נציגנו בפריז (תמונת פרנקל, באדיבות עופר ביידה) (צילום: מערכת ONE)
נציגנו בפריז (תמונת פרנקל, באדיבות עופר ביידה) | צילום: מערכת ONE

עונת האולמות באתלטיקה נחשבת לפחות על הנייר כאפורה יותר מעונת הקיץ באצטדיונים הפתוחים. ההיעדרות הקבועה של הספרינטרים הבכירים כמו אוסיין בולט, טייסון גיי ואספה פאוול, התוצאות על המסלול שלרוב בהיעדר רוח גבית נחותות יותר מבאצטדיון הפתוח, והתחושה הכללית של עונת הכנה לקראת התחרויות הגדולות באמת הופכות את עונת החורף למעין מתאבן לפעמים מוצלח יותר ולפעמים פחות לקראת הארוחה הגדולה.

אבל את כל חובבי האתלטיקה שיצפו באליפות אירופה באולמות שתיערך באולם בפריז שאירח את פיינל-פור היורוליג בעונה שעברה, כל זה לא צריך לעניין. היבשת הישנה מעולם לא נחשבה לטובה ביותר בספרינטים או בריצות הארוכות, למירב תשומת הלב בפריז יזכו דווקא הקפיצות, בעיקר אלו הנהנות מכוכבים מקומיים, כמו הקפיצה המשולשת עם שיאן העולם באולם, טדי טאמגו והקפיצה במוט עם רנו לאבילני.

המשלחת הישראלית צנועה ביחס לזו שיצאה לאליפות אירופה באצטדיון פתוח בברצלונה באוגוסט וכוללת ארבעה אתלטים בלבד בעקבות פציעתה של הקופצת במוט, ג'יליאן שוורץ שהייתה אמורה לייצג את ישראל בתחרות בינלאומית ראשונה שלה לאחר שעלתה מארצות הברית. בהיעדרה של שוורץ ייצגו את ישראל בפריז, הקופצים לגובה, דימה קרויטר, דניאל פרנקל, מעיין פורמן וקופץ המשולשת, יוחאי הלוי.

דימה קרויטר - קפיצה לגובה (מוקדמות, יום ו' - 17:00, גמר, יום ש' - 15:30)

הראשון להיכנס לאולם בפריז יהיה הקופץ לגובה, דימה קרויטר שרק בחודש שעבר חגג יום הולדת 18 וישתתף במוקדמות ביום שישי ב-17:00. קרויטר נמצא בכושר נפלא ובאמצע החודש שעבר שבר את שיאו האישי וקבע 2.28 מטרים, תוצאה שמהווה קריטריון לאליפות העולם בדגאו ושווה גמר באליפות אירופה.

קרויטר עם מאמנו שפרן. תחרות גדולה ראשונה בבוגרים (בן פרידמן) (צילום: מערכת ONE)
קרויטר עם מאמנו שפרן. תחרות גדולה ראשונה בבוגרים (בן פרידמן) | צילום: מערכת ONE

עם זאת, חשוב לזכור שזוהי התחרות הבינלאומית הגדולה הראשונה של קרויטר בבוגרים. בגילאי נוער הוא הגיע לכל פסגה אפשרית כשזכה באליפות העולם לקדטים וקטף את הזהב במשחקי הנוער האולימפיים בסינגפור. כעת הוא יצטרך לעשות סוויץ' לא פשוט כשיתחרה מול קופצים המחזיקים בשיאים אישיים טובים ממנו. למרות שקרויטר ביום טוב מסוגל להשתחל לגמר, התחרות הזו מהווה עבורו קודם כל שפשוף חשוב שיעניק לו ניסיון לקראת העתיד ואליפות העולם הממתינה לו בקיץ.

יוחאי הלוי - קפיצה משולשת (מוקדמות, יום ו' - 18:30, גמר, יום א' -17:25)

שעה וחצי לאחר שקרויטר ינסה לעבור מעל הרף, יתייצב יוחאי הלוי (28) בבור הקפיצות למוקדמות הקפיצה המשולשת. הלוי העפיל באליפות אירופה בברצלונה לגמר המשולשת עם שיא אישי של 16.76 מטרים במוקדמות וסיים במקום 11 בגמר. הוא ינסה לשחזר את ההישג גם בפריז, כשהפעם הוא יתמקד אך ורק במשולשת ולא יתחרה במקצוע השני שלו, הקפיצה לרוחק.

