יביא עוד מדליה אולימפית? צוברי (קובי אליהו, וואלה!) (צילום: ספורט 5)
יביא מדליה אולימפית שניה? צוברי, היום | צילום: ספורט 5
מי שפתח את האתרים בסוף השבוע ורפרף על עיתוני הבוקר לא יכול היה שלא להיתפס לאופטימית גדולה מעורבת בפטריוטיות. שחר צוברי גרף מדליית זהב באליפות הגלישה בהולנד, אלכס שטילוב טיפס לפודיום באליפות אירופה כשזכה במדליית ארד בהתעמלות קרקע ואליס שליזגר כיכבה בג'ודו עם מדליית זהב (והצטרפה לאריק זאבי שרק לאחרונה עשה קאמבק מרשים כשזכה באליפות אירופה). גולת הכותרת כמובן שייכת לנבחרת השחיה הישראלית שגרפה חמש מדליות באליפות אירופה, כולל אחת מזהב יוקרתי של יעקב טומרקין. הישג נדיר בכל קריטריון. האם הפכנו למעצמה אולימפית? האם הוועד האולימפי צריך להכין רזרבות לתשלום המענקים על כל המדליות האולימפיות שינחתו בנתב"ג בסוף אוגוסט? רגע לפני שהציפיות ממריאות, גורמים בתחום מבקשים לצנן את ההתלהבות.

"מה שקרה בסוף השבוע זה עניין של קארמה. כמו הר געש שפתאום התפרץ, אבל שלושה מתוך ארבעת הענפים שהצליחו בסופ"ש: הג'ודו, ההתעמלות והגלישה, הם לא הפתעה", מספרת מירי נבו שתבלה את הקיץ בלונדון. זאת תהיה האולימפיאדה החמישית שנבו מכסה, הפעם לערוץ 1 ולערוץ הספורט. "שטילוב כבר כמה שנים לוקח מדליה כמעט בכל תחרות, צוברי מדליסט אולימפי ואחד הטובים בעולם בתחומו, ואותו דבר לגבי שלזינגר בג'ודו. ההפתעה היא בעיקר מהשחיה. שם יש שילוב של תכניות עבודה טובות, מדויקות מאד כדי להגיע לתחרות המטרה בכושר שיא. פתאום הקהל הרחב מבין שיש פה ספורטאים אמיתיים, מקצוענים, שמספקים את הסחורה ברגעים החשובים. וזה בולט במיוחד על רקע העונה הקשה שעבר הכדורגל הישראלי עם כל הפרשות השליליות מסביבו".

הפרשן והמגיש רון קופמן, גם בעברו מספר לא מבוטל של אולימפיאדות, נוטה להסכים, לשם שינוי: "בספורט האישי אנחנו כבר שנים מצליחים. זה עניין של כישרון מולד ואינו נרכש. יש פה כישרונות אישיים כמו אלכס שטילוב, אליס שלינזגר ואריק זאבי ושחר פאר ודודי סלע - אבל אלו יחידי סגולה אין פה עומק. הבעיה העיקרית שלנו היא בקבוצות. זה משהו שלא מטפחים. בכדורסל אנחנו בסדר, אבל בשאר הדברים אנחנו די פח. כדורגל, כדוריד, כדורעף, כדור-מים. בשנים האחרונות גם בטניס לצערי". אז איך אתה מסביר את התלהבות הכללית?  "זה הכל כדי להלהיב את הציבור".

"קורזיץ וצוברי ידעו מילדות שיהיו אלופים"

קורזיץ. לא מנמיכה ציפיות (gettyimages) (צילום: ספורט 5)
"המטרה- אישה על הפודיום", לי קורזיץ | צילום: ספורט 5
ובכל זאת, לא הכל פח, כמו שאומר קופמן. אחד המועמדים הבולטים להצליח בלונדון הוא מי שיש לו כבר מדלית ארד מאולימפיאדת בייג'ין, הגולש שחר צוברי. אם נוסיף לרשימה את לי קורזיץ, אלופת עולם טרייה ומועמדת גם היא למדליה נקבל ענף הישגי ברמות הכי גבוהות. מאמן העל של נבחרת ישראל בגלישה, גור שטיינברג, שהוביל בזמנו את גל פרידמן למדליית זהב היסטורית, מסביר: "זה לא שאנחנו מעצמת שיט, רחוק מזה. אבל יש לנו תנאים אובייקטיבים טובים כמו מזג אוויר שרוב השנה לטובתנו ורצועת חוף ארוכה. מאז אולימפיאדת אטלנטה נהייתה מסורת של הצלחות סביב הענף ואיתה הגיע ידע מקצועי הולך וגדל. קורזיץ וצוברי ידעו מאז שהם ילדים שהם יכולים להצליח ברמה עולמית".

