sportFive1268709 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
תמונת אילוסטרציה בלבד (קרדיט: getty) (צילום: ספורט 5)
תמונת אילוסטרציה בלבד (קרדיט: getty) | צילום: ספורט 5

קרדיט: getty

תחקיר תוכנית "המקור" של ערוץ 13 חשפה היום (שני) את הצד האפל של עולם ההתעמלות האומנותית. על פי העולה מהכתבה, קיימת תרבות שוחד ענפה בתוך ענף ההתעמלות בארץ ובעולם. במרכז בכתבה נטען כי הורים של מתעמלות צעירות התבקשו התבקשו לשלם כסף ולהעביר מתנות, כאמצעי שוחד בעבור שופטות בתחרויות בינלאומיות.

אופיר דיין לויט, אמא של מתעמלת צעירה, שיתפה במהלך הכתבה: "בעולם ההתעמלות האומנותית קיים עולם מקביל של מאמנים ועסקנים שקובעים מה קורה בעולם למטה של המתעמלות, ושם משתמשים בבת שלי ובחברות שלהן ככלי למשחק". דיין הוסיפה: "אני שאלתי גורמים למה אנחנו ההורים צריכים לשלם את השוחד, ואמרו לנו שאין תקציב".

במהלך הכתבה נשמעו הקלטות של דמויות מרכזיות שהיו חלק מרכזי באיגוד ההתעמלות, כגון מאמנת הנבחרת לשעבר, אירה וויגדורצ'ק, והשופטת הבינאלאומית פירה וורנוב, מנהלות שיחות עם הורי מתעמלות שעסקו בהעברתן מתנות לשופטים. באחת ההקלטות וורנוב נשמעה מדברת על כך שבעברה העבירה לשופטות תכשיטים ושילמה כספים גם מכיסה הפרטי. בהקלטה נוספת וורונוב נשמעה מנהלת שיח עם אם המתעמלת, כשהיא מנחה ומייעצת לה איזו מתנה כדי לקנות לשופט מסוים.

התחקיר הטיל צל כבד על הזכייה בשתי מדליות באליפות אירופה 2021, תחרות שבה על פי חשדות נמסרו מתנות לשופטות התחרות. עוד במהלך הכתבה, עלו טענות על התעמרות מצד גורמים בצוות המקצועי, שכלל משטר תזונה קיצוני, ושפה אלימה, כשהמתעמלת אלי טולדו סיפרה: "שברתי את הרגל בסוף אימון, ואירה לקחה אותי לרופא. הוא נתן לי זריקה בישבן, והצלחתי לעשות הופעה על רגל שבורה. בדרך הביתה עם ההורים אמרתי להם שאני הולכת להתעלף. הגעתי לבית חולים עם הבגד, איפור, והרופא שבדק אותי אמר לי "איך את הולכת על הרגל".

איילת לויט דיין סיכמה את עמדתה: "רציתי לחשוף את זה לפני האולימפיאדה, אבל הבנתי שזה יהיה מוות לכל משלחת הישראלית. עכשיו אחרי האולימפיאדה, ואחרי אליפות אירופה 2021, הבנתי שצריך להציל את הילדות, לתת להן לעסוק בענף אחר, כדי שיהיו גאות מה שהן עושות. שלושה חודשים לפני האולימפיאדה הבנתי שהילדה שלי הולכת להיות מושפלת עד האולימפיאדה. היא תהיה ברווז במטווח".

תגובת אירה ויגדורצ'יק: "הגב' איילת לויט גייסה כספים לצרכים שהאיגוד נמנע מלספק לנבחרת והגב' ויגדורצ'יק עזרה לממן את ההוצאות הללו. איגוד ההתעמלות נהג לממן מתנות אותן מעניקות השופטות מטעם האיגוד לשופטות באותה תחרות. זאת מסורת מוכרת וידועה, ההחלטות הרפואיות לגבי הספורטאיות מתקבלות על ידי הצוות הרפואי".

בהמשך נמסר: "לא ידוע לגב' ויגדורצ'יק על שום טילת כדורים של לפי הנחיות, ולא ידוע לה על זריקה שקיבלה כיביכול, המתעמלת טולדו. הטענות השקריות על משטר תזונה "קיצוני של הגב' ויגדורצ'יק התנפצו בתביעת דיבה שהגישה. הספורטאיות הונחו לצרוך אכל בריא בלב בארוחות מסודרות".

תגובת פירה וורנוב: "הנוהג כל השנים בכל התחרויות בעולם הוא שכל השופטות מביאות שי אחת לחברתה, זהו מעשה חברתי ולא שום דבר מעבר לכך".

תגובת נטלי מלכה ביידק: "רק מישהי שיצר נקמה בלתי רציונלי מפעיל אותה, יכולה לשקר כך ולתת את הרושם המעוות שכאילו הישגי המתעמלות לא הושגו בזכות. מדובר בפגיעה דיבתית בשמן הטוב של שופטות הענף. חשוב לדעת שכדי לקבל דרגת שיפוט גבוהה ברמה בינלאומית עברתי מינויים ומבחנים מפרכים".

אלה סמופלוב: "בין אם הדברים נאמרו בעבר הרחוק או לא נאמרו, אין להם כיום שום משמעות. אני שופטת ללא שום העדפות וללא משוא פנים".

רגינה דוידוב: "אני מופתעת מתוצאות הפוליגרף אותן אני שומעת לראשונה רק עכשיו, כי אני יודעת שכל מה שאמרתי היה אמת".

תגובת ז'ניה מורגובסקי: "אני רואה פגיעה מכוונת בעבודה של ספורטאיות ומאמנות, וניסיון לרמוס את כל ההישגים. תוצאות נעשות באולם האימונים ועל משטח התחרות".

כנרת צדף, לשעבר יו''ר האיגוד: "כל מה ששאפתי אליו בגרנד פרי הוא לדמות את המשחקים האולימפיים עם כל הקשיים שבהם, ובכלל זה שיהיו השופטים הכי קשוחים וקפדניים. רק רשעות יכולה לתת לאירוע פרשנות שלילית".