sportFive1382289 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
העקרונות נשמרו, רק הגבה זזה (Getty) (צילום: ספורט 5)
העקרונות נשמרו, רק הגבה זזה (Getty) | צילום: ספורט 5

19:43 זמן מנצ'סטר, חדר ההלבשה של ריאל מדריד בשיא הלחץ, לפני העלייה לדשא באצטדיון האיתיחד לגומלין מול מנצ'סטר סיטי, אלופת אירופה. נעלי הפקקים של השחקנים נוקשות על הריצפה, חלקם עומדים מהלחץ, חלקם יושבים, אבל הרגליים לא מסוגלות להפסיק לזוז ורק מחכות להתחיל את המשחק. בצד החדר, עם חליפה, עניבה ומעיל שחור נשען על הקיר אדם עם גבה קופצת, ובין כל המתח והאנרגיה הגבוהה מסביבו הוא לפתע....מפהק. "בוס. מה, אתה עייף?", שואל אותו אחד השחקנים שלו. "אתם צריכים לצאת למגרש ולרגש אותי כדי שאתעורר". את השאלה שאל כוכב ריאל מדריד, ג'וד בלינגהאם, את התשובה המדהימה נתן המאמן שלו קרלו אנצ'לוטי, ששוב הדיח את אלופת אירופה, העפיל לחצי גמר ליגת האלופות, והראה לכולם למה הוא, אולי, המאמן הגדול ביותר בעולם.

"החוזקה הגדולה ביותר שלנו זה קרלו אנצ'לוטי", סיפר בלינגהאם אחרי המשחק, "הוא יודע למצוא את הדרך לתת לכל כך הרבה שחקנים את החופש על המגרש. כבן אדם, הוא מצליח למלא אותך בשלווה וביטחון שאתה יכול לעשות הכל". ומה אמר המאמן עצמו אחרי העפלה? "סמכתי על השחקנים שלי. הם אמרו לי שאנחנו הולכים לנצח. לונין אמר לי שהוא הולך לעצור את הפנדלים. בסוף כולם צדקו".

בספרו "מנהיגות שקטה", סיפר אנצ'לוטי שהוא אינו מאמין במאמן האוטוקרטי שמחליט הכל לבד. הוא מנסה ליצור סביבת עבודה שתאפשר לו להפוך לפופולארי בין שחקניו ולתרום אותם להצלחת הקבוצה. כשהוא מגיע ליעד חדש, הוא יודע שההישגים יבואו אם יצליח לזהות מהן החוזקות של הצוות והסגל שלו, כדי שיידע לאחר מכן גם להקשיב להם ולקבל את הטוב ביותר מכל אחד.

בעידן של "מחדשי המשחק", הכדורגל של אנ'צלוטי אולי לא הצליח למשוך יותר מדי תשומת לב מבחינה טקטית. הוא גם לא יצר לעצמו איזו הילה תקשורתית כתוצאה מכריזמה וגניבות דעת במסיבות עיתונאים, סדרות בנטפליקס, או אובר ניתוח של פרשנים למהלכים שהוא המציא. אנצ'לוטי הוא מאמן פרגמטי, הכדורגל שלו על המגרש הוא בדיוק כמו האופי שלו מחוץ למגרש. ארגון, מוסר עבודה ויחסי אנוש, שמובילה לניצחון וזכייה בתארים.

קריירה אגדית הנמתחת על פני 40 שנים (Getty) (צילום: ספורט 5)
קריירה אגדית הנמתחת על פני 40 שנים (Getty) | צילום: ספורט 5

ועדיין, עם הפרגמטיות הזו הוא הצליח להרים את האיכות של השחקנים שלו לאורך כל הקריירה, ועזר להם להראות את הכישרון שלהם לעולם. רק העונה הוא הצליח לעשות את זה בענק עם ג'וד בלינגהאם. הוא הפך אותו לסקורר המוביל שלו בליגה הספרדית, וזאת מבלי לדבר על פיתוח האישיות של השחקן בן ה-20, שבכל יום הופך יותר ויותר למנהיג של הבלאנקוס. ואת רודריגו משחקן התקפה משלים, לכובש הרביעי בטיבו בליגת האלופות במדים של ריאל מדריד אחרי שמות כמו רונאלדו, בנזמה וראול. וזה עוד בלי להיכנס לאיך הפך את אנדרי שבצ'נקו לאגדה במילאן, או איך חשף לעולם את המאסטרו אנדראה פירלו. הדוגמאות בלתי נגמרות.

