sportFive723877 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
מניירות של כוכב (getty) (צילום: ספורט 5)
מניירות של כוכב (getty) | צילום: ספורט 5

הוצאה כספית נבונה יכולה לגרום לסיפוק רב אצל הקונה, ולא משנה באיזה תחום. רכישה של משהו רב-תכליתי, עם רמת גימור גבוהה, שיחזיק מעמד במשך הרבה שנים, ושאפילו עשוי להימכר בעתיד ברווח. לפי הקריטריונים האלה, מנהלי מונאקו יכולים לטפוח לעצמם על השכם, אחרי שהצליחו לשים את ידיהם על יורי טילמנס, שעבר לקבוצה מאנדרלכט תמורת 25 מיליון יורו.

ההתאמה בין השחקן למועדון שסיפק את הכדורגל הכי מלהיב באירופה, נראית כמו כפפה ליד. טילמנס רק בן 20, אבל כמו תוצרים קודמים רבים של האקדמיות המשובחות בבלגיה, נדמה שהוא הגיע מוכן לרמות הגבוהות מהרגע בו שוגר לבוגרים ממחלקת הנוער של מועדון הפאר.

הבלגי הצעיר נולד וגדל בעיירה במרחק רבע שעה נסיעה מהאצטדיון של אנדרלכט, לשורותיה הצטרף כבר בגיל חמש. כיאה למועדון שלא מהסס לזרוק שחקנים למים, ורק בשנים האחרונות הוציא משורותיו כוכבים כמו וינסנט קומפאני ורומלו לוקאקו, טילמנס קיבל את ההזדמנות בבוגרים ב-2013, כשמלאו לו קצת פחות מ-16 שנים ושלושה חודשים. באותה עונה הוא גם הספיק להפוך לבלגי הצעיר ביותר שמופיע בליגת האלופות, וקינח עם האליפות השלישית ברציפות של אנדרלכט. אין הרבה דברים נוספים שאפשר לבקש בעונת בכורה.

בבלגיה, טילמנס זכה כבר בשלב מוקדם להשוואות לקומפאני, בעיקר בבשלות והבגרות האישית שהוא הפגין. "אני אוהב לקחת אחריות, אומנם בסוף העונה חוויתי ירידה בכושר, אבל דברים כאלה רק יחשלו אותי וישפרו אותי בעתיד", אמר במסיבת העיתונאים הראשונה שלו, באוקטובר 2014.

בשתי העונות הבאות הוא החזיק את הקישור של אנדרלכט ביחד עם סטיבן דפור המוכשר, והחל בהדרגה לככב בכל רשימות ה"צעירים-עתידים-לפרוץ" שהורכבו במגזיני ספורט בלגיים ובינלאומיים. ואם יש הגדרה מילונית לפריצה, אז כנראה שהיא נראית כמו זו האחרונה שעברה על טילמנס.

מנהיג כבר מגיל צעיר (getty) (צילום: ספורט 5)
מנהיג כבר מגיל צעיר (getty) | צילום: ספורט 5

בנובמבר הוא כבר ערך בכורה במדים הלאומיים כשנכנס כמחליף במקום אותו דפור, במפגש ידידות מול הולנד. בהמשך, טילמנס העלה הילוך, קיבל את סרט הקפטן, ועזר לאנדרלכט להגיע לפלייאוף כמדורגת ראשונה עם שבעה שערים ב-7 המשחקים האחרונים של העונה הרגילה. רמי גרשון, שסגר עונה שמינית בבלגיה והתמודד עם כמה כוכבים במהלך הקריירה, העיד בפני אתר ערוץ הספורט: "מדובר בשחקן בעל יכולת טכנית בלתי רגילה. כבלם, אתה צריך להיות דרוך מולו כל הזמן כי הוא מסוגל בנגיעה אחת להעמיד שחקן מול שוער, וגם הבעיטות שלו מרחוק הן איום משמעותי".

