בעוד 100 ימים זה מתחיל (GETTYIMAGES) (צילום: ספורט 5)
בעוד 100 ימים זה מתחיל (GETTYIMAGES) | צילום: ספורט 5
(וידאו: מצעד השערים ממוקדמות היורו)

בעוד פחות מארבעה חודשים תישמע שריקת הפתיחה של יורו 2016. נכון, פעם נוספת נבחרת ישראל שלנו "הצליחה" לא להגיע לשם, אך אל תתנו לזה לפגוע לכם במתח. נראה שבניגוד לטורנירים האחרונים, בטח אלו של אירופה, מפת יחסי הכוחות השתנתה. איפה עומדת אלופת העולם גרמניה, באיזו עמדה נמצאת המארחת השאפתנית מצרפת, האם חילופי הדורות בנבחרת ספרד יזיקו לה ומי המזנקת הכי גדולה? דירוג הכוח הגדול לקראת אליפות אירופה בקיץ.

24. הונגריה
ההוכחה לכך שהיורו הקרוב יהיה ככל הנראה מפתיע במיוחד היא העובדה שהונגריה מדורגת במקום האחרון ולא צפון אירלנד או איסלנד. עם כל הכבוד לתמאש פרישקין, אקס מכבי חיפה שהדהים את נורבגיה בפלייאוף וסידר להונגרים מקום ביורו, כנראה שהמסע הנהדר הזה יסתיים כבר בשלב הבתים מול פורטוגל ואוסטריה.

23. סלובקיה
הסלובקים רשמו מיני הישג משלהם כשהקדימו את האוקראינים בשלב המוקדם וגם רשמו 1:2 היסטורי על ספרד, אבל בסופו של דבר מול אנגליה, וויילס ורוסיה הם ייאלצו להסתפק בלפנטז על המקום השלישי.

22. אלבניה
האלבנים נחשבו לפרקים כאחת ההפתעות הגדולות של השלב המוקדם עם ניצחון על פורטוגל בחוץ, שלישייה בסרביה ומקום שני מאוד יוקרתי לפני דנמרק שהודחה בפלייאוף, אבל שלב הבתים הוא אופרה אחרת לגמרי ומול צרפת ושוויץ, גם הם יבנו בעיקר על המקום השלישי.

21. צפון אירלנד
ללא ספק ההפתעה הכי גדולה במוקדמות. הנבחרת הפצפונת הזו, שבישראל לגלגו עליה וסחטו ממנה רק 1:1 באצטדיון ר"ג בקמפיין הקודם, עשתה את אחד הקמפיינים הכי מעוררי השראה והערכה במוק' היורו. הירוקים הדהימו כשסיימו בבית 6 לפני רומניה, הונגריה ויוון (מקום אחרון) והקפיצו את מיליון ו-800 אלף התושבים שלהם לשמיים. בסגל, שמורכב כולו משחקני דרג שני או שלישי בפרמיירליג, חלוץ נוריץ', קייל לאפרטי, הוא השם החם עם 7 שערים במוקדמות.
20. רומניה
על הנייר לרומנים יש פוטנציאל לא רע שגם הבזיק לפרקים במוקדמות, אבל בסופו של דבר לאובידיו הובאן, מיחאי פינטילי ושאר החברים אין יותר מדי מה להציע לנו בקיץ הקרוב. בבית עם צרפת המארחת, שווייץ ואלבניה הם כנראה ישמשו רק כתפאורה.

19. אירלנד
האירים נלחמו כמו אריות בבית לא פשוט שכלל את גרמניה, פולין וסקוטלנד, והצליחו בסופו של דבר להדיח את הבוסנים בפלייאוף. בשלב הבתים מול בלגיה, איטליה ושבדיה אין להם סיכוי. טיול קצר בפריז, אולי גם לחטוף איזה באגט טוב ליד האייפל, וחוזרים הביתה.

18. אוקראינה
יסלחו לי חבריי האוקראינים, הנבחרת שלהם די מאכזבת. המטרה היחידה של הצהובים במוקדמות הייתה להקדים את סלובקיה בבית בו היה ידוע מראש שספרד תסיים ראשונה. למרות זאת, אוקראינה הסתבכה, סיימה רק שלישית ועלתה רק אחרי שחילצה 1:1 בסלובניה. בשלב הבתים מול גרמניה ופולין אין לה סיכוי ואל תתפלאו אם גם צפון אירלנד תקדים אותה. בלי קשר, שווה לשים עין על יבהן קונופליאנקה הנהדר מסביליה.