המקום ה-11 של הלוי היה גם להישג הטוב ביותר של ישראלי באליפות אירופה האחרונה ולמרות זאת נראה כי קופץ המשולשת המוכשר נותר הרחק מאור הזרקורים וגם כששמו עולה זה בעיקר בהקשר של אותו אירוע מעצבן מאליפות העולם בו פיספס את תחרות הקפיצה המשולשת בגלל שבמשלחת הישראלית לא שמעו את הקריאה לסיום החימום. "אני לא אחד שמשתגע על תקשורת ומחפש חשיפה, אני יותר מחפש לעבוד ולעשות את התוצאות בעצמי. חשיפה יכולה לסנוור לגרום לי לסטות מהדרך, אין לי שום רגש של אכזבה או של חוסר פרגון", הבהיר הלוי כי הוא איננו מתרגש מחסור החשיפה והוסיף, "יכול להיות שבגלל שאני מבוגר כבר אז ההעדפה היא להתמקד בכוכבים הצעירים, זה בסדר מבחינתי".

יוחאי הלוי (GettyImages) (צילום: מערכת ONE)
יוחאי הלוי (GettyImages) | צילום: מערכת ONE

על הציפיות שלו מהאליפות הוסיף הקופץ: "המטרה העיקרית היא להעפיל לגמר, אם אעלה לשם הכל פתוח. הציפיות שלי הן הכי גבוהות מעצמי ואני יודע שבתחרויות האלה הכל יכול לקרות. אצטרך לקפוץ בחוכמה, הרבה פעמים חושבים שצריך תוצאה גבוהה מאוד כדי לעלות לגמר וזה לא תמיד קורה. המשולשת כיום יותר איכותית מהרוחק מבחינת תוצאות ועומק, 25 קופצים עברו 17 מטרים בשנה שעברה שזה עומק מדהים, אבל לא תמיד הולך לכולם בתחרויות".

שיאו האישי של יוחאי הלוי באצטדיון פתוח עומד על 16.76 ונקבע באליפות אירופה האחרונה, עדיין רחוק מהשיא הישראלי של רוגל נחום העומד על 17.20 מטרים. לפחות בפריז, הוא לא בונה לעבור את מחסום 17 המטרים: "עד סוף השנה זו בהחלט המטרה לשי, כרגע זה עוד קצת מוקדם לי ואני לא חושב שאני בכושר המתאים אבל אולי אפתיע את עצמי".

יוחאי הלוי. מתכונן לאליפות ישראל ב-6 וב-7 ביולי (צילום: מערכת ONE)
יוחאי הלוי. &"כרגע 17 מטרים זה עוד מוקדם עבורי&" | צילום: מערכת ONE

כשהוא נשאל את שאלת ה"אבא או האמא" או במקרה של יוחאי הלוי, מה הוא אוהב יותר משולשת או רוחק, הוא דווקא מוכן לקבוע, "אני קצת יותר אוהב משולשת כי יותר כיף לי שם ואני יותר מצלי. אבל עם זאת חזרתי לאהוב את הקפיצה לרוחק בשנה האחרונה לאחר שהמקצוע הזה קצת נמאס עליי".

דניאל פרנקל ומעיין פורמן - קפיצה לגובה (מוקדמות, יום ש' - 10:05, גמר, יום א' - 16:30)

המקצוע היחיד בו נהנה מנציגות כפולה הוא הקפיצה לגובה לנשים שם יתחרו שיאנית ישראל, דניאל פרנקל ומעיין פורמן.

פרנקל עשתה ב-2010 קפיצה אדירה והפכה מספורטאית אלמונית לשיאנית ישראל לאחר שעברה 1.91 מטרים באליפות ישראל ולאחר מכן גם לפיינליסטית באליפות אירופה בברצלונה כששיפרה את שיאה בסנטימטר נוסף ללא פסילות בדרך. פרנקל רשמה עונת חורף יפה עד כה ונישלה את פורמן גם מהשיא הישראלי באולם כשעברה גובה של 1.90 מטרים.

