כרגע הוא לא בין העצורים. בלאטר (gettyimages) (צילום: ספורט 5)
כרגע הוא לא בין העצורים. בלאטר (gettyimages) | צילום: ספורט 5

פרשת השחיתות בפיפא שהתפוצצה היום ממשיכה להכות גלים, ואחרי שעות של שתיקה, נשיא פיפ"א, ספ בלאטר, שיחרר הצהרה פומבית ראשונה. "זהו זמן קשה לכדורגל, לאוהדים ולפיפ"א כארגון", אמר הנשיא המושמץ. "אנו מבינים את האכזבה שרבים הביעו ואני יודע שהאירועים של היום ישפיעו על הצורה שבה אנשים יסתכלו עלינו. עם כמה שהאירועים האלו מצערים, צריך להיות ברור שאנחנו מקדמים בברכה את החקירות שנעשות על ידי הרשויות בארה"ב ובשוויץ ומאמינים שזה יעזור לחזק את האמצעים שפיפ"א נוקטת כדי לנקות את הדברים הרעים מהכדורגל".

בלאטר הוסיף: "אני רוצה להיות ברור: להתנהגות בלתי הולמת כזאת אין מקום בכדורגל ואנחנו נוציא את האנשים האלה מקרבנו. בעקבות האירועים היום, ועדת האתיקה העצמאית החליטה להשעות באופן זמני את אותם אנשים חשודים. אנו נמשיך לעבוד עם הרשויות הרלוונטיות ונפעל בתקיפות כדי להחזיר את האמון שהכדורגל נקי מכל רבב".

מוקדם יותר, גורמי אכיפת החוק בארה"ב תקפו את התנהלות התאחדות הכדורגל העולמית: "פקידים בכירים בפיפ"א לקחו שוחד בהיקף של מאות מיליוני דולרים על פני יותר מ-20 שנים בתמורה לאירוח טורנירים והטייה של בחירות".

14 בכירים נעצרו וצפויים לעמוד בפני כתבי אישום. נשיא פיפ"א, ספ בלאטר לא נמצא ביניהם, והוא מתכוון להעמיד את עצמו לבחירה ביום שישי הקרוב, בבחירות לנשיאות הארגון. הבכירים שנעצרו הואשמו בקבלת שוחד בסכום שמוערך בלמעלה מ-150 מיליון דולר במשך 24 שנים. "זה גביע העולם של ההונאה והיום הנפנו לפיפ"א כרטיס אדום", אמר ריצ'רד וובר ממס ההכנסה האמריקאי.

"בכירי פיפ"א השתמשו במעמדם כדי לדרוש שוחד", אמרה לורטה לינץ', התובעת הכללית של ארה"ב. "הם עשו את זה שוב ושוב, שנה אחרי שנה, טורניר אחרי טורניר. הם פגעו באינטרסים העסקיים של הכדורגל ברחבי העולם כדי לשרת את האינטרסים שלהם ולהעשיר את עצמם".

לינץ' טענה כי חלק מהאנשים עסקו בשוחד כדי להחליט אילו משחקים ישודרו בטלוויזיה, איפה המשחקים ישוחקו ומי ינהל את ארגון הפיקוח על הכדורגל העולמי. לינץ' טענה כי לתזמון החקירה אין שום קשר לבחירות לנשיאות הארגון ביום שישי הקרוב.

אחד מאותם כתבי אישום הוא נגד ג'ק וורנר, סגן נשיא פיפ"א לשעבר, שלקח 10 מיליון דולרים כשוחד מממשלת דרום אפריקה על אירוח המונדיאל בשנת 2010, כך על פי החשדות. על פי ההערכות, וורנר ושאר הבכירים שנעצרו, עשויים לעמוד בפני עונש של 20 שנות מאסר.

השוויצרים פתחו בחקירה נפרדת לתהליך הגשת ההצעות על אירוח המונדיאלים בשנת 2018 ו-2022 ברוסיה וקטאר. המשטרה השוויצרית אמרה שהיא תשאלה 10 מחברי הוועד הפועל של הארגון שהשתתפו בהצבעות על האירוח של אותן המדינות.

"זו התחלת החקירה ולא סופה", אמר ממלא מקום התובעת הכללית של ארצות הברית, קלי קורי. פיפ"א מסרה קודם לכך כי היא מקדמת בברכה את התהליך ואמרה שההצבעה לבחירת הנשיא הבא שלה תתקיים בכל זאת ביום שישי הקרוב.

רעידת אדמה בפיפ"א: 6 נעצרו, ספ בלאטר נחקר

משטרת שווייץ עצרה הבוקר 6 בכירים בפיפ"א, ביניהם סגן הנשיא, ג'פרי ווב, בחשד לשחיתות והם יובאו לחקירה ובהמשך ככל הנראה למשפט בארצות הברית כחלק מחקירה של ה-FBI ב-3 השנים האחרונות. על פי החשדות, אותם בכירים בפיפ"א העלימו כספים שנכנסו מזכויות שידור, קשורים בהלבנת הון וגם שותפים למכרזים לא חוקיים על גביעי העולם ב-2018 ברוסיה וב-2022 בקטאר.

על פי הדיווחים, המשטרה המקומית בשווייץ פשטה על מלון בציריך ועצרה שם 6 בכירים. חשוב לציין כי הבכירים שנעצרו בציריך אמורים היו לקחת חלק בכינוס ביום שישי, שם תיערך ההצבעה בנוגע לישראל. לאחר הסערה של המעצרים, מחלקת המוסר האמריקאית פירסמה מסמך בה נקבה בשמותיהם של תשעה אנשי פיפ"א ועוד חמישה מנהלים שחשודים בשחיתות

ספ בלאטר עצמו לא בין החשודים, אבל הוא תוחקר בעניין זה, כך מדווחים בארה"ב, אך מדגישים כי בין העצורים יש לא מעט אנשים הנחשבים כמקורבים אליו. קצין התקשורת של פיפ"א, וולטר דה גרגוריו, מסר כי למרות החקירה, מועד הבחירות לא ישתנה והן יתקיימו כמתוכנן ביום שישי והוסיף: "המקרה הזה הוא טוב לפיפ"א. זה לא טוב לתדמית של פיפ"א כי אנחנו מחכים לתוצאות. כרגע יש מקום לספקולציות וזה לא טוב לנו".