מחבלי ה'נוחב'ה' של החמאס והזרוע הצבאית של הג'יהאד האסלאמי נוהגים להשתמש בחשיש מרוקאי, וגם לפני שיצאו למתקפת הטבח שביצעו ב-7 באוקטובר הם צרכו את הסם הנחשב למבוקש ביותר בעולם הערבי. "המחבלים של החמאס והג'יהאד, בעיקר הבכירים שבהם, נוהגים על בסיס קבוע להשתמש בחשיש מרוקאי כי הוא חזק מאוד, זה גורם להם לתחושה טובה ומרגיע אותם, להיות ערנים ומפוקסים", חושף גורם בעזה. "החיילים הזוטרים מקבלים את הקפטגון, הסם של דאעש, שהוא זול מאוד וגם גורם להם להתנהג באלימות ובברבריות".

החשיש המרוקאי הגיע לרצועת עזה כבר בשנות ה-90 כאשר ישראל שלטה בה. חיילים וסוחרי סמים היו מבריחים את הסם לתוך הרצועה ומוכרים אותו למקומיים (דייגים, חקלאים, פועלי בניין שיפוצינקים, בעלי עסקים ומסעדות) במחירים גבוהים יותר. הסם היה אז מעורבב ולא נקי, מה שגרם לסוחרי הסמים ולחיילים לגזור רווחים גבוהים מאוד ממכירתו. הם ערבבו את החשיש המרוקאי עם החשיש מסיני. "חלק גדול מהחשיש היה בכלל מסיני ורק חלק קטן היה חשיש מרוקאי. גם אז החשיש המרוקאי היה יקר מאוד", גילה סוחר סמים לשעבר מדרום הארץ. "עבדנו על העזתים בעיניים. הם עישנו הכול".

תפיסת חשיש שהוברח מסוריה לישראל, ינואר 2023 (צילום: דוברות משטרת ישראל)
הברחת חשיש גדולה מסוריה לישראל | צילום: דוברות משטרת ישראל

בחלק גדול מהמקרים החשיש מסיני היה מגיע לרצועת עזה באמצעות סירות דייגים, אבובים. הוא היה באיכות 'זבל' כלומר איכות נמוכה מאוד, ולכן הדרישה של המקומיים לחשיש מרוקאי הייתה גדולה מאוד והם היו מוכנים לשלם גם יותר כדי להשיג אותו. החשיש ממרוקו לרוב הגיע לישראל מסוריה, לבנון, ירדן ולעיתים נדירות גם בהברחות נדירות ממצרים.

מאז התבססות החמאס והג'יהאד האסלאמי לעזה, קצת פחות מעשרים שנה לאחר שישראל פינתה את הרצועה מכוחות צבאיים, הביקוש לחשיש המרוקאי שבר שיאים חדשים. בכירי הזרוע הצבאית של החמאס - גדודי עז א-דין אל-קסאם ובכירי הג'יהאד נוהגים עד היום להשתמש בחשיש המרוקאי למרות שהוא נחשב ליקר ביותר מכל כל סוגי החשיש שיש בעולם.

החשיש המרוקאי גדל בהרי הריף שבצפון מרוקו. יש שם שדות שלמים של הסם המבוקש בעולם הערבי ובחלקים גדולים של אירופה (צרפת ספרד, פורטוגל, גרמניה, ואפילו במדינות סקנדינביה). השלטונות מתעלמים מהמגדלים מאחר ויש דיבורים ושמועות שמקורבים למלך מרוקו במשך שנים רבות מקבלים אחוזים מהמכירות וכך גם שוטרים וחיילים בצבא מרוקו. מחיר החשיש המרוקאי בקנייה ישירה מהסוחרים בהרי הריף נע סביב 5,000 יורו לק"ג. כאשר הסם מגיע לישראל או לעזה המחיר נע בין 50 ל-70 אלף ליורו לקילו.

פעילות חטיבת הנח"ל ברצועה (צילום: דובר צה"ל)
מנהרת טרור בעזה | צילום: דובר צה"ל

בשנים האחרונות תלמידי ישיבה מישראל נהגו להגיע למרוקו כדי לשמש בלדרים בהברחות החשיש המרוקאי לאירופה. את הרכישה מימנו עבריינים ישראלים שחלקם פעלו במרוקו ובספרד. הסם היה מוברח בתוך מכוניות שבהן נסעו האברכים מטנג'יר במעבורת לספרד או בטיסות מקזבלנקה למדריד, לליסבון ולברלין. כמה תלמידי ישיבות, שעבור כל הברחה קיבלו 3,000 עד 5,000 יורו, נעצרו ונדונו לעונשי מאסר בכלא 'עוקשה' בקזבלנקה.

החשיש המרוקאי שמככב בבתי המלוכה של העולם הערבי מגיע לרצועת עזה מסעודיה דרך תימן ועד למצרים, או מלוב למצרים, ומשם ישירות לסיני ולרצועת עזה באמצעות סירות דייגים או דרך כמה מנהרות שעדיין נותרו פעילות. ברצועת עזה ק"ג חשיש מרוקאי שמגיע לידי המחבלים הבכירים בזרועות הצבאיות עולה כ-40 אלף יורו.

"יש עדיין חשיש מרוקאי ברצועה אבל בכמויות יחסית קטנות. בכירי הארגונים והחיילים המקורבים להם שמרו להם כמות לשעת חירום. מאז שצה"ל נכנס לעזה אי אפשר להכניס סמים לרצועה, לא קפטגון ולא חשיש, כלום. אין הברחות, הכול מת", הוסיף תושב עזה.