17. רוסיה
מאוקראינה המאכזבת לרוסיה העוד יותר מאכזבת.הרוסים אמנם הצליחו להקדים את שבדיה ולהעפיל ליורו מהמקום השני בבית 7, אבל מאז ההגעה ההירואית לחצי גמר היורו ב-2008, הם לא פקטור ממשי לשום דבר. לאוניד סלוצקי, שמשמש כמאמן לאומי במקביל לג'וב בצסק"א מוסקבה, יקווה לשנות זאת, בסיועם של אלכסנדר קוקורין וארטם דז'יובה. האם הם יוכיחו אחרת? קשה להאמין.

16. איסלנד
כמו צפון אירלנד, גם איסלנד היא סופר דופר מפתיעה. הנבחרת הקטנטנה, שמייצגת מדינה שמונה רק 311,918 נפשות, הצליחה להקדים בבית את טורקיה, השאירה את הולנד בחוץ והמשיכה את ההתפתחות המדהימה שהיא חווה בשנים האחרונות, כשהייתה במרחק נגיעה מההעפלה למונדיאל בברזיל. פורטוגל, אוסטריה והונגריה עוד עלולות לסבול מכאב ראש מהסגל שמורכב כולו משתי הברות סופיות - "סון" ו-"סן", כולל איידור גודיונסן בן ה-37.

15. שבדיה
יש שתי נבחרות בטורניר שתלויות כל כולן בשחקן אחד, אחת מהן היא שבדיה. ההגרלה לא האירה לסקנדינבים פנים ומול בלגיה, איטליה ואירלנד הם יהיו חייבים את זלאטן איברהימוביץ' בשיאו, במופע הפרידה שלו מקריירה בינלאומית עשירה. פחות מזה וההימור ששבדיה תארוז את החפצים שלה אחרי שלושה משחקים יהיה אחד הבאנקרים הגדולים בקיץ הקרוב.

14. צ'כיה
הצ'כים עדיין מתגעגעים לימים של פאבל נדבד בנבחרת, אבל אם לשפוט על פי קמפיין המוקדמות שלהם, הם יכולים לשאוב ממנו לא מעט עידוד לקראת שלב הבתים. צ'כיה סיימה ראשונה בבית הכי מפתיע של השלב המוקדם, לפני הולנד שהתרסקה וכלל לא עלתה, והקדימה גם את טורקיה ואיסלנד. הצ'כים ניצחו בשבעה מעשרת משחקיהם, כולל פעמיים מול האוראנג', ולמרות שאין להם שמות נוצצים, פרט לפטר צ'ך, הם עוד עשויים לדחות את מועד הנסיעה חזרה הביתה.

13. טורקיה
לפתיח טרים יש נבחרת עם פוטנציאל ענקי, עם שמות כמו ארדה טוראן והקאן צ'לאנולו, אבל בכל זאת הוא הצליח להשתחל ליורו רק ברגע האחרון כשסיים במקום השלישי עם המאזן הטוב ביותר. טורקיה ראתה את איסלנד (!) מקדימה אותה וחייבת לגלות שיפור כשהדבר האמיתי יתחיל ביוני. הבעיה: מצפים לה שלושה משחקים קשים מול ספרד, צ'כיה וקרואטיה. הסיכויים שלה לא גבוהים מדי.

12. שווייץ
השוויצרים נתקלו בקמפיין יוצא דופן של אנגליה, אבל היו מספיק מרוכזים כדי להבטיח לעצמם את המקום השני די בקלות לפני סלובניה. למאמן הבוסני ולדימיר פקטוביץ' יש סגל די מרשים עם שרדאן שאקירי כיהלום שבכתר, וקשה לראות אותו מפספס את ההעפלה מהבית לצד צרפת, על חשבון רומניה ואלבניה.

11. וויילס
אין אוהד ישראלי שלא למד להכיר את הוולשים לעומק אחרי קמפיין המוקדמות האחרון והבין שמדובר בהרבה יותר מגארת' בייל. החבורה, שזכתה לתואר "הנבחרת הטובה ביותר באי הבריטי" בזכות היכולת הנהדרת שלה בשלב המוקדם, זכתה לעימות ישיר מול אנגליה על הזכות להישאר כזו. האנגלים ככל הנראה יעלו מהבית, אבל הוולשים יהיו חייבים לשלוף ציפורניים מול רוסיה וסלובקיה. עם הסיוע של ארון ראמזי לבייל בהתקפה, הם יכולים להישאר אופטימיים.

