הפרשה בחדרה הגיעה גם לכנסת (צילום: ספורט 5)
הפרשה בחדרה הגיעה גם לכנסת | צילום: ספורט 5
שלח מכתב תקיף. עיני (gettyimages) (צילום: ספורט 5)
שלח מכתב תקיף. עיני (gettyimages) | צילום: ספורט 5

חשיפת ערוץ הספורט על הגזענות המכוערת בבית הספר לכדורגל של הפועל חדרה הכתה בהלם את ההתאחדות לכדורגל והגיעה גם לכנסת. עיקרה של הפרשה: הורים שלחצו על קברניטי המועדון להפריד בין שחקנים יהודים וערבים, תוך שהם מאיימים להפסיק להביא את ילדיהם במידה והפרדה כזאת לא תתבצע, זאת לאחר שבית הספר בכדורגל לכדורגל, מגילאי גן ועד כיתה ו', שותפו כ-50 ילדים מאום אל פאחם.

יו"ר המועדון, אורן גולן, הדגיש כי לא הייתה לו ברירה, אלא לבצע את ההפרדה מאחר והוא חש חסר אונים לנוכח הלחצים מהורים רבים. גורם בכיר להתאחדות לכדורגל הגדיר את הפרשה כ"גול עצמי" ואמר: "רק לפני מספר ימים דיווחנו לפיפ"א על שחקני קבוצת הילאל אל קודס מהרשות הפלסטינית שהופיעו דגלי התמיכה במחבל ועכשיו הגיעה הפרשה הזאת".

עופר עיני העביר מכתב תקיף לראש עיריית חדרה, צביקה גנדלמן, וליו"ר המועדון גולן. בין היתר, כתב יו"ר ההתאחדות: "בבית הספר לכדורגל שמפעילה הפועל חדרה, מתקיימת הפרדה בין שחקנים יהודים לערבים. יהיו הסיבות אשר יהיו, לא יעלה על הדעת שהדבר יתקיים במדינת ישראל, הניצבת בחזית כל מאבק בגזענות".

"חסר אונים". גולן | צילום: ספורט 5

"סיפור ההפרדה מאיים להכתים את הכדורגל הישראלי ואת החברה הישראלית וחובה עליכם לעשות הכל כדי לתקן את העיוות", הוסיף עיני, "התקלה הזאת חמורה מאין כמותה ודורשת תיקון מהיר, יש לוודא כי לא תחזור על עצמה. הנחיתי את מנכ"ל ההתאחדות לעקוב בקפדנות אחר הצעדים המהירים והיעילים שתנקטו לטובת שינוי המצב הנוכחי וכולי תקווה שתדעו לחזור מהר ככל האפשר לערכים הספורטיביים והחברתיים שמאפיינים לאורך שנים רבות את המועדון הוותיק הזה. ההתאחדות תפעל בכל האמצעים העומדים לרשותה כדי להבטיח שיוויון מוחלט בין כל מי שבחרו לקחת חלק במשחק הכדורגל".

חשיפת ערוץ הספורט הגיעה גם למסדרונות הכנסת. יו"ר שדולת הספורט של הכנסת, ח"כ עיסאווי פריג', מתכוון ליזום דיון בנושא בכנסת מיד עם תחילת מושב החורף. פריג' פנה לגנדלמן במכתב: "בית הספר לכדורגל של הפועל חדרה, אשר אמור להיות מקום אליו ילדים ובני נוער מגיעים בכדי לקבל חינוך ולספורט, הפך לאחרונה למקום שמהווה דוגמא לגזענות. אבקשך לפעול לביטולה לאלתר של ההפרדה בין הילדים, להשקיע בחינוך ובהסברה, גם אל מול ההורים, ולא לתת לגזענות להרים ראש ולנצח. עיריית חדרה צריכה להיאבק בגזענות ולא לאפשר לכספי ציבור לממן הפרדה כזאת".

גנדלמן התייחס לנושא במכתב תגובה לפריג'. "העובדות מלמדות כי במועדון הפועל חדרה פעילים כיום 31 שחקנים מהמגזר הערבי ב-14 קבוצות פעילות במחלקת הנוער. בקבוצת הדגל של המועדון, קבוצת הנוער, משחקים לא פחות משבעה שחקנים מהמגזר הערבי ומאמן הכושר של כל המועדון, האיש שבאמצעותו המועדון פתח את דלתו לילדים מאום אל פאחם, גם הוא מהמגזר הערבי", סיפר ראש עיריית חדרה, "מועדון הפועל חדרה לא מאפשר ולא יאפשר לקומץ כזה או אחר לנהל אותו וזאת הסיבה שיו"ר המועדון עמד על כך שהפעילות של האקדמיה לכדורגל של אום אל פאחם תמשיך לפעול ולהתאמן בחדרה והעיר חדרה תמשיך להעמיד את מתקניה לטובת הפעילות המבורכת הזאת".

גולן הוסיף לדבריו של גנדלמן: "בעקבות החשיפה, אנחנו מוצאים את עצמנו מותקפים על לא עוול בכפנו. אנחנו פועלים באופן מיידי לתקן את המצב". גם במגזר הערבי נרשם זעם אדיר בעקבות החשיפה. הורים של ילדי השחקנים מאום אל פאחם קראו לרכז הפעילות מהעיר להפסיק לאלתר את שיתוף הפעולה עם הפועל חדרה. כבר ביום שני בשעות הערב, ישראל צרפתי, המנהל המקצועי של הפועל חדרה, יגיע לפגישה באום אל פאחם עם נציגי ההורים וקברניטי העיר.

מג'די אבו מוך, מגדולי שחקני הפועל חדרה בשנות השמונים, הביע אכזבה מהפרשה. "כמי ששיחק הרבה שנים בחדרה, אני יכול להעיד שהרגשתי שהמועדון זה הבית שלי ואף פעם לא חשתי שונה", התייחס, "אני מתפלא מאוד על הפרשה. חדרה שאני מכיר שונה לגמרי ממה שמתואר. לא אשכח את החיבוק החם שקיבלתי מהשחקנים וממנהלות של הקבוצה לאורך שנים".