הספירה לאחור כבר החלה (ובקרוב מאוד תיגמר), הנבחרות נוחתות ברחבי דרום-אפריקה, האצטדיונים מוכנים והערים מקושטות לקראת קבלת מיליוני האורחים מרחבי העולם שינחתו באפריקה ויבלו למשך כשלושה שבועות באירוע הכדורגל הגדול בעולם - מונדיאל דרא"פ 2010.
 
פחות משבועיים לפני טקס הפתיחה של אליפות העולם בו תפגוש הנבחרת המקומית את מקסיקו וההתרגשות בשיאה. המלונות בערים המארחות נמצאים בתפוסה מלאה והצופים שרכשו כרטיסים למשחקים רק ברגע האחרון מחפשים אחר מקומות לינה אלטרנטיביים.

אחת הדוגמאות הבולטות לבית הארחה שכזה, היא יחידות הדיור אותן משכירים ג'ו וּבני משפחתו, בחווה המפורסמת שלהם הקרויה FLY IN. כמו תמיד, חיפשנו את הקשר הישראלי ואצל ג'ו באמת שלא קשה למצוא.
 
"אנחנו משפחה דרום אפריקנית, שעברה לגור בארץ בשנת 1958, גדלנו על השפה העברית, כישראלים לכל דבר", מספר ג'ו. הוא וארבעת אחיו, אגב, שירתו כולם ביחידות קרביות בצה"ל. "לאחר תום השירות הצבאי חזרנו לכור מחצבתנו בדרום-אפריקה. ביחד קנינו כאן חווה, בה אנו מנהלים את העסקים הפרטיים שלנו. לימים נכנסנו לעסקי התעופה והקמנו מועדון טיס, שהתפתח לשכונה בה הדיירים יכולים לנחות עם מטוסם הפרטי ולהחנותו בהאנגר הפרטי צמוד לביתם". 

דגלים בדרא"פ. אווירה של מונדיאל (עופר קדר) (צילום: מערכת ONE)
דגלים בדרא"פ. אווירה של מונדיאל (עופר קדר) | צילום: מערכת ONE


את התופעה המעניינת הזו צפויים להכיר בחודש הקרוב עשרות תיירים מרחבי העולם שישכירו חדרים בחווה ויהנו משירות שיביא אותם הישר מדלת יחידת הדיור ועד למגרשי המשחקים בערים הסמוכות, יוהנסבורג ופרטוריה.
 
מחסור במקומות לינה בערים המארחות אירועים מסדר גודל כזה הינה תופעה מוכרת וידועה, אלא שבדרום-אפריקה המחסור היה גדול מהמצופה. הדבר אילץ את ראשי המדינה לבצע פנייה נרגשת אל התושבים המקומיים.

"במקומות מסוימים בדרום-אפריקה אין מספיק חדרי מלון כדי לאכלס את כל התיירים אשר צפויים להגיע בתקופת המונדיאל", מספר ג'ו, "לכן החלו במאמץ לאומי לפני כשלוש שנים לגייס אנשים אשר יפנו את בתיהם למען המונדיאל. ראשי המדינה ומארגני האירוע פנו לציבור בבקשה לפתוח את הבתים להשכרה וכך עלה אצלנו הרעיון לפנות את הבתים בחווה להשכרה וכמו כן, בנינו בחווה עוד 2-3 יחידות בנות 2 חדרי שינה כ"א כדי לאכלס תיירים המגיעים למונדיאל. אנחנו מכירים הרבה אנשים אשר משכירים את בתיהם לתקופת המונדיאל. זוהי תופעה שכיחה למדי לאחרונה בכל רחבי דרום-אפריקה".

חוות FLY IN מלמעלה (ONE) (צילום: מערכת ONE)
חוות FLY IN מלמעלה (ONE) | צילום: מערכת ONE

נקודה קטנה שמעכירה את האווירה לקראת טקס הפתיחה היא כמות הכרטיסים שנותרו למכירה. פחות משבועיים לפני פתיחת האירוע נותרו כ-50 אלף כרטיסים שטרם נמכרו, תופעה אליה לא היו רגילים בפיפ"א בטורנירים הקודמים. יש הטוענים שאחת הסיבות לכמות הכרטיסים הלא מובנת שנותרו מיותמים הוא מיקומו של מונדיאל 2010. פשיעה, פיגועים, מחתרות ומלחמות אזרחיות הן נושאן של רוב הידיעות המתפרסמות בעיתונות העולמית בהקשר למדינה המסובכת.
 
כנראה בשל העובדה שחיו בישראל, כשהם מכירים לא מעט תיירים שמגיעים לישראל כשהם חבושים מסכות גז על פניהם ומחפשים את הגמל שייקח אותם למלון, לג'ו חשוב להבהיר לתיירים "מה שאתם מכירים ושומעים הוא לא בהכרח רמת החיים והשיגרה במדינה המקסימה הזו".

"דרא"פ הינה תערובת מדהימה של העולם הראשון השני והשלישי" מסביר ג'ו. "יוהנסבורג היא העיר התעשייתית הגדולה באפריקה ובה תעשיות מתכת, מכרות ומרכזי עסקים המשתווים לערים הגדולות בעולם. העיר נתמכת ע"י תשתית כבישים ורכבות מדהימה. בריחוק של לא יותר מ-25 ק"מ מהעיר יש אנשים שגרים בתנאים של עולם שלישי. התערובת המדהימה הזו מאיצה לעיתים פשע קל: פריצה למכוניות, כיוסים וכיוצא בזה. עם זאת, לתייר אין סיבה לפחד בהגיעו לדרום אפריקה, אבל משנה זהירות עוד לא הזיק לאף אחד".

