Craig Mercer/MB Media/Getty Images (צילום: ספורט 5)
Craig Mercer/MB Media/Getty Images | צילום: ספורט 5
בכל מקום (Richard Sellers/Getty Images) (צילום: ספורט 5)
בכל מקום (Richard Sellers/Getty Images) | צילום: ספורט 5

יורגן קלופ לא אוהב להוציא כסף. מאמן ליברפול אומר בכל הזדמנות שאין לקבוצתו את המשאבים הכספיים העצומים של מנצ'סטר סיטי, צ'לסי ומנצ'סטר יונייטד, ושלכן היא צריכה לבנות את עצמה קצת אחרת. ב-2016 הוא אמר ש"אני אפרוש מהכדורגל ביום שבו אצטרך להוציא 100 מיליון ליש"ט על שחקן".

ב-2023, ממש היום (שישי), הוא הסכים לשלם 110 מיליון ליש"ט על מוייסס קאייסדו, קשר בן 21 מברייטון. קאייסדו עצמו לא הסכים ורוצה לעבור רק לצ'לסי. הבלוז צפויים להציע עליו יותר מ-110 מיליון, וכרגע נראה שהוא בדרך לסטמפורד ברידג'.

הזמנים משתנים, כמו שאמר בוב דילן, והכל למכירה כפי ששר דני ליטני ב-2023 של איה כורם. ליברפול הכניסה 701.7 מיליון יורו ב-2022 לעומת 404 מיליון ב-2015/16, לפי Statista, ולכן היא יכולה להוציא הרבה יותר על קשר.

הירשמו לליגת החלומות של ערוץ הספורט וגולדסטאר

זה נכון בקשר למחירים בכדורגל שמתעצם והופך לגדול וגלובלי יותר משנה לשנה - השאלה היא לא בהכרח הסכום בוואקום, אלא הסכום בתוך הכלכלה של הכדורגל. ככזה, 110 מיליון של היום הם לא 110 מיליון של 2016, 2011 או 1997. אפילו לא קרוב, וזה נכון גם במקרה של צ'לסי (447 ב-2015/16, 528 ב-2022/23. הבלוז, ספציפית, מחתימים שחקנים על חוזים ארוכי טווח, החליפו בעלים בתקופה הזאת ומאמינים שבעתיד ההשקעה תחזיר את עצמה). כל זה, אגב, בתוך הכלכלה של הפרמייר ליג ולפני שמדברים על הסכומים מערב הסעודית.

ובכל זאת, זה סכום שקשה להמשיך ממנו לסדר היום. מוייס קאייסדו יהפוך לאחד השחקנים הכי יקרים בתולדות הכדורגל והקשר היקר ביותר אי פעם, כשהוא עקף את אנסו פרננדס. ייתכן שהסכום הזה היה מספיק לליברפול עבור ג'וד בלינגהאם לפני כחודשיים ואולי עבור שחקנים בולטים יותר, כש-110 מיליון ליש"ט תיאורטית היו יכולים להביא לרדס גם את מייסון מאונט ואת רומאו לאביה שקושרו לקבוצה וככל הנראה לא יגיעו.

ליברפול עצמה, בכנות, יוצאת פתאטית. גם אם קאייסדו עצמו יגיע בסופו של דבר וגם אם לא, הם מצאו את עצמם במצב ש-3 ימים לפני פתיחת הליגה הם מוצאים קשר אחורי, הוא בסופו של דבר מבריז להם ועכשיו כל עסקה אפשרית על כל שחקן אחר תוביל לתג מחיר גבוה יותר בהרבה. הניסיון לצרף את קאייסדו הרגיש מראש כמעין "הייל מארי", מסירה נואשת וחסרת סיכוי, וכרגע נראה שצ'לסי הצליחה לעצור אותה בדקה ה-90. הכל, כמובן, יכול להשתנות. הוא בכל מקרה לא יעבור תמורת פחות מ-110 מיליון ליש"ט, אבל למה?

בלם שלישי לעת מצוא ( LINDSEY PARNABY/AFP via Getty Images) (צילום: ספורט 5)
בלם שלישי לעת מצוא ( LINDSEY PARNABY/AFP via Getty Images) | צילום: ספורט 5

קאייסדו קפץ מהליגה האקוודורית לברייטון תוך שנים ספורות ואחרי תקופת השאלה קצרה בבלגיה, והוא רק בן 21. הוא היה שחקן חשוב מאוד בכדורגל ההתקפי של הקבוצה והצליח, לסירוגין, לעבור בין תפקיד של קשר אחורי לבין קשר קדמי ולעתים אף מגן ימני (למשל ב-0:1 של ברייטון על מנצ'סטר יונייטד). הוא שיחק גם לצד קשר הגנתי נוסף וגם בתפקיד התקפי יותר, והראה את הכוח שלו במרכז המגרש.

