אל תקחו את המשחק. הנשיא ריבלין (מנהלת הליגה) (צילום: ספורט 5)
אל תקחו את המשחק. הנשיא ריבלין (מנהלת הליגה) | צילום: ספורט 5
Get Adobe Flash player

בעקבות האירועים החמורים בתקופה האחרונה במגרשי הכדורגל, מנהלת הליגה לקחה יוזמה ובשעה זו היא עורכת כנס מיוחד לטיפול באלימות ובגזענות בכדורגל. הכנס נערך במעמד נשיא המדינה, רובי ריבלין ושרת הספורט, לימור לבנת במכללה האקדמית תל אביב-יפו.

בכנס נוכחים, יורם באומן, יו"ר מנהלת הליגה, צחי פישביין, יו"ר הטוטו, פרופסור שלמה בידרמן, נשיא המכללה האקדמית תל אביב-יפו ועוד רבים אחרים.

רשימה מכובדת בכנס (צילום: ספורט 5)
רשימה מכובדת בכנס | צילום: ספורט 5

בכנס נערכו שלושה פאנלים. הראשון, פאנל בנושא חווית הצפייה, מועדונים, אוהדים, משטרה ומה שביניהם. הפאנל השני עוסק באחריות המסקר ותדמית המסוקר ובו ישתתפו כתבים ופרשנים מהערוצים השונים, מאמן הכדורגל, ניר קלינגר, שחקן מכבי ת"א, גל אלברמן ושופט הכדורגל, לירן ליאני. הפאנל השלישי עוסק בנושא האכיפה והחקיקה. בו ישתתפו בין היתר, נשיא מכבי חיפה, יעקב שחר וחבר הכנסת, יואל רזבוזוב.

אורח הכבוד הוא כמובן נשיא המדינה שנשא נאום חד ותוקפני. "לוקחים לנו את המשחק", אמר ריבלין, "אני נמנע מלקרוא לאנשים האלימים אוהדים, אני פונה לבעלי הקבוצות ובעלי התפקידים להסתכל לאלימות בעיניים''.

"הגזענות והלאומנות מזהמות את הכדורגל" | צילום: ספורט 5

"מהדרבי התל אביב ועד המשחק של בית"ר בסכנין קיבלנו תזכורת יומיומית. אני חושב שהתחושה של מרבית האזרחים היא שלוקחים לנו את המשחק, גם אם הסטטיסטיקה מוכיחה שהמגרש פה לא אלים יותר ממקומות אחרים. השילוב הנפיץ של ספורט ולאומנות משפיע. האלימות גוזלת את הכדורגל שכולנו כל כך אוהבים. אפשר לדבר על קומץ, על מי שצועק ועל מי ששותק ואני לא יודע מה גרוע יותר''.

"אנחנו חייבים להסתכל לאלימות הזו בעיניים. מאמן צריך לחשוב קודם איזה שחקן יצליח להשיג עבורו את הניצחון, הוא לא יכול לפסול שחקן כי הוא ערבי, לוותר על שחקן אחר כי הוא שחור או לא לחתום חוזה עם שחקן ששיחק בקבוצה יריבה. כך לא ניתן לשחק, כך גם לא ניתן לנצח. האלימות, הלאומנות והגזענות מזהמות את כדורגל בארץ ובעולם".

יורם באומן. הביא תוכנית פעולה מסודרת (צילום: ספורט 5)
יורם באומן. הביא תוכנית פעולה מסודרת | צילום: ספורט 5

לאחר מכן, דיברה גם שרת הספורט לימור לבנת. ''אנחנו צריכים למנוע מהמגרשים להפוך לשדה קרב. אני מזכירה את האוהדים בסרביה ובספרד שנהרגו השבוע: אלה צריכים להיות זרקורים עבורינו. לא ירחק היום שזה יקרה גם אצלנו. חינוך חשוב אבל לא מספיק כי הוא לא ירתיע את החוליגנים. מאז אירועי הדרבי ראינו עוד מקרי אלימות וגזענות. אלוהים אדירים זה רק משחק כדורגל, רק ספורט. לצערי גם משרד המשפטים עוד לא מבין את הבהילות בטיפול והרתעה''.

בהמשך, לבנת התייחסה בעקיפין גם לבחירות. "לבנת כל הכלים קיימים גם ללא חקיקה אבל נמשיך גם בחקיקה. יש דברים שסוכמו כבר בוועדת צור כמו הקמת דסק משטרתי אבל הדברים לא קורים. מזכירה שוב כי הקושי הוא במחלוקות עם משרד המשפטים. עכשיו כל החקיקה תיתקע כי הכנסת תיכף תצא לפגרה בעקבות הבחירות הצפויות", הוסיפה השרה.

בהמשך, לבנת תקפה את משרד המשפטים. ''מה שמשרד המשפטים מציע זה חוק חלבי אנמי שלידו אנמיה היא עשר מנות ברזל. מה שחשוב במיוחד בעיני היא מינוי שופט בכל אחד מששת המחוזות בנושא ספורט. אני פונה לקבוצות ,לשחקנים ולתקשורת - תעבירו גם אתם את המסר. תחשבו על המסר שעובר בהתנהגות שלכם, בתגובה להחלטות הרשויות. גם התקשורת צריכה לעשות בדק בית: הם מגנים ומטיפים אך במקביל מנהלים שיח גס אלים מעליב עם גידים ולעיתים קללות. תכתבו, תבקרו ותטיפו, אך אתם גם חלק חשוב מהאוירה''.

"המלחמה מתחילה בכנס הזה" | צילום: ספורט 5

כמובן שגם יו"ר המנהלת יורם באומן נשא דברים באירוע והציג תוכנית לטיפול באלימות שכוללת: "יצירת רף ענישה מינימלי במסגרת חוק הספורט, מינוי של שופטים המתמחים בתחום הספורט בכל מחוז, קנס מנהלי שיוגע על ידי קצין משטרה או עובד מדינה, איסור הכנסת אוהדים שתויים למגרשים והקמת יחידה משטרתית ייעודית לטיפול באלימות בספורט''.

"בלי ניקוי האלימות מהמגרשים לא נוכל למשוך משפחות ובלי משפחות לא נוכל למשוך ספונסרים ובלי ספונסרים, לא נוכל להגדיל את התקציבים ולשפר את המוצר שנקרא הכדורגל הישראלי", סיכם באומן.

יענקל'ה שחר שהגיע לאירוע דווקא התייחס להעמדות לדין של קבוצתו שגורמות לו לשלם בסופו של דבר. ''בפעם הקודמת שנדדנו למשחק רדיוס בנתניה -  זה קרה בגלל ילד שזרק כוס מפלסטיק. גם פה צריכה לבוא איזושהי מהפכה. הכל מוגדר בבית הדין תחת כותרת אחת 'התפרעות אוהדים', צריכים להכניס היגיון. למעשה צחקנו כשקיבלנו את הזימון לבית הדין''.