כדור המונדיאל הרשמי (ONE) (צילום: מערכת ONE)
כדור המונדיאל הרשמי (ONE) | צילום: מערכת ONE

חשוב לציין שלקראת המונדיאל החליטו ראשי המדינה לערב בכל מה שקשור לאבטחה את כל יחידות הצבא האפריקאיות שישהו בכל קרן רחוב ובכל המקומות המרכזיים בכדי למנוע פעילות טרור ואלימות מצד אוהדים או ארגונים שיבקשו לנצל את האירוע הגדול להפגנת שרירים.

שבועיים לפני פתיחת הטורניר לא קשה לזהות את ההתרגשות ברחבי המדינה. שלטי חוצות ענקיים עם דמויות הכוכבים הגדולים דוגמת רונאלדו, מסי ורוני מקבלות את פני התיירים שנוחתים אט אט בערים המארחות. גם בשווקים וברחובות כבר כיסו הכל בדגלי המדינות המתארחות, דגלים עם סמל המונדיאל, שלטים, דוכני מכירת צעיפים וחולצות ולא מעט אטרקציות נוספות שיעניקו לתייר הדואג את כל הסיבות לשכוח את שראה בתכניות האקטואליה וליהנות מאווירה מחשמלת.

"ההתרגשות קיימת בארבע השנים האחרונות וזה בא לידי ביטוי בעבודות ענק לשיפור תשתיות הכבישים ובבניית האצטדיונים למונדיאל" מספר ג'ו בהתרגשות. "בחודשיים האחרונים הספירות לאחור מופיעות בכל פינה בדרום אפריקה. פתיחות חגיגיות לאצטדיונים החדשים, מוצרים למכירה ברחובות ובקניונים ושאר אירועים מושכים את עיני הקהל. בשבועיים האחרונים ראינו את פריסת הדגלים של המדינות המשתתפות בהרבה מן הקניונים. מזכרות של המונדיאל כבר מוצעות למכירה ואני בטוח שזה ילך ויהיה מוחשי יותר ויותר בזמן שנותר עד לפתיחה"

מבט על החווה מהאוויר (ONE) (צילום: מערכת ONE)
מבט על החווה מהאוויר (ONE) | צילום: מערכת ONE

"שילוט שמכוון לאצטדיונים כבר מופיע בפרטוריה וביוהנסבורג וגם בכל שאר הערים בהם ישוחקו משחקי המונדיאל. ניכרים מאוד המאמצים שהממשלה המקומית משקיעה בהרגעת ציבור התיירים מהמוניטין שיצאו לדרום אפריקה בכל מה שקשור ברמת הפשיעה ובסיכון הכרוך בהגעה לדרא"פ".

ומה מחכה לכל מי שיגיע לצפות במשחקים? במונדיאלים האחרונים היינו עדים לצבע המדהים שמסביב למגרשים. מסיבות רחוב, עשרות אלפי אוהדים שלוגמים בירה וצופים במשחקים שמוקרנים על גבי מסכי ענק ובעיקר טירוף חושים במשך חודש שלם. כפי שמספר ג'ו: "יש הרבה ברים שיהיו פתוחים עד השעות הקטנות של הלילה. ממה שאנו יודע פיפ"א עומדים לפתוח "אזורי אוהדים" (Fan Zones) בסמוך לאצטדיונים ובמרכזי הערים – מתחמים סגורים ומאובטחים שיכללו מסכי ענק, ברים, דוכנים לממכר מזון וכדומה, ויאפשרו לאוהדים ליהנות גם מהמשחקים להם לא קנו כרטיס".

מרצ´נדייז מונדיאל (ONE) (צילום: מערכת ONE)
מרצ´נדייז מונדיאל (ONE) | צילום: מערכת ONE

כמו כל תושב מקומי במדינה הענקית והמדהימה הזו, ג'ו מתקשה לסיים את הראיון בלי להמליץ על מספר אתרים בהם כדאי לבקר אם בכל זאת נשאר זמן פנוי בין המשחקים: "דרום אפריקה היא מדינה ענקית. בקייפטאון ולאורך כל רצועת החוף הדרומית יש מקומות מדהימים לטייל בהם. דרבן היא עיר נמל בחוף המזרחי-מרכזי של דרא"פ, הנמצאת כ-650 ק"מ מיוהנסבורג והדרך בין שתי הערים הללו פשוט יפהפייה. ישנן המון שמורות טבע ממשלתיות ופרטיות עם חיות בר וחיות טרף שחייבים לבקר בהן. באזור יוהנסבורג יש כמה וכמה אתרים בהם כדאי לבקר: סאן-סיטי, שמורת הטבע פילאנסברג וגולד ריף סיטי הם בין המומלצים", מבהיר ג'ו.

עוד טיפ קטן וחשוב מבקש להדגיש ג'ו בפני אלו שימצאו עצמם בעוד שבועיים בצד השני של העולם: "לטעמי תייר יתקשה להסתדר ללא רכב. התחבורה הציבורית בדרא"פ ממוקדת בעיקר בלהביא עשרות אלפי עובדים למקום עבודתם וחזרה הביתה ולכן לטעמי מומלץ לשכור רכב. כמובן שיש אפשרות גם לנוע באוטובוסים, מוניות ורכבות, אך אין ספק שבמדינה הזאת יש עדיפות רבה לתנועה ברכב פרטי מאשר בתחבורה הציבורית". תבלו.