בארץ, כידוע, לא מוכרים ממתקי קנאביס, עוגות קנאביס או כל מוצר אכיל אחר המכיל קנאביס. כלומר מוכרים בשוק השחור, אבל זה לא חוקי. הדרך היחידה לצרוך קנאביס רפואי היא בשמן, או סיגריה. אבל ראו הוזהרתם: על ממתקי קנאביס בשוק השחור אין פיקוח על מינונים, אין פיקוח על אלרגנים כמו: גלוטן חלב וכו', ויש סיכוי לתברואה לקויה. כמו הרבה חוקים שקשורים לקנאביס רפואי, גם החוק הזה לא לגמרי ברור, ויש לגמרי תחושה שבנושא הזה המדינה צועדת בנחישות אחורה במקום קדימה. במדינות רבות בארה"ב, בהן צריכת קנאביס לפנאי היא שכיחה, יש מסעדות, מאפיות, חנויות ואפילו אוכל רחוב המבוסס על קנאביס. אולי יום אחד גם אצלנו, אבל בינתיים עושים דברים ליד.

סופלה קנאביס של השף עמיעוז מזרחי
סופלה קנאביס של השף עמיעוז מזרחי

ב-6 ביוני נפתחה בתל אביב סדנה ראשונה מסוגה בשם "קולינריה ירוקה", הקורס הראשון בארץ שילמד אתכם ואתכן לבשל באמצעות צמח המרפא הירוק. אתם בטח שואלים האם זה חוקי. ובכן, זה אולי יישמע הזוי, אבל כן זה חוקי  - מהסיבה הפשוטה שהלימודים הם תיאורטיים לגמרי. לא תכינו שום דבר במקום ולא תטעמו שום דבר במקום. את הקורס (197 ₪ בעבור שני מפגשים בני ארבע שעות) – שהוא, אגב, כבר מלא – מעביר השף עמיעוז מזרחי (37). מזרחי בוגר תדמור ודן גורמה תל אביב. הוא עשה השתלמות בצרפת במסעדת מישלן, ניהל בארץ מסעדות בבתי מלון, מסעדות שף, היה שף במלון יולדות בייבי ליס, והיה שף במשרד ראש הממשלה. לקנאביס רפואי הגיע עקב תאונת עבודה שהשאירה אותו תקופה ארוכה בבית, ומשם הכל היסטוריה. "לפני זה לא עישנתי. לא סיגריות, לא נרגילה, שום דבר", הוא אומר.

איך הגעת לבישול ואפיה עם קנאביס?
"קודם כל אני שף. ברפורמות הישנות היו עוגיות ודבש עם קנאביס, אבל ביטלו את זה ברפורמה האחרונה. יש ילדים אונקולוגים שלא מעשנים, שמן לא קוסם להם בלשון המעטה, תיאבון אין להם ואפשר להנגיש להם את הצמח בצורה טובה יותר. בארץ אין את זה, אז אני מנסה להנגיש את הנושא תיאורטית. אני לא מבשל, אבל יכול להסביר ולתת מידע. הכל מלווה בעורכי דין הכל חוקי. עשיתי השתלמויות בחו"ל של בישול עם קנאביס, למדתי התאמת טרפנים, (מולקולות צמחיות המפיצות את הניחוחות ועוזרות לחיזוק השפעות הקנאביס), מדידת טמפרטורות, התמודדויות עם צריכת יתר, מתכונים בסיסיים לחמאת קנאביס. יש אנשים שהכינו עוגיות קנאביס לפני, אבל הם לא שפים. אין להם את הידע המדעי והם לא ממש יודעים את כל מה שצריך על מינונים".

השף עמיעוז מזרחי
השף עמיעוז מזרחי

מה בדיוק לומדים בקורס?
"הקורס משלב  מדע, רפואה, בישול, הבנה מעמיקה בצמח ותכונותיו. מבוא לקנבינואידים, טרפנים, איכות ובטיחות, ציוד נדרש. הוא כולל בישול ושימוש במיצויים מוכנים, התאמת טרפנים למאכלים, הכנת מיצויים ובסיסים, מתכונים בסיסיים, אחסון תוצרים מוגמרים. לומדים כל מה שצריך על שילוב קנאביס וקולינריה. בסוף מקבלים תעודה שמראה כי התמחית בקולינריה באמצעות קנאביס. בבתי מרקחת מוכרים תפרחות ושמן קנאביס, זה הכל. אפשר כמובן לטפטף שמן על אוכל אבל אני מלמד אותם משהו אחר לגמרי. איך אתה מרכיב את החמאה שלך למשל".

כל זה חוקי?
"כן. בארץ לא חוקי למכור ולא חוקי לייבא קנאביס, אבל אני מנגיש מידע, וזה חוקי. אני חושב שיש שינוי שצריך לעשות פה, וקודם כל להביא את זה לסדר היום. כן לעשות קורס מודרך על ידי שף, מישהו שמבין בטכניקות בישול, שילוב של מולקולות שומן של המאכלים עם מולקולות שומן של הקנאביס, מנעד הטמפרטורות, איך למנוע צריכת יתר, איך לאחסן, איפה לאחסן ואיך להרחיק מילדים. אני לא מבשל מול אנשים או מוכר מוצרים. זה אסור לי. ממש חשוב לי להעלות את הדברים לסדר היום, ולקדם את זה בתוך משרד הבריאות. גם מבחינת חינוך, גם מבחינת לגליזציה". למזרחי יש גם אתר בשם מאנצ'יז, בשיתוף פעולה עם האתר בריא בישראל. יש בו מתכונים וכתבות ובעתיד צפויות להיות גם תכניות בישול ופודקאסטים בתיאום עם עורכי דין.

פרחי קנאביס (צילום: Soru Epotok, shutterstock)
תפרחות קנאביס | צילום: Soru Epotok, shutterstock

בישול בקנאביס כבר הפך לטרנד עולמי. בארצות הברית ובלא מעט מדינות באירופה זה הוא תחום חופשי, עד כדי כך שיש תכניות ריאליטי בטלוויזיה ובשירותי הסטרימינג שזה הוא כל עניינן. סדרות כמוCooking on High  של נטפליקס, שם בכל פרק יש תחרות בין שני שפים שגם מבשלים עם קנאביס וגם נתונים תחת השפעת קנאביס, מה שעושה את הכל למצחיק במיוחד. השופטים הם בדרך כלל סלבס. סדרה נוספת של נטפליקס בשםCooked With Cannabis היא תחרות ראליטי בין שפים מקצועיים שלכל אחד מהם לפחות מסעדה אחת שיש בה בישול עם קנאביס. הפרס הוא גם כספי וגם זכיה בתואר הנכסף של  “שף הקנאביס המקצועי של ארצות הברית”. תוכנית הבישולBong Apetit  של מגזיןVice  ורשת הטלוויזיה ‘הולו’ בהנחית עבדולה סעי שנוסע בעולם במטבחים שונים ונפגש עם שפים שמלמדים אותו ואת הצופים דבר או שניים על בישול ואפיה ירוקה.