פורמן שיפרה ב-2010 את שיאה האישי והעמידה אותו על 1.89 מטרים אך נכשלה באליפות אירופה כשהסתפקה ב-1.78 מטרים בלבד. עונת החורף שלה יציבה למדי וכללה מספר תוצאות של 1.85 אבל חסרה את ה"בום" הגדול של 1.90 מ' ומעלה.

דניאל פרנקל. היא ופורמן יכולות להיות יחדיו בלונדון (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
דניאל פרנקל (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

בניגוד לענפים אחרים, השתיים למרות שהן יריבות ספורטיביות שומרות על יחסים אישיים טובים אחת עם השניה או כמו שהגדירה זאת פורמן, "אנחנו לא חברות שיוצאות ביחד ומבלות, אבל אנחנו לא לוקחות את התחרות בינינו לפסים אישיים. תמיד נפרגן אחת לשניה אחרי תוצאות טובות כי בסופו של דבר זה רק עוזר לשתינו, בזמן התחרות לעומת זאת אני לא רואה בעיניים".

פרנקל תגיע לתחרות הבינלאומית הגדולה השניה שלה בעמדה שונה מברצלונה. בעוד באוגוסט היא הייתה האנדרדוג המוחלט והפתיעה את כולם, הפעם היא כבר מוכרת גם ליריבותיה וגם לקהל בארץ, בינתיים היא מנסה לא לחשוב על כך. "ברור שכשכולם מצפים ממך, אתה יודע שאתה צריך לתת תפוקה, אבל אני משתדלת לא להתעסק בכך אלא בדברים שחשבתי עליהם לפני שכולם הכירו אותי, התחרות עצמה, הטכניקה, הקפיצה, על כל הדברים שאני צריכה לעשות. המטרה שלי היא לשבור שיא אישי, זה רק החורף ואנחנו מתכוננים יותר לעונת הקיץ".

גם פורמן יודעת שעיקר העניין הוא בעונת הקיץ וכמובן באליפות העולם בדגאו שתיערך באוגוסט. כדי להגיע לשם, אחת מהן תצטרך לקבוע קריטריון B, השווה לשיאה של פרנקל, 1.92 מ' ואם ירצו להגיע לשם יחד יצטרכו לעמוד בקריטריון A, הגבוה בשלושה סנטימטרים. פורמן משוכנעת שזה אפשרי: "אני מוכנה ל-1.95 מ' כבר מזמן, גם שנה שעברה כבר הייתי מוכנה לזה".

מעיין פורמן (עמית מצפה) (צילום: מערכת ONE)
מעיין פורמן (עמית מצפה) | צילום: מערכת ONE

כדי להגיע לפסגות הללו, תצטרך פורמן להתפוצץ מה שעוד לא קרה לה בעונת החורף, "אני מקווה שזה יקרה בפריז, קפיצה לגובה זה מקצוע מאוד טכני, רק שהכל מסתדר קורים הפיצוצים הללו. ספורטאי גדול נמדד לפי הכשלונות שלו, איך הוא יוצא מתחרויות לא טובות. אני לא יכולה להסתכל על השנה שעברה כלא טובה, כי עדיין שיפרתי את השיא שלי אחרי זמן רב. אבל, עם כל השנה הטובה שהייתה עדיין יש שם איזשהו פיספוס שיכולתי לתת הרבה יותר וזה לא יצא לפועל".

במקרה של פרנקל, לא אחת הבהירו אנשי מקצוע כמו אלכס אברבוך למשל שהיא מוכנה לעבור 2 מטרים, גובה השווה מדליה אולימפית, היא עצמה נזהרת להתייחס לגובה ספציפי. "אני מרגישה שאני יכולה לשבור שיא אישי, אני אוהבת להתקדם בצעדים איטיים, כל דבר יגיע בזמן שלו".

אירועים נוספים שכדאי לסמן באליפות:

1. גמר המשולשת לגברים (יום ראשון, 17:25): כולנו מקווים שגם יוחאי הלוי שלנו ייקח חלק בגמר הקפיצה המשולשת אך בכל מקרה זו צפויה להיות אחת התחרויות המסקרנות ביותר באליפות בעיקר בזכות, טדי טאמגו, האתלט החם ביותר של עונת החורף ששבר את שיא העולם שלו בסנטימטר ויזכה לתמיכת הקהל המקומי.