הוא ניצח ב-58% מהקרבות על הכדור, רשם 2.7 תיקולים מוצלחים למשחק ועשה מעט מאוד טעויות. לרוב הוא שיחק לצד אלכסיס מקאליסטר, שהשתדרג מברייטון לליברפול, בתפקיד שאפשר לשניהם להיות מעורבים בהנעת הכדור ולחפות גם בהגנה. הוא הצליח לכסות שטחים עצומים ובמספר מצבים היה הראשון שמגיע לכדור, כולל סיטואציות שנראות בלתי אפשריות.

זה יכול להיות חשוב בשיטת המשחק של מאוריסיו פוטצ'ינו בצ'לסי, והיה משמעותי אם הוא היה מגיע לליברפול של יורגן קלופ (בה פאביניו שימש כבלם שלישי). השילוב שלו לצד אנצו פרננדס, מעין "קשר מושלם" אחר שיכול לתרום גם בהתקפה, יכול לאפשר למגנים כמו ריס ג'יימס ומארק קוקורייה לצאת קדימה בלי חשש. פרננדס סיים את 2022/23 עם שער אחד ו-7 בישולים במצטבר בפורטוגל ובאנגליה, קאייסדו עם שער ובישול, אבל הם הופכים את החיים של השחקנים סביבם לקלים יותר.

צפוי להישאר בלונדון (Chloe Knott - Danehouse/Getty Images) (צילום: ספורט 5)
צפוי להישאר בלונדון (Chloe Knott - Danehouse/Getty Images) | צילום: ספורט 5

מעבר לכך, היכולת שלו לשחק גם בצד הימני של ההגנה משמעותית במיוחד. טרנט אלכסנדר-ארנולד בליברפול נראה נהדר כשהפך לקשר מרכזי בזמן שהכדור ברגליים של הרדס, והיכולת של קאייסדו לחפות עליו בצד הזה משמעותית, אבל הוא עצמו העדיף להצטרף לצ'לסי. ריס ג'יימס, הקפטן החדש, יכול לתרום גם כן, גם אם לא באותה רמה.

ברמה מסוימת, קאייסדו מראה מדוע מספר 6 כל כך חשוב בכדורגל המודרני. היכולת שלו להכריע מאבקים ולתרום גם בהתקפה - ועוד כל כך בהמשך - הפכה אותו לשחקן חשוב במעבר בין השליש הראשון לשליש השני של המגרש, וכשלצ'לסי יש לא מעט שחקנים מהירים בדמות מיכאליו מודריק, ראחים סטרלינג, כריסטופר אנקונקו הפצוע או נוני מדואקה, אפשר להבין מדוע גם הם מוכנים להוציא עליו הון.

הפיזיות והפעלתנות של קאייסדו, שחקן שמשך את המנג'רים הטובים בעולם בזכות מוסר העבודה המדבק שלו, הופכות אותו לכזה שמונע יתרונות מספריים כי הוא פשוט מגיע לכדור קודם. בעידן שמקדש את משחק המעברים והמגנים התוקפים, שחקן כזה יכול להיות שווה 110 מיליון ליש"ט בקלות. בטח במקרה של מועדון כמו ליברפול עם קו הגנה גבוה בצורה מגוחכת, וגם במקרה של צ'לסי המתחדשת.

קאייסדו ומקאליסטר. ככל הנראה לא ימשיכו ביחד (Barrington Coombs/PA  (צילום: ספורט 5)
קאייסדו ומקאליסטר. ככל הנראה לא ימשיכו ביחד (Barrington Coombs/PA Images via Getty Images) | צילום: ספורט 5

קאייסדו היה בכל מקום, וזה משהו שכל קבוצה צריכה. גם מועדון מבולגן כמו צ'לסי שהחליף שני מאמנים בשנה שעברה והוציא הון עתק. ביל שנקלי אמר פעם שצריך 8 שחקנים שיסחבו את הפסנתר ו-3 שינגנו בו, וקאייסדו מספיק טוב בשביל לסחוב את אותו פסנתר דמיוני כמו 4 אנשים.

