1. כדי להתחבר לטבע 

האדמה, האקלים, שיטות הגידול: אוהבי יין יודעים להעריך את תנאי הגידול של הגפן, אבל גם במשקאות חריפים יותר אפשר ממש להרגיש בחך את החיבור לטבע. מסקל, המשקה המקסיקני המפורסם, ידוע כאח המעושן יותר של הטקילה - וכששותים טקילה לא ממש חושבים על חיבור לטבע. אבל הן מסקל והן טקילה מיוצרים מצמח האגבה, שעליו ירוקים עם שוליים צהובים וקוצניים (והוא נפוץ גם בארץ). במסקל, לעומת זאת, הטעם מביא לידי ביטוי את תנאי היצירה של המשקה - ממש אפשר ליהנות מרגע של הודיה לאדמה, למים ולאש ששיתפו פעולה כדי ליצור את מה שאתם מחזיקים בכוס שלכם. ״צמח האגבה סופג כל כך הרבה מהאדמה, מאזור המחיה ומתנאי הגידול שלו, כך שאפשר ממש לטעום את האזור בו הוא גדל והטעם משתנה מכפר לכפר״, מעיד מאט גאם, ברמן מפורטלנד, בראיון למגזין Maxim.

2. כי יש לו מגוון רחב של טעמים

קיימים בטבע יותר כ-250 מינים של אגבה, טקילה מכינים רק מאחד מהם; מסקל אפשר להכין מהרבה יותר. הטעם המעושן שהפך לסימן ההיכר של המשקה נובע משיטת ההכנה של הפיניאס, לב האגבה: כדי להכין מסקל, מבשלים את הלב בבורות תת קרקעיים מלאים בעשן (כדי להכין טקילה פשוט צולים אותם). אפילו מסקלים שמבוססים על אותו מין של צמח האגבה יהיו בעלי טעם שונה, וצריך לטעום כמה וכמה המבוססים על אותו המין רק כדי לתפוס מושג אמיתי של הטעם שלו.

3. כי מסקל עושים באהבה

בניגוד לטקילה, מסקל מיוצר בדרך כלל בעבודת יד, על ידי כפריים שמשתמשים בשיטות שעוברות מדור לדור במשפחה במשך שנים. זה לא תהליך פשוט, וגם לא קצר - לצמח האגבה לוקח בין 8 ל-20 שנה להגיע לבגרות, וחלק מהצמחים קטנים כל כך שצריך הרבה מאוד מהם בשביל להכין בקבוק אחד של מסקל. ״זה משקה שמיוצר ביד אמן״, אומר אלכס ולנסיה, הבעלים של הבר La Contenta בניו יורק. ״המסקל שאתם שותים היום מיוצר בדיוק כמו שהיה מיוצר לפני 200 שנה. הוא אולי חדש בשבילכם, אבל הוא משקה מסורתי במקסיקו, שם שותים אותו כבר יותר מאלף שנים״. 

4. כי זאת דרך לחזק תעשייה מקומית

לשתות מסקל של יצרנים מקומיים זה לא רק לשתות משקה איכותי, אלא גם ליצור מקומות עבודה לאנשים שלא קיבלו הרבה הזדמנויות לאורך ההיסטוריה. לפי אמה ג׳נזן, שחיברה ספר שלם על המשקה, ייצורו מביא שיפור משמעותי במצב הכלכלי של אזורים במקסיקו כמו אואחאקה, שם 70% מהאוכלוסייה חיו מתחת לקו העוני ב-2014. כדי לא לפגוע במאזן האקולוגי, יש להשתמש באגבה מבוית ולא בצמח בר - כך גם קל הרבה יותר לגרום לו לצמוח שוב אחרי שמשתמשים בו. 

מסקל  (צילום: shutterstock By T photography)
צילום: shutterstock By T photography

5. כי הטעם שלו לא דומה לשום דבר אחר

בניגוד לרוב המשקאות, המסקל לא מיושן רק בתום תהליך הייצור, אלא ממש במהלך הצמיחה שלו. הוא עובד נהדר בקוקטיילים מתובלים, למשל כאלה המכילים מיץ עגבניות, מיץ גזר או צ׳ילי, אבל יכול גם לעבוד עם פירות בלי לתפוס להם את הבמה. והיי, הטעם שלו לבדו כל כך מורכב שאפשר להרהר בו דקות שלמות, ממש כמו יין טוב. 

6. בגלל התולעת

בקבוקי מסקל מעוטרים לעתים בדרך מיוחדת - מבפנים. נכון האלכוהול המקסיקני המטורף עם התולעת בתוכו? אז זה המסקל. קישוטים מקובלים אחרים הם עקרבים או פסלי זכוכית קטנים. התולעת הוכנסה לבקבוק בהתחלה כטריק שיווקי, ובסופו של דבר תרמה כל כך לטעם שפשוט הושארה שם. המקסיקנים שואבים סיפוק של שמחה לאיד מאכילתה, כי היא למעשה זחל של עש ממין שתוקף את צמח האגבה - אבל אפשר גם סתם להתספק בשתיית האגבה, ולנשנש קצת שטוחים במקום. 

מסקל  (צילום: shutterstock By Marcos Castillo)
צילום: shutterstock By Marcos Castillo