אם לא יצוצו ברגע האחרון בעיות דחופות יותר לטיפול, במהלך חודש מרץ הקרוב ישראל הולכת לעשות צעד קטן נוסף לעבר מדיניות ה'היגיוניזציה' של צמח הקנאביס. זו עדיין לא תהיה לגליזציה מוחלטת של הצמח אשר הואשם בעבר כי הוא הוא האחראי למרבית הבעיות החברתיות שלנו ("כל הזונות והנרקומנים התחילו עם חשיש"), אבל בכל זאת – התקדמות: ע"פ הצעתו של שר המשפטים גדעון סער, צרכני קנאביס לא יואשמו בדין פלילי כלל (למעט מקרים חריגים) והעונש, למי שייתפס צורך את הצמח, יוגבל ל-1,000 שקלים בלבד, כמעט כמו הקנס על עישון סיגריית טבק שהיא, אגב, הרבה יותר מזיקה מג'וינט קנאביס.

מאחר והקנאביס הוא אותו קנאביס, אי אפשר שלא לראות בהצעתו של שר המשפטים הנוכחי מעין הודאה עקיפה בכך שהמדיניות הקודמת, של מעצר צרכני הקנאביס, הייתה שגויה ומוטעית. אם השר יהיה קצת יותר אמיץ הוא יצטרך להתנצל בשם ממשלות ישראל לדורותיה ובשם משטרת ישראל, בפני כל צרכני הקנאביס שהיו בעבר קורבנות לרדיפה הבלתי מוצדקת. הנה סיפורם של אחדים מהם.

גבר מעשן ג'וינט (צילום: Alexandru Logel, shutterstock)
מעשן ג'וינט | צילום: Alexandru Logel, shutterstock

ברק ל. פגש במשטרה לפני כ- 20 שנה:  "עצרתי בצד הדרך כדי לרוקן את מימיי כאשר ניידת משטרה עצרה לידי. השוטרים עשו חיפוש ברכב ומצאו לבסוף 0.4 גרם קנאביס. לקחו אותי איתם בניידת לתחנת המשטרה, שם נלקחו ממני תביעות אצבעות. בקיצור – סיוט משפיל שהותיר בי צלקת נפשית רצינית. שנה לאחר אותו המעצר קיבלתי מכתב שהתביעה מבוטלת עקב חוסר עניין לציבור, אבל הרישום הפלילי שנותר מנע ממני במשך שנים מלהתקבל לעבודה במשרד ממשלתי או בכל גוף ציבורי אחר. היום אני בן 47, עובד בהיי טק, יש בידי רישיון לצרוך קנאביס מסיבות רפואיות ועדיין, החוויה הטראומטית שחוויתי חרוכה היטב בזיכרוני."

"הוסיפו לי פוסט טראומה נוספת על זו שכבר הייתה לי"

גלי סילבר, אשתו של עמוס מייסד הטלגראס, הייתה בת 24 כשנעצרה לראשונה. "היו לי 2 פרחי קנאביס בארנק, בתוך מחזיק של מצית. המשטרה שקלה את הפרחים יחד עם מחזיק המצית כך שיצאה כמות גדולה יחסית והאשימו אותי באחזקת סם שלא לצריכה עצמית. בסופו של דבר האשמה בוטלה אבל החוויה הייתה איומה: ביליתי 3 ימים במעצר, עברתי השפלות, הוסיפו לי פוסט טראומה נוספת על זו שכבר הייתה לי. כל הסיפור הזה גרם לי לכעס גדול כלפי המשטרה ולרצון עז להילחם למען הצדק.

משלוח אריזת קנאביס (צילום: Eight Photo, shutterstock)
שקית קנאביס. עילה למעצר | צילום: Eight Photo, shutterstock

חשוב לזכור שרוב צרכני הקנאביס שבאים במגע עם המשטרה הם לא הצרכנים שמתגוררים ברמת אביב. רובם שייכים לאוכלוסייה החלשה יותר, שגם כך מתמודדת עם קשיים רבים. לכן עדיף היה שהקנס הכספי בגין אחזקת קנאביס, שהוא לדעתי מיותר לחלוטין, יהיה הרבה יותר נמוך. אם אתה מובטל, אלף שקל זה המון כסף!"

גם אלי ט. חווה מספר מפגשים עם המשטרה, בכל פעם בגין כמות קטנה לצריכה עצמית: "בשביל צרכן קנאביס בגילי, שחווה חקירות ומעצרים, קנס כספי הוא התקדמות ענקית. אחרי יותר מ-20 שנות צריכה, סוף סוף אין בי פחד. אבל לא אסלח למדינה על ההתעמרות בנו ועל הפיכתנו לעבריינים!"

"לכולנו יש סיפורים, וכולנו יכולים לתבל אותם במבט לאחור עם הומור", מספר יצחק ג, גם הוא חווה יותר מפעם אחת את כוחה של המשטרה. "אבל כולנו יודעים שהמפגש עם החוק בנסיבות הללו הוא לא פחות מטראומה, שרבים מאיתנו נושאים אותה בתוכם עד היום".

תגובת משטרת ישראל:
המשטרה פעלה נגד מפירי החוק וביצעה אכיפה נגד איסור השימוש בקאנביס בלתי חוקי בהתאם להוראות החוק. משטרת ישראל פועלת מכח הסמכות המוקנת לה בחוק ובהתאם לשינויים המתבצעים עפ"י המחוקק. ככל שיבוצע שינוי בחוק המשטרה תפעל על פיו.

הכותב הוא פעיל ותיק למען ההכרה בסגולות הרפואיות של צמח הקנאביס.