(דני מרון) (צילום: ספורט 5)
(דני מרון) | צילום: ספורט 5

מה יעלה בגורל עונת 2019/20? שרת התרבות והספורט מירי רגב ערכה הערב (שבת) תדרוך עיתונאים דרך ה"זום" לגבי תכנית היציאה שגיבש משרד התרבות והספורט בעקבות ההקלות שצפויות להיות מאושרות במסגרת מדיניות ההסגר (בתדרוך השתתף גם מנכ"ל המשרד יוסי שרעבי) והסבירה אפשרות בה הליגות תסתיימנה בשיטה של טורניר.

"יש לחץ גדול סביב עניין סיום הליגות המקצועניות ואפשר להבין את זה. מי אלופה? מי תרד? מי תעלה ומי תשחק באירופה? רוב הליגות לא הוכרעו", הכריזה רגב. יש גם חשיבות כלכלית עצומה לעניין הזה. גם פיב"א וגם אופ"א העבירו מסר לעשות כל מאמץ להכריע את הליגות על המגרש ואנחנו פועלים לקיים טורניר הכרעה של סוג של מחנה אימונים במשך שבועיים. עם זאת ההחלטה הסופית היא של המנהלות השונות, ואני רוצה שהן יחליטו אם נכון לקיים טורניר כזה או לא. יש שאלות רבות, ההחלטות האלה בסופו של יום, הן מקצועיות, של המנהלות, אנחנו נכבד הכל למרות שאני חושבת שהקפאת הליגות זה דבר בעייתי. צריך למצוא פתרון, אנחנו נפעל מול משרד הבריאות כדי לקיים טורניר, אם זה מה שהמנהלות ירצו". 

"הטורניר יכניס כסף לקבוצות, יש טלוויזיה וגם הטוטו יכנס לעניינים", הסבירה רגב את הפן הכלכלי. "בסופו של דבר ההחלטה על קיום טורניר כזה הוא של המנהלות, של הכדורגל או הכדורסל. ברגע שהמנהלות יחליטו שהן רוצות את הטורניר הזה אנחנו נעשה כל שביכולתנו לדאוג ולדחוף שהטורניר יתקיים".

"בטורניר הזה יצטרכו לעשות בדיקות. אם נצטרך יותר משבועיים אז זה יהיה יותר משבועיים, נצטרך לעשות את הטורניר בתנאים מבודדים, לפי כל כללי הבידוד. כולם יהיו חייבים להיות בבידוד של שבועיים, כל השחקנים, כל אנשי המעטפת של הקבוצות, גם צוותי השידור יצטרכו להיות חלק מאותו מחנה אימונים ואנחנו נפעל כמובן לפי הנחיות משרד הבריאות. הטורניר יהיה כמובן בלי קהל, אבל זו החלטה של המנהלות, יכול להיות שהמנהלות יחליטו שאין ליגה העונה, לא תהיה עולה, לא תהיה יורדת- הכל החלטה שלהם. אם הליגה בעונה הבאה לא תחזור ולא יהיו משחקים ולא יהיו שידורים- אז תהיה קריסה טואטלית".

מנכ"ל משרד הבריאות יוסי שרבעי הוסיף: "בכדורגל יש יותר רצון לעשות את הטורניר בכדורסל פחות, המשמעות של הטורניר הזה היא גם תקציבית ולכן היא עדיין נמצאת על הפרק. ככל שהם יחליטו שהם מעוניינים בזה אנחנו נתקדם בבדיקה. יש עוד כמה חלופות, יש חלופה למשל בכדורסל שמדברים על הקדמת הליגה לחודש יולי, עם איזשהו משחק של גביע ווינר שיהיה סיום הליגה הזאת ותחילת הליגה הבאה".

מתי חוזרים לאימונים? (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
מתי חוזרים לאימונים? (אלן שיבר) | צילום: ספורט 5

ומה עם חזרה לאימונים? ח"כ רגב הסבירה: "השלב הראשון שאנחנו רוצים להיות בו חלק זה שלב שמדבר על פעילות ייחדנית וקבוצתית של עד 10 אנשים בספורט עממי ותחרותי. עם ריחוק פיזי, איסור התקהלויות, הגבלת גיל וכו'. פעילות גופנית של הליכה וריצה- אנחנו ממליצים שתכלול עד חמישה אנשים ללא הגבלה של מרחק, תוך שמירה של שני מטר מאחד לאחד. לא להגביל את המרחב, אבל שזה לא יהיה בפארקים או בחופים".

"הדבר השני שאנחנו מבקשים- פעילות קבוצתית של עשרה אנשים במתחמים שונים. לדוגמה: קבוצת כדורגל יכולה לחלק מגרש כשבכל חלק יהיו עשרה אנשים ובכך לחזור לאימונים, כנ"ל גם בקבוצת כדורסל. הדבר השלישי הוא חדרי כושר, אנחנו נפעל לפי הגבלת מספר משתתפים".

"הליגה חייבת להיפתח בסוף אוגוסט או תחילת ספטמבר אחרת תהיה קריסה טוטאלית. הצגנו עוד שני שלבים מאוחרים יותר, מאוגוסט, כך שפחות רלוונטי לדבר על זה עכשיו. התכנית הזאת תהיה תכנית נושמת, גמישה, תתותאם למציאות ותותאם להחלטות הממשלה. דבר אחד ברור, שבכל חזרה של המשק לפעילות הדרגתית אנחנו מחוייבים להחזיר גם את הספורט וגם את התרבות". 

"אנחנו נמצאים כרגע, עד שהממשלה תחליט אחרת, בהחלטה שגופי התרבות והספורט לא פועלים ואנחנו נמצאים בו עד לרגע הזה. עשינו צעד חריג וכבר לפני פסח העברנו 40 אחוז מהתקציב לכל גופי התרבות והספורט וזה הציל אותם. כל מי שזכה בתמיכה ב-2019 יזכה לתמיכה גם ב-2020. היינו הראשונים שפנינו לחשב הכללי כדי להתחיל לאסוף נתנונים על מנת לבנות נוסחת פיצויים, החשב העמיד קרן ייחדוית של 200 מיליון ש"ח, שחלק מהסכום הזה יהיו קרן ייעודית לספורט ותרבות".

"התכנית הוצגה לממשלה ואני מקווה שנצליח להעביר אותה כבר הערב. האסטרטגיה מותאמת לשלבים ההדרגתיים של היציאה של המשק. העולם כולו והמדינה נמצאים בהתמודדות עם הקורונה, צעדי המדיניות בראשות ראש הממשלה בנימין נתניהו הוכיחו את עצמם כנכנונים ויש להודות לכל מי שעסק במלאכה. המשבר פגע משמעותית במשק הישראלי, התרבות והספורט- פעילותם הופסקה כליל, נגרמו נזקים גדולים מאוד. גיבשנו את התכנית על מנת להחזיר את פעילות התרבות והספורט בצורה הדרגתית".

"כל שקל שהמשרד משקיע בתרבות מייצג מחזור כלכלי של פי שבעה. כל תעשיית הפנאי והתרבות שנתמכת ע"י המדינה ולא נתמכת (בתי קלונוע, חדרי כושר, הפקות) מייצרים פעילות של למעלה מ-60 מיליארד למשק. התעשייה כולה מושבתת באופן מלא".