sportFive724426 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
סגר בבארסה או לא? לימה (getty) (צילום: ספורט 5)
סגר בבארסה או לא? לימה (getty) | צילום: ספורט 5

ברצלונה, העיר בה קוסמים ברזילאים רבים שבו את ליבם של מיליוני אוהדים מכל רחבי תבל. בשנות ה-90 היו אלה רומאריו ורונאלדו, אחריהם ריבאלדו ורונאלדיניו של תחילת המילניום, והיום זה הוא ניימאר שמלהטט בהגנות הלה ליגה.

מתוך חמשת המופלאים, רק אחד הוחתם ישירות ממועדון ברזילאי (סנטוס) - ארבעת האחרים הצטיינו קודם לכן במועדונים קטנים יותר באירופה, לפני שעשו את קפיצת המדרגה לטופ האירופאי (פ.ס.וו איינדוהבן, לה קורוניה, ופריז סן ז'רמן).

בשבועות האחרונים, הופיעו דווחים רבים בתקשורת הברזילאית שהשחקן הבא שיגיע לבלאוגרנה מארץ הסמבה הוא לוקאס לימה בן ה-26, קשרה של סנטוס. לפי הדיווחים בברזיל, השחקן יגיע בינואר 2018 בהעברה חופשית, ופרטי העסקה כבר נסגרו מול נציגיו: חוזה לחמש עונות, משכורת של ארבעה מיליון יורו לעונה, ומענק חתימה שמן בסך חמישה מיליון יורו.

כל אלו אמורים להבטיח את החתמת השחקן שעורר עניין גם בריאל מדריד ובאיירן מינכן. לימה עצמו סיפר על החתימה הקרובה בברצלונה בחדר ההלבשה, אך מאוחר יותר הכחיש נחרצות את השמועות. "אתם חושבים שאני עד כדי כך טיפש לספר על זה בפני כל כך הרבה אנשים?", הוא ניסה לנער את העיתונאים מעליו.

מקצועית, לימה יכול לסייע לברצלונה (getty) (צילום: ספורט 5)
מקצועית, לימה יכול לסייע לברצלונה (getty) | צילום: ספורט 5

מי זה לוקאס לימה ומה הוא יכול להוסיף למחזיקת הגביע הספרדי? הברזילאי, שגדל באינטר דה לימיירה לעולם לא נחשב לכשרון על (בטח שלא בסטנדרטים ברזילאים). בגיל 24 אחרי עונת פריצה בסנטוס (2015) הקשר ערך סוף סוף את הופעת הבכורה במדי הסלסאו. מאז, לימה הספיק לכבוש פעמיים ב-14 משחקי הנבחרת.

בקיץ שעבר, לואיס אנריקה דחה את ההזדמנות להחתים את השחקן, כיוון שהאמין שראפיניה ודניס סוארס יימלאו תפקיד חשוב במהלך העונה. גם בברזיל עצמה נשמעו ביקורות כלפי השחקן שכבש רק תשעה שערים ב-97 משחקיו בסנטוס.

לימה, שאוהב לחתוך לכיוון המרכז משחק בעיקר כקשר התקפי במערך ה-4-2-3-1 של סנטוס, יכול לשחק גם בתור קיצוני ימני במערך של 4-3-3 תוך כדי ניצול היצירתיות וחוכמות המשחק שעוזרות לייצר מצבי הבקעה ומחפות על כך שאינו מרבה לבעוט מרחוק, כאשר בגביע הליברטדורס הנוכחי הוא כבר רשם חמישה בישולים בחמישה משחקים.

אם מאמנה החדש של ברצלונה, ארנסטו ואלוורדה, יבחר לאמץ את מערך ה 4-2-3-1 אותו כל כך אהב בבילבאו, לימה יוכל להפתיע רבים בצד ימין. הגעתו של לימה עלולה לסיים את דרכו של בן ארצו ובן טיפוחיו של לואיס אנריקה, ראפיניה, לו פרופיל דומה.

החתמת שחקן בעל ניסיון בינלאומי ועם איכויות כמו של לימה, בהעברה חופשית, אינה נראית במבט ראשון כצעד עסקי רע או חסר הגיון. יחד עם זאת, עבר ההחתמות המפוקפק של ברצלונה בברזיל, והעובדה ששחקנים ברזילאים פעמים רבות מוקפים ביועצי אחיתופל, יוצרות תחושה שאיכויות הכדורגל שאותן מביא לימה ותרומתו האפשרית לקבוצה יהיו כנראה הדברים השוליים בהעברה זו. בדומה לעסקאות קודמות של ברצלונה, גם כאן מעורבים יותר מדי בעלי אינטרסים שונים שמעלים תהיות וחשדות בנוגע להתנהלות המועדון והשחקן.