גילי לוסטיג, מנהל היחידה לספורט הישגי של הוועד האולימפי, הסתובב היום כמו אב גאה. " תהיה לנו משלחת קטנה יחסית לאולימפיאדה, אבל איכותית ביותר", הוא אומר, "מלאת מדליות באליפויות אירופה ועולם. אני מקווה לראות בלונדון גם מדליה מענף בו לא לקחנו מדליה. עד עכשיו יש מדליות מהג'ודו, שיט וקיאקים. הגיע הזמן למשהו אחר". אומר לוסטיג כשהוא רומז לכיוונו של אלכס שטילוב, מתעמל קרקע שעלה לארץ מאוזבקיסטאן ב2002. שטילוב זכה פעמיים במדליית ארד באליפות העולם ואחרי סוף השבוע הוא נראה בשל מתמיד להביא לישראל מדליה אולימפית נדירה מענף ההתעמלות היוקרתי. "מה זה התעמלות בישראל? זה פסיק, אין מסורת, אין כלום, אבל יש פה מקרה מובהק של עילוי בתחומו", אומרת נבו, "בחור עם אינטליגנציה גבוהה ונתונים פיזיים יוצאי דופן שנולד עם בייגלה מעל הראש. בג'ודו יתקוממו אם ישמעו שאמרתי את זה, אבל התעמלות הוא מענפי הספורט הוותיקים והיוקרתיים בעולם. בזכות שטילוב, מדליה אולימפית בתחום הזה יכולה ליפול גם אצלנו".

 כמה מדליות?

עוד מדליה לאלכס שטילוב (GETTYIMAGES) (צילום: ספורט 5)
עילוי בתחומו, בעל נתונים פיזיים יוצאי דופן". שטילוב, אתמול | צילום: ספורט 5
טקס הפתיחה של האולימפיאדה ייערך בעוד חודשיים, אז מהו תרחיש המדליות הריאלי ביותר? במשלחת הישראלית שבעה ספורטאים או צמדים שנכללים ברשימה המצומצמת והאקסלוסיבית של מועמדים לפודיום. הגולשים צוברי וקורזיץ, שני צמדי שייטי ה470, שטילוב, שלזינגר ואריק זאבי הבלתי נגמר. "חזות הכל זה המדליות, אין מה לעשות", נבו מנסה להסביר, "זה מה שמדבר לאנשים וזה העניין באולימפיאדה, אבל זה הולך ונעשה יותר קשה כי עם השנים המדליות מתחלקות בין יותר ויותר מדינות וזה נהיה יותר מורכב. אני חושבת שהצלחה ישראלית זה שתי מדליות. משהו שלא היה לנו באולימפיאדה הקודמת בבייג'ין. תיאורטית אפשר יותר, אבל אי אפשר להיות חזירים. לפחות גמר שחיה אחד יהיה הישג נוסף, ועוד כמה ספורטאים שיגיעו לשלבים מתקדמים". "יש לנו נבחרת חזקה מאד", מאשר שטיינברג, "לדעתי יש 4 מועמדים לפחות שמסוגלים להביא מדליה". לוסטיג מסמן עוד מטרה: "לשים אישה על הפודיום. זה לא היה מאז יעל ארד". כולם מסכימים שבשחיה, עם כל הכבוד להישגים המצויינים באליפות אירופה, אנחנו עוד לא שם. "צריך לזכור מי אנחנו", אומר לוסטיג, "באליפות אירופה לא היו אמריקאים, אוסטרלים ויפנים. שני גמרים יהיו הישג מצויין לנבחרת השחיה". 

 "יותר מעשרת אלפים ספורטאים יהיו בלונדון", מזכיר קופמן, "חלקם ממדינות עם תרבות ספורט מפותחת בהרבה מאיתנו. יכולנו להביא יותר מדליות, אבל מבחינה דמוגרפית בזבזנו את העליה מאתיופיה שהתחילה בשנות השמונים. היינו יכולים להיות מעצמה בריצות קצרות ובינוניות אבל שלחנו אותם לישיבות כי אמרנו שהם לא יהודים מספיק. איבדנו את הערבים במקצועות כמו איגרוף, שמאוד פופולרי בעולם המוסלמי. באופן כללי אין פה חינוך גופני. יש פה שעתיים בשבוע, ומתוך השעתיים האלה 40 דקות זה רק להקריא שמות, ואחר כך כואב למישהו. העיקר שיש לנו תושב"ע".