הבן של קרלו, דוידה אנצל'וטי, נמצא לצידו כבר 12 שנים כמאמן כושר תחילה ולאחר מכן כעוזר מאמן. לאחרונה הוא סיפר שההצלחה הגדולה של אביו היא היכולת להקשיב לאנשים מסביב. "התפקיד שלי ושל הצוות הוא כל זמן לאתגר אותו מחשבתית", סיפר, "אני לפעמים ממש מעצבן אותו וגורם לו לחשוב מה יכול להשתבש בתכנית שלו, להכין אותו לכל מיני תרחישים שיכולים להתפתח תוך כדי משחק. ואבא? הוא מכונה של מחשבות, מחייך, שקט, אבל כל הזמן חושב. והשחקנים שלו מתים עליו כי הוא גורם להם להבין שהם תמיד יכולים לפנות אליו ותמיד הוא יהיה מאחוריהם, גם אחרי טעויות קשות ומשחקים לא טובים".

אבל אולי ההישג הכי גדול של קרליטו זו היכולת שלו להמשיך ולהצליח לאורך שנים רבות, עם אותם העקרונות. הוא מעולם לא הרגיש את הצורך להגדיר את עצמו מחדש, תמיד היה לו את האמון במה שהוא עושה. בעוד מאמנים אחרים מנסים דברים חדשים ושמים דגש על החזקת כדור שלפעמים התבררה כחסרת תועלת, הוא רק עשה כמה התאמות מודרניות לעקרונות שלו, ושוב ניצח.

בימים אלה אנחנו מציינים עשר שנים מאז הפעם הראשונה שפפ גוארדיולה וקרלו אנצ'לוטי נפגשו ראש בראש. אז זה היה אחרי שפפ זכה בבונדסליגה עם באיירן מינכן עם קבוצה שהצליחה לפעמים להשלים 1,000 מסירות למשחק ונראית בלתי ניתנת לעצירה רק כי הכדור אצלה. עד שהוא הגיע לברנבאו, ואחרי 18 דקות פאביו קואנטראו מסר לכרים בנזמה, שכבש. באיירן מינכן המשיכה לשלוט בכדור, ריאל מדריד המשיכה לנצח. זה נגמר ב-0:1 לאנצ'לוטי. ובגומלין? פפ שינה את השיטה שלו והמערך על המגרש, שוב שלט בכדור ושוב הפסיד. כי אנצ'לוטי המשיך במה שהוא יודע ועובד לו, ובדיוק כמו אמש באיתיחד, סגירה הרמטית בהגנה ויציאה קטלנית אחרי זכייה בכדור. כמה נגמר אז? 0:4 באליאנץ ארנה לריאל מדריד. וגם אמש שוב אנצ'לוטי יצא עם ידו על העליונה, והפך למאמן הראשון אי פעם שמדיח את "מחדש הכדורגל" שלוש פעמים.

ריאל מדריד שעממה אתכם באיתיחאד? זכותכם. אבל פרשן הכדורגל הבכיר ביותר בעולם היום תיירי הנרי, חושב אחרת: "יש בכדורגל דבר שנקרא הגנה. אני יודע שיש אנשים שיגידו שסיטי הטובה בעולם, אבל הגנה היא חלק מהמשחק. אני חושב שהקבוצה הכי טובה היא  הקבוצה שהגנה שלה הכי טובה והיא הקבוצה שעלתה לשלב הבא. סיטי החזיקה בכדור, אבל ההגנה של ריאל הייתה מרהיבה".

ההישגים של אנצ'לוטי כמאמן עוד עולים על ההישגים האדירים שלו כשחקן. יש לו ארבע תארי ליגת אלופות, יותר מכל מאמן אחר, והוא המאמן היחיד בעולם שזכה באליפות בחמש הליגות הגדולות. נכון, הדרך של לגדולה עברה כמה מהמורות בדרך. אבל אחד הדברים שעושים אותו לכזה גדול הוא שבשונה מכמה מאמנים אחרים שנמצאים על האולימפוס, אנצ'לוטי מעולם לא חשש לקחת גם אתגרים קשים לפיצוח. התקופה שלו בנאפולי אולי היתה חסרת מעוף, אבל הוא הצליח להעפיל לשמינית גמר ליגת האלופות ללא הפסד בשלב הבתים, ניצח את ליברפול 0:2 והשיג 1:1 באנפילד. וגם באברטון זוכרים לו לחיוב פתיחת עונה היסטורית של שבעה ניצחונות רצופים בכל המסגרות.

אז אולי היו כאלה שפיהקו, כמו אנצ'לוטי, מהתצוגה אמש של ריאל מדריד אבל מועדוני העילית שאימן האיטלקי לאורך כל הקריירה שלו, לצד ארון התארים העמוס, הם עוד עדות שעוזרת להגדיר אותו כטוב ביותר בעולם, בעוד הכדורגל שלו, אולי לאחדים, יכול להיות חסר מעוף, הוא יותר מראוי להערצה והערכה גדולה על מה שהצליח להשיג מאז 1995, משרת האימון הראשונה שלו. כן, 30 שנה של קריירה. 30 שנים שהראו שוב גם אמש איך הפילוסופיה שלו רלוונטית מתמיד. אולי הוא לא "מחדש המשחק", אבל ללא ספק "מנצח המשחק".