב שהמטופלים ייצאו מהפרוייקט הזה ויחזרו לשגרה. בימים אלה העמותה מגיייסת משאבים לפרוייקט המבורך הזה.