כמה ניימאר ואביו מעורבים בעסקאות? (getty) (צילום: ספורט 5)
כמה ניימאר ואביו מעורבים בעסקאות? (getty) | צילום: ספורט 5

בתחילה, אסור היה לברצלונה לפנות לקשר לפני ה-1 ביולי, היום בו נכנס לתוקף פרק הזמן של חצי השנה האחרונה בחוזה השחקן. מצד אחד, בסנטוס בכלל טוענים שהשמועות על עניין מצד ברצלונה הומצאו על ידי סביבתו של לימה, בכדי למשוך מועדונים אחרים ולהשיג שכר גבוה יותר בכל מקום שיחתום. מצד שני, המועדון הברזילאי הגיש תלונה רשמית לפיפ"א, עם דרישה לחקור את פנייתה האסורה של ברצלונה לשחקן תחת חוזה, אם אכן נעשתה.

התיקים המשפטיים הרבים בשנים האחרונות בהם מעורב המועדון הקטאלוני, יוצרים את הרושם שמדובר במשרד עורכי דין עמוס ולא במועדון כדורגל. סאגת לימה, היא המשך ישיר של הדם הרע בין סנטוס לברצלונה שנוצר בהעברת ניימאר. בזמנו, נציגי המועדון הברזילאי הרגישו מרומים מהעסקה כולה, שכן מתוך 88 מיליון היורו ששילמה ברצלונה עבור השחקן, רק 17 מיליון יורו נכנסו לקופת המועדון. איפה שאר הכסף? 40 מיליון יורו הלכו הישר אל כיסו של אבי השחקן, והשאר לכיסם של מתווכים שונים למיניהם.

למרות ההכחשות והאיסור על פניה לשחקן תחת חוזה, עדויות בשטח עשויות לרמז על כך שברצלונה אכן מעורבת במהלך לא חוקי. אחד מהם היא שהותו של הדירקטור, ראול סנלהי, בסאו פאולו בחודש יוני. בהודעה לתקשורת, ברצלונה טענה שסנלהי בברזיל בכדי לקדם "מטרות אירגוניות" ואינו מנהל משא ומתן עם השחקן או מי מטעמו.

חשוב לציין, שסנלהי המקושר, נחשב לגורם חשוב בקידום מטרות המועדון במוסדות אופ"א וארגון המועדונים האירופאיים (ECF). סנלהי, שהיה בכיר נייק בארה"ב, משמש בנוסף בתור "האיש למשימות מיוחדות" בכל מה שנוגע להחתמת שחקנים מיבשת אמריקה. בקיץ 2013 הוא שהה במשך שלושה שבועות בברזיל והיה גורם מרכזי בעסקת ניימאר השנויה במחלוקת.

הבאת לוקאס לימה תהיה בעיקרה אמצעי נוסף לסיפוק ניימאר, שקיבל הצעה חסרת תקדים מפאריס סן ז'רמן. ניימאר עצמו עדיין לא דיבר כלל על המעבר האפשרי, אבל אביו הוא זה שמושך בחוטים והשפעתו היא אבסולוטית. בזמן ששחקני ברצלונה מנסים לשכנע את השחקן להשאר בתוך חדר ההלבשה, אביו של הכוכב לוחץ על הנהלת הקבוצה להחתים את חבריו הקרובים של השחקן - פיליפה קוטיניו ופאוליניו.

ההנהלה מצדה מראה סימני שבירה תחת הלחץ והגישה הצעת ענק על כוכב ליברפול. קוטיניו מיוצג על ידי הסוכן הכל יכול, קאיה יוראבצ'יאן, אותו סוכן שניסה לתווך את ניימאר לצ'לסי ב-2013. בעוד קוטיניו הינו כוכב עם קבלות בפרמיירליג החזקה, פאוליניו לעומתו כבר בן 29 ומשחק בשנתיים האחרונות בליגה הסינית הבינונית, בה ערן זהבי הלוהט נחשב לכוכב גדול יותר.

בכלל, ברצלונה יכולה למצוא שחקנים רבים שמתאימים יותר לשיטה מאשר פאוליניו. היותו חבר של ניימאר היא כנראה הסיבה שבגללה הפך למועמד המוביל לחיזוק הקישור הקאטלוני, והוא עשוי לרדת מהפרק אם וכאשר הכוכב יעזוב.

