sportFive854598 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5

אליפות אירופה באתלטיקה יצאה הערב (שני) לדרך בברלין בהשתתפות שמונה אתלטים ואתלטיות ישראליות: חנה קנייזבה מיננקו, דונלד סנפורד, דימה קרויטר, לונה צ'מטאי, גירמה אמארה, מארו טפארי, דיאנה ויסמן ואדווה כהן.

דיאנה ויסמן הצעירה תהיה הראשונה מבין הישראלים להיכנס למעגל התחרויות כבר הערב במוקדמות ה-100 מטרים. כזכור, האצנית שברה באליפות ישראל את שיאה המיתולוגי של אסתר רוט שחמורוב, כשרצה 11.38 שניות, מה שהעניק לה את הכרטיס לאליפות היבשתית. היא תרוץ בשביל מספר 3 במקצה בו תשתתפנה שמונה רצות, מהן חמש עם תוצאת שנה טובה משלה. המצב הזה מעמיד את ויסמן, תיאורטית במצב נחות, אולם היא רחוקה מלהרים ידיים. המאמנת ואמה של דיאנה, אירנה ויסמן, סיפרה: "זו הופעה ראשונה של דיאנה באליפות אירופה לבוגרות. המטרה העיקרית היא צבירת ניסיון על הבמה המשמעותית ביותר ביבשת, בשילוב עם ביצוע מרבי".

חנה קנייזייבה-מיננקו, קופצת המשולשת הבכירה של ישראל, תגיע הפעם לתחרות כשהיא נקייה מפציעות. כשבאמתחתה מדליית כסף באליפות אירופה ב-2016 ואחרי שהוכתרה לסגנית אלופת העולם ב-2015  ברור לכל כי המטרה של הקופצת היא מדליה, גם אם היא לא תצהיר על כך. 

שיאן ההופעות באליפות אירופה יהיה דונלד בלייר-סנפורד, רץ ה-400 מטרים, שעבורו זו תהיה אליפות אירופה רביעית ברציפות. לאתלט בן ה-31, שסובל מרגישות בשריר הארבע ראשי  יש מדלית ארד מהאליפות היבשתית ב-2014, כשהמטרה הפעם היא להעפיל לגמר. יגאל בלון, מאמנו של סנפורד אמר: "חשוב כמובן לעבור את השלב הראשון, לצבור ביטחון, ובחצי הגמר לרוץ טוב ולהיכנס לגמר. בגמר צריך לתת את כל מה שיש ולקוות להתברג במקום הכי גבוה שאפשר".

לונה צ'מטאי, לה זו תהיה אליפות אירופה שנייה ברציפות, הפכה ללא ספק לאחת האתלטיות הבולטות ביבשת בריצות מסלול ארוכות ובריצת חצי מרתון. היא מדורגת ראשונה באירופה ב-10,000 מטר השנה, ושישית בין יריבותיה בשיאים האישיים. גם ב-5000 מטר היא מדורגת גבוה באירופה, אם כי במישור השיאים האישיים יש רבות שמקדימות אותה.

צ'מטאי בת ה-30 נמצאת בכושר שיא (שיפרה השנה 14 שיאים לאומיים: פעם אחת ב-1500 מטר, פעם אחת ב-3000 מטר, פעמיים ב-5000 מטר, פעמיים ב-10,000 מטר, 3 פעמים ב-10 ק"מ כביש, 3 פעמים ב-15 ק"מ כביש, פעם ב-20 ק"מ כביש ופעם בחצי מרתון) והיא תשתתף בשתי ריצות המסלול הארוכות, אליהן העפילה לגמר בעצם קביעת הקריטריון (לא יתקיימו ריצות מוקדמות ב-5000 וב-10,000 מ'). דן סלפטר, בעלה ומאמנה, אמר: "לאור ההכנה המצוינת ותוצאת השנה שלה ביחס ליריבותיה (מדורגת ראשונה לפי תוצאת השנה ושישית לפני השיא האישי), אני סבור שאפשר לדבר על מדליה ותוצאה קרובה ל-31:00.00 דקות. בריצת ה-5000 מטר המצב מורכב יותר, אך אני עדיין סבור שהיא צריכה לסיים במקומות 5-2 (המקום הראשון שם די מובטח לסיפאן חסן ההולנדית) ולשאוף לתוצאה סביב ה-15:00 דקות".

קרויטר קבע את הקריטריון ביום האחרון (צילום: ספורט 5)
קרויטר קבע את הקריטריון ביום האחרון | צילום: ספורט 5

דימה קרויטור, הקופץ לגובה, שישתתף בפעם השלישית בתחרות היבשתית, קבע את הקריטריון (2.26 מטר) ביום האחרון של חלון ההזדמנות לקביעת הקריטריון. מאמנו אנטולי שפרן רוצה לעבור ראשית את שלב המוקדמות: "המטרה תהיה קודם כל לעלות לגמר. לפי הניסיון בשנים האחרונות גובה העלייה האוטומטי לגמר צפוי להיות בין 2.25 ל-2.26 מטר. אם דימה יצליח לעבור את אחד הגבהים הללו בניסיון הראשון, זה יבטיח כמעט בוודאות השתתפות בגמר. אם וכאשר, השאיפה תהיה להשיג את התוצאה הטובה ביותר שהוא יוכל ביום נתון".

גם אדווה כהן מלידר ירושלים תרשום את הופעת הבכורה שלה במפעל, לאחר שבשנה שעברה רשמה הופעה מרשימה בגמר אליפות היבשת לנשים שגילם מתחת ל-23. השנה, אחרי ששיפרה את שיאה ב-3000 מ' מכשולים 3 פעמים, המטרה הברורה היא לשפר אותו בפעם הרביעית, אך קודם לעלות לגמר.

מארו טפרי ישתתף באליפות בריצת המרתון. השנה הוא רץ מרתון בטבריה, בינואר, וקבע 2:18:35 שעות. מאז הוא שיפר את ביצועיו משמעותית, גם אם בחצי המרחק. הוא קבע 1:02:24 שעות במרץ בוולנסיה, וב-1.7 הוא שיפר את השיא הזה ב-2 שניות. השנה הוא שיפר את השיאים הישראלים גם בריצות כביש ל-15 ק"מ (פעמיים) ופעם ל-20 ק"מ. דן סלפטר שמאמן גם אותו, ציין: "מאחר ותנאי מזג האוויר מאוד הפכפכים בברלין בתקופה הזו וחשוב לי שהוא 'יבוא להתחרות', איני מכוון אותו לתוצאה. בתרחיש האופטימלי (מזג אוויר + ריצה שתתחבר כמתוכנן) ניתן לחשוב על תוצאה מהירה מהשיא הישראלי והתברגות במקומות 15-10".

גירמה אמרה, שיתחרה באליפות היבשתית בפעם השלישית, קבע את הקריטריון לאליפות הן במרתון והן ב-10,000 מטר, אך הוא בחר לרוץ רק את ריצת המסלול הארוכה ל-10,000 מטר. מאמנו של אמרה, זוהר זימרו תיאר את ציפיותיו לקראת האליפות: "באליפות אירופה רצים טקטית. אף אחד לא הולך על תוצאה, אלא על מיקום. מהסיבה הזו חשוב לנו לייצג את המדינה בכבוד ולהתברג במקום ריאלי. מבין 36 המשתתפים, התברגות בין 20 הראשונים תשביע את רצוני. לפי הכושר בו הוא מצוי כרגע הדבר בהחלט ריאלי, אולם במהלך הריצה דברים לא תמיד מתפתחים כפי שתכננת אותם".