sportFive1006153 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
"הממשלה צריכה לעזור", עיני | צילום: ספורט 5

המשבר שכולנו חווים עקב נגיף הקורונה גורם ללא מעט גורמים להשמיע את הקול שלהם לגבי ההתנהלות של ראשי ארגונים, התאחדויות ואיגודים שונים. עופר עיני, מי ששימש כיו"ר ההתאחדות לכדורגל בישראל בין השנים 2014 ל-2018, דיבר היום (שני) בתכנית הרדיו "5 באוויר" על המצב של הענף בישראל ועל ההתנהלות של אורן חסון (היו"ר המכהן) ומה הוא היה עושה אחרת.

"מבחינה ספורטיבית צריך לקבע את המצב הקיים", הוא אמר. "אתה לא יכול לתת למישהו להפסיד או להרוויח, זה 'גורם על' שכפה עלינו את התהליך הזה. אבל לדעתי גם במנהלת ובהתאחדות צריך כבר היום להפעיל את הלחצים על הממשלה כדי לטפל ביום שאחרי, שיוכלו לעזור לקבוצות להמשיך להתקיים. כדורגל זה ספורט להמונים, ואם נמצא עצמנו חלילה עם קבוצות שלא יוכלו להתקיים, אז מה? מה שקורה באנגליה, צרפת ועוד מקומות, זה מה שצריך לעשות פה. שם מבינים שצריך לשמר את הכלכלה, אנשים ימותו מרעב ולא מקורונה".

"כולם כפופים להנחיית משרד הבריאות. המנכ"ל אמר ששיא המגיפה תהיה בחורף הבא, אם זה כך זה אומר שאנחנו לא יכולים לסיים את העונה עכשיו ובספק אם תהיה עונה הבאה, ולכדורגל ולספורט בכלל זו קטסטרופה. זה נגזר על כל העולם וגם עלינו, מקווה שכמה שפחות נזקים יהיו ונתגבר על זה".

"רוב הכדורגל היום זו פילנתרופיה של אנשים: יענק'לה, ברקת ואחרים שמשקיעים ממיטב כספם לקדם את הענף, הם בעלי עסקים והצונאמי הכלכלי הזה לא פוסח על אף אחד. ביום שאחרי הם יספגו נזקים מאוד גדולים, אני מאוד חרד למה שיקרה. בפן הכלכלי בכלל הממשלה צריכה לתת תשובות ולהוריד חרדות, אנשים פחות פוחדים מהקורונה ויותר פוחדים מחיי היום-יום שלהם. כרגע האשראי עוד עובר, עוד חודש חודשיים לא יודע".

"מכת מוות לענף", עיני | צילום: ספורט 5

כשנשאל לגבי עניין החל"ת, ענה: "קבוצות מנסות לשרוד כרגע וכל אחד לוקח את הדרך שלו. הייתי עושה הבחנה בין שחקנים שמרוויחים לא מעט לבין חיילים וחלק שלא מרוויחים משכורות עתק, ויש לא מעט כאלו - אליהם הייתי מתייחס אחרת. כל המדיניות צריכה לבוא מלמעלה. במדינות אחרות הממשלה מבינה שהיא צריכה לשפוך המון כסף ומכניסה יד לכיס".

"בנסיבות האלו, עזוב שחקני כדורגל, אלא לציבור זה פתרון טיפשי. אם היום אתה מרוויח 10,000 ש"ח - אז בשביל להגיע לזה אתה צריך לעבוד שעות נוספות ופרמיות וסיפורים. כשאתה הולך לביטוח לאומי אתה מקבל 70% מהבסיס, אתה מקבל אולי חצי במקרה הטוב. יהיו אנשים שלא יוכלו בחודש השלישי ללכת לסופר. הפתרון - הממשלה חייבת להבין ולהכניס יד לכיס".

"זה לא ברמה של משרד הספורט, זה ברמה של ראש ממשלה ויורד למטה - החלטה מנהיגותית. יש למדינה קרן רזרבה של כ-140 מיליארד דולר - קח 30 מיליארד דולר, שפוך אותם למשק, תאמין לי שתעבור את המשבר הזה מבחינה כלכלית, וביום שאחרי, תמלא מחדש. אם לא תעשה את זה אז עסקים יקרסו".

עיני המשיך לבקר את ההתאחדות והמנהלת נוכח המצב: "ההתאחדות והמנהלת מייצגים את הקבוצות, היו מזמן צריכים לעשות כנס חירום ולאמוד נזקים של היום וביום שאחרי. קבוצות שאין להן ספונסר ומתקיימות מהיד לפה, איך אתה מצפה שיתקיימו? זה כמעט בלתי אפשרי, חייבים לדאוג להן. אנשי עסקים סופגים נזקים מטורפים, ואם היום מישהו יכול לשפוך 40-50 מיליון, ספק אם מחר יוכל לשפוך סכום כזה. ואז הכל יורד, ברגע שיש פחות כסף הרמה תרד וניסוג אחורה הרבה שנים לצערי. צריך לטפל בדברים היום".

עוד לגבי החל"ת: "מניח שהוציאו חלק מאנשי ההתאחדות וליבי עם כל אחד כזה שיוצא לחל"ת. יש פה שני אלמנטים - פסיכולוגי וכלכלי. תחשוב שאתה עובד 20 שנים במקום עבודה ופתאום אתה צריך להידפק לדלתות ביטוח לאומי ושירות התעסוקה בשביל לקבל חצי מהמשכורת. זה משפיל קצת בעיניי. המשכורות לצערי מאוד נמוכות בהתאחדות ואנשים לא ישרדו. קברניטי ההתאחדות והמנהלת חייבים לזעוק את זעקתם כבר היום".

כשנשאל אם הוא מרוצה מהפעולות שננקטו עד כה, אמר: "אורן (חסון) ויו"ר המנהלת ארז אנשים מאוד טובים ואכפתיים עם ניסיון, אני מקווה שיחד עם בעלי הקבוצות הם יפעילו את סיר הלחץ היום. אין דיונים ספציפיים על כדורגל או על ספורט, וככל שהזמן עובר זו יכולה להיות מכת מוות לכדורגל. ביום שאחרי זה עוד יותר לא יעניין את הממשלה ומקבלי ההחלטות, תחכה ליום שאחרי אז העסק יתפרק".

"מה הייתי עושה אחרת? כדורגל רוב הציבור אוהב, לא דבר שאפשר לוותר עליו. זה ענף הספורט המוביל בעולם ואצלנו. הוא הענף היחידי שיכול להוביל את סיר הלחץ לשינוי עוד היום".

לסיום חתם עיני עם תשובה בנוגע למה לא הסתדר בזמנו עם פרננדו היירו: "פוליטיקה מנעה את הגעתו וחבל. רצינו לעשות פה שינוי אמיתי, אני לא יכול להתחרות בפוליטיקאים. היה ויכוח וככה זה נגמר. הכדורגל שלנו זקוק לתוכנית אמיתית, אין ספק, עם משאבים ותשתיות. אין לנו תשתיות. שאלתי את היו"ר של וויילס כמה ילדים רשומים שם בהתאחדות, זו מדינה עם חצי מהאוכלוסייה שלנו. הוא אמר לי 350 אלף, ולכולם יש מגרשים. אצלנו יש 35 אלף ילדים שמשחקים באמצע השבוע ומחלקים את המגרש ל-4. אצלנו אין 350 אלף שרוצים לשחק? יש, רק אין איפה".