צורכים קנאביס לבד? אתם נמצאים בסיכון גבוה יותר לסבול מהתמכרות ומדיכאון, לעומת אנשים שצורכים קנאביס בעיקר בחברה. זו המסקנה המתקבלת ממחקר חדש שפורסם בשבוע שעבר בכתב העת המדעי International Journal of Mental Health and Addiction.

המחקר נערך בצרפת, על ידי קבוצת חוקרים מאוניברסיטת טולוז. השתתפו בו 854 סטודנטים (מתוכם 568 נשים) שצרכו קנאביס במהלך חצי השנה שקדמה להשתתפותם במחקר. המשתתפים והמשתתפות התבקשו לענות על שאלון שעסק בהרגלי צריכת הקנאביס שלהם, ובדגש על ההקשר החברתי בו הם עושים זאת. בנוסף, ענו המשתתפים על שאלונים שנועדו לאבחן התמכרות לקנאביס, או במינוח המקצועי "הפרעת שימוש בקנאביס" (Cannabis Use Disorder), וכן תסמינים של דיכאון.

אנשים הנוהגים לצרוך קנאביס בעיקר לבד, הראו נטייה מוגברת יותר להתנהגויות המעידות על התמכרות, וכן חוו יותר תסמינים המצביעים על סיכון לפתח הפרעת דיכאון. בנוסף, הם הראו שיעורי צריכה גבוהים יותר לעומת אנשים הצורכים קנאביס בעיקר בחברה. עם זאת, הצרכנים ה"לא חברתיים" הראו נטייה מוגברת להתמכרות ולדיכאון גם ללא תלות בתדירות השימוש.

מעשנים ביחד (צילום: Inside Creative House

, shutterstock)
חברים מעשנים קנאביס ביחד | צילום: Inside Creative House , shutterstock

הקשר בין הקונטקסט החברתי של צריכת קנאביס לבין דיכאון והתמכרות הוא בבחינת "ביצה ותרנגולת". האם אנשים הנוטים להתמכרות יצרכו קנאביס גם כשהם לבד כתוצאה מכך, או שמא צריכת קנאביס ללא הקשר חברתי היא שמביאה להגברת תדירות השימוש ומדרדרת בסופו של דבר להתמכרות? האם אנשים שמעשנים קנאביס בבדידות עושים זאת כאמצעי להתגבר על תחושות הקשורות בדיכאון, או שמא הם מפתחים תסמיני דיכאון כתוצאה מהבדידות הכרוכה בשימוש בקנאביס לבד?

כך או כך, הקשר בין שימוש בקנאביס שלא בחברה לבין התמכרות נראה ברור, כי הוא מעלה את הזמינות האפשרית של הצרכן לעשן קנאביס בכל עת. גם הקשר בין מצוקה חברתית לבין דיכאון הוא מוכר ונלמד רבות בעבר. הדבר החשוב העיקרי שיש לקחת מהמחקר הזה הוא שאם אתם או אנשים הקרובים לכם נוטים לעשן קנאביס בעיקר כשאתם לבד ובתדירות גבוהה, יש לגלות ערנות ולבחון האם אתם פוגעים בעצמכם ברמה נפשית וזקוקים לשינוי באורח החיים.