במקביל לפריחה בליגה, הקשר בלט בקמפיין הנהדר של אנדרלכט בליגה האירופית בו היא הגיעה לרבע גמר יבשתי לראשונה אחרי 20 שנה. הבלגים הודחו אחרי פייט אדיר מול מי שלימים תהפוך לזוכה, מנצ'סטר יונייטד, כשבמאצ' אפ מול פול פוגבה, קשה היה להבחין מי השחקן היקר בעולם ומי רק לאחרונה סיים תיכון. למרות ההפסד בסיכום הכללי, טילמנס סיים את צמד המפגשים  עם הכי הרבה מסירות מבין שחקני אנדרלכט, וכמדורג שני בכמות התיקולים אחרי המגן הימני, דניס אפייה.

בליגה המקומית, טילמנס כיכב גם בפלייאוף כשהוסיף עוד שער ו-5 בישולים, והחזיר את האליפות הביתה אחרי שנתיים שחונות. למי שמחפש את השורה התחתונה במספרים, אז טילמנס מציג גיליון למופת בסיום עונת 2016/17: 18 שערים ו-15 בישולים בכל המסגרות, כמות יפה לחלוץ, סטטיסטיקה מטורפת עבור קשר מרכזי. מעבר למספרים, מה שבעיקר בלט הוא הרב גוניות של טילמנס, שכבש בשמאל ובימין, בנגיעה ואחרי הכנה, מחוץ לרחבה ומקרוב. שחקן שלם.

ירשים גם במונאקו? (getty) (צילום: ספורט 5)
ירשים גם במונאקו? (getty) | צילום: ספורט 5

אחרי ארבע שנים של התבשלות, לכולם כבר היה ברור שאת העונה הבאה טילמנס יפתח בליגה גדולה יותר. גרשון, שפגש את טילמנס 10 פעמים מאז שהוא עלה לבוגרים, מאשר: "שחקן כמוהו, שמקבל את המושכות בגיל צעיר, הוא אחד לאלפים. הוא עשה את שלו באנדרלכט ובשל להמשיך".

גם מאמנו בנבחרת, רוברטו מרטינס, ניבא לו גדולות: "יש לו את האישיות להפוך לאחד הגדולים בבלגיה. הוא פליימייקר אמיתי, ואין ספק שהוא מתאים לפרמייר ליג. אין ספק שהוא צריך להתקדם ולעזוב את בלגיה, אבל הוא צריך להיות זהיר ולהצטרף לקבוצה בה הוא ישחק".
 
שחקן העונה בליגה הבלגית כנראה הפנים את המסר של מרטינס. אחרי ששמו קושר למועדונים רבים בממלכה, ביניהם מנצ'סטר סיטי, צ'לסי ואברטון, הוא החליט ללכת לקבוצה שהדגימה העונה שילוב נהדר בין הרכב צעיר להישגיות ברמות הגבוהות של אירופה, ועל הדרך שבר עוד שיא כשהפך לשחקן היקר ביותר שנרכש מהליגה הבלגית. במדי אלופת צרפת, טילמנס אמור להיכנס למשבצת של בקאיוקו שעזב את הנסיכות לטובת צ'לסי, ולשמר אם לא לשדרג את הקבוצה שהלהיבה את כל אירופה.

העם הבלגי מחובר מאוד לכדורגל שלו, אבל באותה נשימה גם מרגיש שברמת הנבחרת, הפוטנציאל של דור השחקנים הנוכחי לא מוצה בטורנירים הגדולים. הפריחה של שחקנים כמו טילמנס אמורה להסיר דאגה מליבם, פס הייצור לא מפסיק ודור ההמשך כבר עומד בפתח.

אדן הזאר, מישי בטשוואי ודיבוק אוריגי הם רק חלק מהשמות הבלגיים שחצו את תעלת למאנש והגיעו לליגה האנגלית מצרפת. ההבנה שעדיף לקבל את המושכות במונאקו מאשר להיזרק לקלחת הרותחת של הפרמייר ליג, מצביעה על סבלנות וראייה לטווח ארוך. אם השילוב בין טילמנס למונאקו יקיים את מה שהוא מבטיח, קפיצת המדרגה הבאה היא רק עניין של זמן.