10. קרואטיה
אם מסתכלים על מרכז השדה של הקרואטים, המיקום שלהם בדירוג עושה להם עוול. על שיתוף פעולה בין איבן ראקיטיץ' ללוקה מודריץ' באמצע כל שאר הנבחרות יכולות רק לחלום וכשיש לך בחוד את מריו מנדזוקיץ' אז בכלל מותר לך לפנטז, אבל משהו פשוט לא מתחבר לקרואטים בשנים האחרונות. אולי זו המנטליות, אולי פשוט חוסר מזל שגם הפעם סידר להם שלב בתים רצחני מול ספרד, צ'כיה וטורקיה.

9. אוסטריה
בפתיחת היורו הקרוב יחלפו 17 שנה לניצחון הכי גדול בהיסטוריה של נבחרת ישראל, ה-0:5 המבריק על אוסטריה. 17 שנה, איפה אנחנו ואיפה הם? האוסטרים מציגים הפעם את אחת הנבחרות הכי מוכשרות שהם ידעו ואחרי קמפיין מוקדמות נהדר שהסתיים במקום הראשון לפני רוסיה ושבדיה, השמיים הם הגבול. השם הכי מוכר בהגנה שייך לדויד אלאבה מבאיירן מינכן, אבל גם אלכסנדר דראגוביץ' שזכור למכבי ת"א לרעה מבאזל וכריסטיאן פוקס, שעוד עשוי להניף צלחת אליפות באנגליה עם לסטר לפני שהוא מגיע ליורו, הם חלק בלתי נפרד מחוליית הגנה קשוחה וטובה. בהתקפה כל העיניים יופנו כלפי "זלאטן האוסטרי", מרקו ארנאטוביץ', ולנו נותר רק לאכול את הלב.

8. פורטוגל
אם תהיתם, מי היא הנבחרת השניה שתלויה בשחקן אחד אז ברור שזו פורטוגל. אפשר לכתוב ולנתח עד מחר, אבל בסופו של דבר הכל תלוי ברגליים של כריסטיאנו רונאלדו. אם הסופרסטאר הכי גדול של הנבחרת הזו יתעלה ויציג את הרמה אליו אנחנו רגילים מריאל מדריד, החבורה הבינונית של סנטוס תלך רחוק. ביורו הקודם, למשל, רונאלדו לקח הרבה אחריות, הבקיע שלושה שערים וסחב את פורטוגל עד כדי מרחק פנדל מהגמר. במונדיאל זה כבר הלך הרבה פחות טוב, הסלסאו והכוכב זייפו והודחו בשלב המוקדם. את שלב הבתים הפעם מול איסלנד, אוסטריה והונגריה הם אמורים לצלוח, אבל משם? התשובות רק אצל איש אחד.

7. פולין
אחת ההפתעות הכי נעימות במוקדמות והנבחרת שככל הנראה גם זינקה את מספר המקומות הרב ביותר בדירוג הכוח באירופה ובעולם. פולין רשמה קמפיין לתפארת וסיימה במקום השני, נקודה אחת בלבד אחרי גרמניה, כשאירלנד וסקוטלנד רואות רק את הגב שלה. רוברט לבנדובסקי הוא כמובן התקווה הגדולה ביותר של הפולנים, אבל גם ארקדיוש מיליק המצויין מאייאקס הוא הבטחה ששווה לעקוב אחריה בטורניר הקרוב.

