אוהדי בית"ר ירושלים (צילום: עודד קרני)
יש דברים שלא משתנים, אוהדי בית"ר | צילום: עודד קרני

מכבי חיפה היא הקבוצה ההוגנת בליגת העל לעונת 2008/9. בית"ר ירושלים במקום האחרון. כך עולה מסיכום מדד ההגינות שפרסמה הקרן החדשה לישראל, אשר מודדת מדי שבת ולאורך כל העונה את מספר ואופי גילויי האלימות והגזענות במגרשי הכדורגל בארץ, כמו גם את מצב המתקנים, תרומתם של השחקנים למשחק ההוגן ועוד.

הדו"ח, באופן מפתיע משהו, מצביע על מגמה חיובית ואופטימית במיוחד לעומת העונה שעברה: ירידה של כ-83% במקרי זריקה והדלקה של חזיזים, אבוקות, רימוני עשן ונפצים ביחס לעונה הקודמת. גם בהשלכה של חפצים אחרים אל המגרש נרשמה ירידה של 23%. בנוסף, חלה ירידה של כ-38% אחוז במקרים של קריאות אוהדים כלפי שחקנים שחומי עור וירידה של 50% בשירים וקריאות "שואה".

מלבד פעילות אסורה של אוהדים, ישנם נתונים מעודדים גם על מניעת גילויים אלימים על ידי האוהדים עצמם: בשנה האחרונה חלה עלייה של כ-29% במקרים בהם אוהדים השתיקו אוהדים גזעניים אחרים.

מי שבכל זאת מחזיקות בשיא שלילי הן קבוצות הכדורגל בית"ר ירושלים ומכבי תל אביב, שבמחנות האוהדים שלהן תועדה עלייה בסך עבירות ההסתה לגזענות של 45% ו-24% בהתאמה. בקבוצת אוהדי מכבי תל אביב לבדה חלה עלייה של 55% בהיקף עבירות ההסתה הגזענית ביחס לעונה הקודמת. לעומתם, בקרב אוהדי הפועל תל אביב, נרשמה ירידה מבורכת של כ-50%.

האוהדים המצטיינים: בני יהודה

עורכי הדו"ח מציינים לשבח את אוהדי בני יהודה תל אביב החתומים על הפחתה של כ-66% בהיקף עבירות ההסתה לגזענות ואלימות ביחס לעונת המשחקים הקודמת. מועדון מכבי חיפה זכה להישג מרשים במיוחד לפיו אוהדיו לא היו מעורבים כלל העונה במעשי אלימות.

מלבד נתונים קבוצתיים נוקב הדו"ח בשמותיהם של שחקנים שסייעו בהפחתת ההסתה: שוער וקפטן איחוד בני סכנין מאיר כהן צוין לשבח יחד עם טברטקו קאלה, שוערה הזר של בית"ר י-ם, אשר יצא נגד שירתם המסיתה של אוהדי קבוצתו נגד הציבור הערבי בזמן שירת ההמנון.

"פרויקט 'בועטים את הגזענות והאלימות מהמגרשים' הוא אחד מדרכי המאבק שמובילה הקרן החדשה לישראל בשנים האחרונות בתופעת ההסתה הגזענית והאלימות בחברה הישראלית", מסביר אליעזר יערי, מנכ"ל הקרן החדשה לישראל. "יסדנו את הפרויקט הזה מתוך אמונה שהשינוי, אשר כבר ניתן להרגיש אותו ביציעי הכדורגל, יצמח ויקדם את הכדורגל להיות גשר של הוגנות, סובלנות ושל חיים בשיתוף במדינת ישראל".
הקרן החדשה לישראל עורכת את הדוח מדי שנה בעזרת עשרות משקיפים מתנדבים, אשר מתעדים את התנהגות האוהדים ביציעי הכדורגל בכל שבוע ואת מכלול הפעילויות של המועדונים השונים לקידום הסובלנות ההוגנות ולמיגור גזענות ואלימות. הדו"ח מדרג את קבוצות הכדורגל בליגת העל על פי יחס הקבוצה והאוהדים לגילויי גזענות ואלימות במגרשים.