יש לצ'לסי בלמים (ווסלי פופאנה, בנואה בדישאיל, טיאגו סילבה, אקסל דיאסאי), יש לה מגנים, יש לה שחקני התקפה לא רעים כשאנקונקו בריא. חסר לה הדבק הזה. מישהו שיגרום לקבוצה הזאת להוציא 110% מהפוטנציאל שלה ולא 30% כמו חלקים גדולים בעונה העקומה בשנה שעברה וידחוף אותה קדימה, וזה בדיוק קאייסדו.

הוא השווה את עצמו בעבר לנגולו קאנטה, ואם אכן יגיע לצ'לסי ההשוואות לקלוד מקאללה כותבות את עצמן. קשר אחורי שיכול לדחוף את הקבוצה עם הרבה פעולות קטנות שגורמות לכולן להיראות טוב יותר זה הדלק של כל קבוצה גדולה, בטח אחת שמנסה לבנות את עצמה על סילונים בהתקפה. כשהוא בן 21 ואנצו פרננדס בן 22, צ'לסי אולי מצאה מרכז שדה לשנים הבאות. במקרה של ליברפול, אגב, זה נכון שבעתיים - הוא היה נכנס לנעליים של פאביניו, שעשה את התפקיד הזה בהצטיינות במשך מספר שנים.

בנוסף, הוא השלים 88.9% ממסירותיו. אמנם היו לו מעט מאוד מסירות מפתח, אבל יכול לשחרר את הכדור תחת לחץ ולייצר לא מעט בבניית המהלך. הוא הצליח לייצר כמות נאה של מצבים בשנה שעברה, ואמנם צפוי להיות בתפקיד יותר הגנתי אבל מדובר ביכולת שחשובה לשחקן קישור בקבוצה שמחזיקה בכדור.

רודרי היה השחקן היחיד שהיה מעורב ביותר מהלכי "בילד-אפ" שהובילו לשער מקאייסדו בשנה שעברה, והשילוב שלו ושל אנצו פרננדס יכול להפוך אותם למסוכנים בהרבה. שניהם רואים חצי מסירה לפני השאר, והשילוב בין זה לבין כישרון מקדימה עשוי להיות ההבדל בין החזקת כדור משעממת לשליטה תכליתית במשחק. ברגע שהוא מכסה שטח, פרננדס יוכל לעבור לתפקיד קצת יותר חופשי ולהשפיע בהתקפה.

בשונה מליברפול, צ'לסי עדיין לא יודעת מה היא תהיה כשתהיה גדולה. מאוריסיו פוצ'טינו אימן בשיטות שונות בטוטנהאם ובפריז סן ז'רמן וקשה לדעת אם טוד בולי - אותו בעלים ששילם הון עבור גרהאם פוטר, הוציא אותו מברייטון ופיטר אותו חודשים לאחר מכן - יהיה מוכן לתת לו את הזמן הדרוש כדי לבנות קבוצה גדולה בסטמפורד ברידג'.

סביר שקאייסדו יחתום על חוזה ארוך טווח, בהתאם למדיניות של צ'לסי, ואי אפשר לדעת איך הקבוצה הזאת תראה. הם הפכו לאחד המועדונים המוזרים ביותר בכדורגל המודרני כשהתחרות קשה. מה שבטוח זה שהוא הופך את כל השחקנים שמסביבו לטובים יותר. מרכז השדה של הבלוז יהיה אחד שקשה להתגבר עליו, התרומה להתקפה תהיה משמעותית ואולי משהו באנרגיה שלו ידבק את האחרים, גם אם זה מחוץ לחממה של ברייטון.

להוציא 110 מיליון ליש"ט על שחקן כשהוא לא הצורך הכי מרכזי שלך, בהתחשב בבינוניות של התקפת צ'לסי ובזה שבינואר האחרון הם הוציאו סכום עצום על שחקן בתפקיד דומה (אנצו פרננדס) עלול להראות כהחלטה מעט תמוהה מהצד, אבל הסכומים בכדורגל רק עולים ובגיל 21 קאייסדו הפך את עצמו לאחד הקשרים הטובים בליגה האנגלית. שחקן עם מחויבות מדבקת, תג מחיר עצום וחלום של כל מאמן. עכשיו חובת ההוכחה, בין אם בליברפול או בצ'לסי, עליו.