6. איטליה
האיטלקים נמצאים בעיצומו של חילוף דורות. מאז השיא הגדול אליו הגיעה עם הזכייה במונדיאל 2006, איטליה נמצאת בירידה יחסית, אם נוציא את ההבלחה ביורו הקודם שסידרה לה מקום בגמר. האיטלקים רשמו קמפיין טוב במוקדמות והיו בלתי מנוצחים עם 7 נצחונות בעשרת המשחקים ויציגו גם הפעם הגנת ברזל מנוסה עם ג'יאנולואיג'י בופון, ג'יורג'יו קייליני ולאונרדו בונוצ'י, אבל הכסף הגדול יונח על החלק הקדמי, עם לורנצו אינסינייה שמככב במדי נאפולי. איטליה תצטרך להיות יעילה, בטח בבית עם בלגיה, שבדיה ואירלנד.
5. אנגליה
נבחרת ה"אופטימיים מאז 1966" נראיתה מצויין, בפעם המי יודע כמה, במוקדמות. האנגלים, שהודחו כבר בשלב הבתים של המונדיאל, סיימו קמפיין מושלם עם 10 ניצחונות ב-10 משחקים ומאזן שערים מטורף של 3:31. נכון, הם שיחקו נגד סלובניה, אסטוניה, ליטא וסן מרינו, אבל גם שווייץ הייתה שם ולא בדיוק היוותה פקטור אמיתי. על היכולת הזו נבחרת שלושת האריות תבנה בצרפת ובעיקר על העובדה שהפעם חוץ מוויין רוני, יש לה גם את ג'יימי וארדי והארי קיין מקדימה. תודו שזה מסקרן...

4. בלגיה
כוח חדש ורענן השתלב בכדורגל העולמי בסערה בשנים האחרונות והוא נבחרת בלגיה, שנהנית ממה שהבלגים מכנים "הדור הכי מוכשר בתולדות המדינה" יחד עם אדן הזאר, טיבו קורטואה, קווין דה בריינה (הפצוע), רומלו לוקאקו, מרוואן פלאייני, וינסנט קומפאני ועוד רבים וטובים. אין הרבה נבחרות שמסוגלות לייצר מהסגל שלהן שתי נבחרות שונות ומאוד חזקות, בלגיה היא אחת כזו. העומק המטורף שלה, יחד עם הניסיון שצברה במונדיאל בברזיל, צריך להקנות לה מקום בחצי, אלא אם כן תיתקל בהגרלה אכזרית.

3. ספרד
השילוב המפלצתי מברצלונה וריאל מדריד הציב את הלה רוחה בטופ אחרי שתי הזכיות באליפות אירופה ב-2008 ו-2012 וגביע העולם בתווך ב-2010, אבל כמו לכל דבר טוב, גם לזה יש סוף. ספרד חווה כעת חילופי דורות לא פשוטים שכבר במונדיאל האחרון פגעו בה אנושות עם הדחה סופר כואבת ולא צפויה בשלב הבתים. הספרדים עדיין יבנו על אנדרס אינייסטה ויקוו לראות הרבה יותר מדייגו קוסטה שהעדיף אותם על ברזיל. גולת הכותרת יהיו שמות כמו טיאגו אלקנטרה, פאקו אלקאסר ואלברו מוראטה. אם ויסנטה דל בוסקה יצליח לחבר אותם כפי שעשה עם הדור הוותיק, יש לנו זוכה מאושרת. סביר להניח שזה ייעצר שלב או שניים לפני.

2. צרפת
מאז הזכייה של הטריקולור בגביע העולם ב-1998 זרמו הרבה מים בנהר הלואר. דור השחקנים הבינוני שלא הצליח להרים את צרפת לגבהים אליהם היא הייתה מורגלת מתחלף בשנים האחרונות בסוללה של כשרונות צעירים ומבטיחים כמו פול פוגבה, אנטואן גרייזמן, נביל פקיר (שיהיה בריא), רפאל וראן ועוד רבים וטובים. כשלאלו אתה מוסיף שמות מנוסים ומוכחים כמו הוגו לוריס, צרפת חייבת ללכת רחוק מאוד הפעם, בטח בטורניר שהיא מארחת.

1. גרמניה
יכול להיות שזה המיקום שהכי קל לשבץ בדירוג כי גרמניה פשוט עושה לכולם חיים קלים. כדורגל שוטף, התקפי, אטרקטיבי ויעיל. כשבאיירן מינכן חווה את אחד מהדורות הכי מוצלחים שלה, אז גם המאנשאפט מרוויחה, לצד שאר הכשרונות. מה שהלך מושלם במונדיאל האחרון בברזיל, צפוי ללכת טוב גם בצרפת, כשפחות מהגעה לגמר ייחשב להפתעה גדולה. תומאס מולר יצטרך להתנתק משיתוף הפעולה עם רוברט לבנדובסקי ולסחוב שוב את ההתקפה על הגב, כשגם מירוסלב קלוזה האגדי כבר לא יהיה לצידו.