בוריס גלפנד. הביא הרבה כבוד לישראל (קובי אליהו) (צילום: מערכת ONE)
גלפנד ורודשטיין. הובילו את הנבחרת (קובי אליהו) | צילום: מערכת ONE

הישג מצויין לנבחרת השחמט של ישראל, שזכתה במקום השלישי באליפות העולם שנערכה בחנטי - מאנסייסק, במערב סיביר שברוסיה.

מדובר בתחרות החזקה ביותר לנבחרות, בהשתתפות מיטב השחמטאים בעולם. במקום הראשון זכתה אוקראינה, שהפתיעה את המארחת רוסיה, שסיימה שנייה. ישראל הקדימה מעצמות שחמט כמו סין, הונגריה, אזרבייג'אן, ארה"ב וארמניה, הזוכה בשתי האליפויות הקודמות, ב-2006 ו-2008.

את ישראל הוביל בוריס גלפנד, המדורג עשירי בעולם. הוא התמודד בלוח מספר אחד הקשה ביותר מול היריבים החזקים ביותר וייכל להם. הוא סיים עם 50 אחוזי הצלחה, לאחר הפסד לגשייר - לגרבה הצרפתי, ניצחון על ואן וולי ההולנדי וסיים את שאר שמונת המשחקים בתיקו.

מיני תקרית התרחשה כאשר נבחרת ישראל הוגרלה להתמודד מול תימן והנבחרת מהמדינה הערבית סירבה להשתתף. גלפנד לא שובץ להתמודדות והניצחון הטכני נרשם לזכות שאר הנבחרת. הישראלי המדורג שני, אמיל סטורסקי, הציג מאזן משובח של 7.5 נקודות מתשעה משחקים, ללא הפסד. בתחרויות שחמט מקבלים נקודה על ניצחון וחצי נקודה על תיקו.

ישראל גם הציגה את הכישרון הצעיר, מקסים רודשטיין, בלוח מספר ארבע. השחמטאי בן ה-21 השיג 6.5 נקודות מעשרה משחקים, בעיקר מול יריבים ותיקים ממנו, אך יש לזכור שנקודה אחת לקח בזכות הניצחון הטכני על תימן. המדורג שלישי בנבחרת, איליה סמירין, ניפק חמש נקודות משבעה משחקים.

אוקראינה שחזרה את ההישג שלה מ-2004. לאוקראינים מספר שחמטאים בולטים בצמרת העולמית, המוכר ביניהם הוא ואסילי איוונצ'וק, בעוד את הרוסים הובילו ולדימיר קראמניק ואלכסנדר גרישצ'וק, כל השלושה נמצאים ברשימת עשרת השחמטאים המובילים בעולם.

שחמט. התימנים הוגרלו מול ישראל אך לא עלו והפסידו טכנית  (צילום: מערכת ONE)
שחמט. התימנים הוגרלו מול ישראל אך לא עלו והפסידו טכנית | צילום: מערכת ONE

ישראל דורגה 11 מבחינת איכות לפני התחרות, שהייתה חזקה במיוחד ובהשתתפות מיטב השחמטאים. בדירוג הכללי בתחרות נצחה אוקראינה עם 19 נקודות, שנייה רוסיה עם 18 ואחריה ישראל עם 17 נקודות. מספר זהה של נקודות להונגריה במקום הרביעי ואילו סין סיימה חמישית עם 16. בנשים רוסיה סיימה ראשונה, סין שנייה וגיאורגיה שלישית.

את האליפות הקודמת ב-2008 סיימה ישראל במקום השני אחרי ארמניה, אך זו שהסתיימה כעת הייתה ברמה גבוהה יותר. באליפות השתתפו סך הכל 153 מדינות, כולל בתחרות הנשים.