בית"ר קיבלה רק 70 אחוז מהתקצוב בשנה שעברה (צילום: ספורט 5)
בית"ר קיבלה רק 70 אחוז מהתקצוב בשנה שעברה | צילום: ספורט 5

לאחר שמשחק מול בני יהודה היה בספק אך התקיים לבסוף ללא אכלוסו של היציע המערבי, אצטדיון טדי אושר היום (חמישי) ע"י משרד התמ"ת ויארח את המשחק במסגרת המחזור התשיעי בליגת העל בין בית"ר ירושלים להפועל רעננה. כאמור, האישורים הדרושים התקבלו וכל היציעים יפתחו עבור ההתמודדות.

בתוך כך, הביקורים של בית"ר ירושלים בבית הדין בעקבות התנהגות אוהדי הקבוצה עלו למועדון ביוקר. העירייה המקומית החליטה להעניק לקבוצה רק 70 אחוזים מהתקצוב במסגרת ועדת התמיכות. בחודש אוגוסט האחרון הודיעה העירייה כי תתנה העברת תקציבים לקבוצות הספורט בעיר בהתנהגות נאותה של האוהדים ושל הקבוצות. במקרה כזה הועבר במסגרת ישיבת תמיכות במועצת העיר החלטה שהעירייה תפחית בשיעור ניכר את תקציב הקבוצות שאוהדיהן יתנהגו בגזענות או באלימות.

והיום (חמישי), ועדת התמיכות של עיריית ירושלים אישרה במליאת מועצת העיר שיטת תקצוב חדשה ומהפכנית לצמצום הגזענות בספורט ולהגברת החינוך לסובלנות בעיר. הקריטריון החדש מחליף את הקריטריון שאושר בשנה שעברה, אשר קיצץ תקציבים לקבוצות עם בעיות אלימות וגזענות, ובגינו סבלה בית"ר מקיצוץ של 600,000 ש"ח. הנחת הבסיס של הקריטריון החדש היא שענישה לבדה איננה אפקטיבית בתהליך של שינוי חברתי, וכי על מנת למנוע אלימות וגזענות יש להגביר חינוך, תרבות והידברות.

הקריטריון החדש מבוסס בחלקו על מודל 10 הפעולות של אופ"א למניעת אלימות ועל העקרונות שגובשו בפרויקט "מגן הכבוד" מטעם נשיא המדינה. עיקרו הוא שמועדוני הכדורגל והכדורסל המקצועניים בירושלים יקבלו בתחילת השנה 70% מהתקציב שאושר להם ואפשרותם יהיה להגדיל את התקציב עד ל-110 אחוז וזאת על ידי קיום פעילויות חברתיות וחינוכיות.

על מנת לקבל 30% מיתר התקציב ואף תוספת של 10% הקבוצות יחויבו לפעול באופן הבא: השחקנים הבכירים יגיעו לבתי ספר ולמקומות קהילתיים על מנת להעביר סדנאות והרצאות בנושא גזענות ואלימות (שיוכנו על ידי גורמים מקצועיים בתחום), הקבוצות יעודדו מחירים מוזלים למשפחות ולילדים על מנת לעודד אותם להגיע למשחקים (וזאת בהתבסס על מחקרים שהוכיחו כי נוכחות של ילדים לצד הוריהם מפחיתה מקרים של אלימות בספורט), וההנהלות וצוותי האימון והשחקנים ייפגשו עם האוהדים במסגרת הנושאים הנ"ל בהנחיית אנשי מקצוע ניטרליים כמו מגשרים ופסיכולוגים.

גם קבוצות הנוער יוכלו לקחת חלק בשיטת התקצוב החדשה ע"י הקמת מרכז למידה לילדים וסיוע בלימודים ובשיעורי הבית, קיום מפגשים משותפים להורים, לילדים ולצוות המקצועי סביב תכנים של מניעת אלימות וקיום אירועים לציון והוקרה של ספורטאים הוגנים.

השיטה החדשה הוצגה לקבוצות הספורט בשבועות האחרונים שנרתמו לנושא ברצון רב. קבוצות שונות החליטו להעסיק איש צוות אשר ירכז את הנושא - כמו קבוצת הכדורגל של בית"ר ירושלים, אלופת המדינה בכדורסל הפועל ירושלים וקבוצת האוהדים הפועל קטמון. הצפי היא כי בעוד כחודש הקבוצות יתחילו להסתובב בשכונות ובבתי הספר.

חנן רובין, יו"ר ועדת תמיכות, אמר: "מדובר בהגשמת חלום ובהבשלה של מהלך ארוך. המעבר לשיטת התקצוב החדשה והנכונות לחייב את הקבוצות לקחת חלק בפעילות חברתית למניעת גזענות ואלימות לא היה מתאפשר ללא החשיבה היצירתית והחדשנית של אגף הספורט בעיריית ירושלים. מדובר במהפכה של ממש שראוי שכל העיריות בישראל, ואף מקומות נוספים בעולם, יאמצו כמודל החדש לתקצוב של קבוצות הספורט. אני בטוח כי המפגש של השחקנים עם הנוער והאוהדים והעיסוק בסוגיות הנ"ל יאפשרו מעבר לתקופה חדשה, תקופה עם הרבה פחות אלימות ועם שיתופי פעולה, כמו שהעיר ירושלים יודעת לייצר בכל מקום".