אידוו וטאמגו. מהקרבות המסקרנים של לונדון 2012 (GettyImages) (צילום: מערכת ONE)
טאמגו מאוכזב בברצלונה, הפעם הוא צפוי לחייך (GettyImages) | צילום: מערכת ONE

טאמגו שקבע השנה 17.91 סנטימטרים, איכזב באליפות בברצלונה כשסיים במקום השלישי והפסיד לפיליפס אידוו הבריטי שלא יתחרה הפעם, נחשב נוכח גילו הצעיר (21) למי שמסוגל לשבור את שיא העולם באצטדיון הפתוח של ג'ונתן אדוארדס העומד על 18.29 מטרים (טאמגו כבר קבע 17.98 מטרים באצטדיון פתוח). "אני בטוח שאדוארדס פוחד שהוא ישבור לו את השיא", יתייחס הלוי לקופץ הצרפתי הפנומן והוסיף, "הוא פשוט מדהים, הוא יציב על 17.90 מטרים שנה אחרי שנה, בקפיצות לא טובות הוא נופל על 17.50 מטרים, זה לא נתפס לקפוץ ככה בחורף, הוא תופעה".

בהיעדרו של אידוו, יריביו העיקריים של טאמגו צפויים להיות כריסטיאן אולסון השבדי ומריאן אופראה הרומני שהקדים אותו בברצלונה כשזכה בכסף.

2. גמר 60 מטרים (יום ראשון, 17:55): גירסת האולם לאיש המהיר ביותר באירופה תפגיש את חביב הקהל המקומי, כריסטוף למטרה, מול דוויין צ'יימברס שנוכח השעייתו בעקבות סמים ממריצים לפני מספר שנים, איננו חביב אפילו בקרב בני ארצו הבריטיים. בברצלונה, למטרה, האדם הלבן הראשון בהיסטוריה שירד מ-10 שניות ב-100 מטרים השאיר אבק לצ'יימברס שסיים מחוץ לפודיום.  בפריז ינסה הרץ הבריטי הוותיק שמצטיין בריצות באולם וזכה באליפות העולם האחרונה בדוחא להחזיר לעצמו את ההגמוניה לפחות ביבשת הישנה.

למטרה. שוב ישאיר אבק לצ´יימברס? (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
למטרה. שוב ישאיר אבק לצ´יימברס? (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

3. קפיצה במוט (יום שבת, 16:45): בהיעדרה של ילנה איסינבייבה הסובלת מווירוס מתחרות הנשים, מירב העניין בקפיצה במוט יעבור לתחרות הגברים שם ינסה רנו לאבילני הצרפתי, אלוף אירופה וחבר במועדון האקסקלוסיבי של קופצים החצו את גובה ה-6.00 מטרים לשמח את הקהל המקומי עם תוצאה איכותית. לאבילני כבר עבר בעונת החורף גובה מרשים של 5.93 מטרים ומעניין אם את הטוב ביותר הוא שומר לאליפות בפריז.

מקסים מזוריק, סגן אלוף אירופה שעבר השנה 5.88 מטרים, מלטה מור הגרמני  ופאבל וויצ'יקובסקי הפולני (שניהם עברו 5.86 מטרים) ינסו להפריע לכוכב המקומי.

4. קפיצה לגובה (יום שבת, 15:30): איוון אוחוב הוא השם החם ביותר בעולם כיום בקפיצה לגובה. הקופץ הרוסי הצליח להתנער לגמרי מפארסת ההופעה רוויית האלכוהול שלו בלוזאן ב-2008, והפך למועמד המוביל לשבור את השיא העולמי של חאווייר סוטומאיור האגדי (2.45 מטרים). אוחוב כבר עבר גובה של 2.40 והעונה הוא לא היה רחוק מלשחזר את ההישג אך הסתפק בינתיים ב-2.38.

איוון אוחוב. קפץ כבר 2.38 באולם השנה (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
איוון אוחוב. שיכור רק מהצלחות כיום (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

הקרב בקפיצה לגובה צפוי להיות מהאיכותיים באליפות ויכלול בנוסף לאוחוב, קופץ רוסי מצוין, אלכסנדר שוסטוב, שהקדים את אוחוב באליפות אירופה בברצלונה. אוסקו טורו הפיני אמנם כבר בן 31, אך נמצא בשיא כושרו, קבע העונה תוצאה מעולה של 2.33 מ' וינסה להיאבק על מקום בפודיום בפריז.