במקרים רבים, סביבתם של שחקנים ברזילאים מורכבת מאנשים עם אינטרסים שונים ולפעמים מנוגדים. המקרה של לוקאס לימה אינו שונה. בדומה להעברת ניימאר, גם בהעברת לימה משחק אביו של ניימאר תפקיד מרכזי בכל התהליך, שכן הוא היה הראשון שהמליץ על השחקן ישירות באוזני רוברטו פרננדס, המזכיר הטכני של ברצלונה, זה שאחראי על רכישת שחקנים.

בנוסף, החברה שאחראית על ניהול הקריירה של לימה היא NR Sport, חברה שבבעלות אביו של ניימאר. רשת הקשרים מסתעפת עוד יותר, שכן סוכנו הנוכחי של לימה, ואגנר ריביירו, שימש בעבר כסוכנו לשעבר של אותו ניימאר.

ינחת בבארסה או לא, מקרה לימה לימד על ההתנהלות של המועדון (getty) (צילום: ספורט 5)
ינחת בבארסה או לא, מקרה לימה לימד על ההתנהלות של המועדון (getty) | צילום: ספורט 5

ריביירו בכלל טוען שהיעד הבא של לימה הוא איטליה. כמו כן, חלק מזכויות כרטיס השחקן של לימה בכלל שייכות לקרן השקעות שרשומה במלטה, שבעליה ברובם טורקים ובעבר ספגה ביקורת ממישל פלטיני. נציג הקרן, אדסון קודור, בכלל טוען שלעולם לא נעשתה פנייה מצד ברצלונה.

אם יישאר, ניימאר מצידו היה שמח לראות את חברו לנבחרת משתף איתו פעולה בברצלונה. "הוא חבר נפלא, נקבל אותו בזרועות פתוחות", הכוכב החמיא, שבעצמו לא ברור אם יישאר. בנוסף לכל הבלאגן, לימה ואחותו של ניימאר רפאלה, טיפחו מערכת יחסים קצרה ב-2016, במה שמראה שהגעתו תהיה אמצעי נוסף שנועד לשכנע את ניימאר להישאר בברצלונה.

מבט נוסף אל עבר החתמות קודמות של ברזילאים בברצלונה, מעלה עוד תהיות. בעשור האחרון, הקבוצה החתימה שישה שחקנים ישירות מהליגה הברזילאית. קייריסון והנריקה הגיעו מפלמייראס תמורת סכום כולל של 24 מיליון יורו. שניהם עזבו את המועדון ללא תמורה וצברו ביחד 0 הופעות משותפות.

את רוב הכסף ברצלונה העבירה לדפורטיבו ברזיל, קבוצה מהליגה הרביעית שנוסדה על ידי טראפיק ספורט, חברה שעוסקת ב"שיווק רב תחומי", מכבסת מילים לצורה בה חברות רבות בברזיל סוחרות בזכויות שחקני כדורגל. בעל החברה, חוסה האווילה, הודה בשנת 2014 בהאשמות שחיתות, דבר שלא מנע מברצלונה להמשיך לעבוד עם החברה.

דוגלאס, בזמנו מגן אלמוני בן 24 מסאו פאולו, הוחתם בסכום של 4 מיליון יורו, כש-40% מזכויות השחקן שייכים לטראפיק ספורט. המגן הימני בילה יותר זמן ביציע מאשר על המגרש ורשם רק 8 הופעות במהלך העונה. כמה חודשים אחר כך, השאילה ברצלונה את רוברט גונסאלבס מפלומיננסה, שהגיע עם משקל עודף ושיחק עד כה רק בקבוצת המילואים. השחקן מיוצג על ידי מי? ניחשתם נכון, טראפיק ספורט.

ההחתמה היחידה המוצלחת היא זו של ניימאר, כשמחוץ למגרש, גם עסקת העברתו שלו הכוכב הייתה מלאה בהעברות כספים חשודות והובילה לחקירת משטרה. לנוכח פרשת ניימאר ועברה הבעייתי של ברצלונה, זו לא תהיה הפתעה אם גם בעסקת לימה יצוצו להן בעיות משפטיות שאינן הולמות מועדון בסדר הגודל של הקטאלונים, במה שמטיל צל נוסף על ההתנהלות של מועדון הפאר, שרחוק מלהתנהג ככזה.

Tweet to @Blaugranism