sportFive710105 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
"כמו סאונה בתל אביב" (דני מרון) | צילום: ספורט 5

וידאר קיארטנסון חווה בשנה הראשונה שלו בארץ לא רק פער של 50 מעלות ממזג האוויר באיסלנד, אלא בעיקר את הפער בין הקור הסקנדינבי לחום הישראלי המוכר והדביק. "בישראל יותר נוגעים, זה לא ככה בסקנדינביה. אף אחד לא ייגש לביורק", אמר חלוץ מכבי תל אביב, שמתכוננת לגמר הגביע מול בני יהודה. אחרי שהוא סיים את עונת הבכורה שלו בארץ הקודש עם תואר מלך השערים, הכוכב האיסלנדי של מכבי ת"א התפנה לראיון בכורה בארץ הקודש.

עם תג המחיר היקר בהיסטוריה של ליגת העל, החלוץ בן ה-27 הגיע על תקן מי שאמור להשכיח מהאוהדים הצהובים את ערן זהבי. רצה הגורל וגם הוא מכיר מצוין את הליגה הסינית אחרי קדנציה קצרה, כך שיש לו קנה מידה להשוואה: "הייתה הרפתקה טובה בסין, אבל לא הייתי יכול להמשיך שם. הליגה הישראלית הרבה יותר טובה מהסינית. שנים עד שיקחו את הליגה הסינית ברצינות. יש שחקנים טובים בסין, אבל הסטנדרטים שם נמוכים. אין לחץ, מה שאתה עושה לא מעניין אף אחד. אין אוהדים".

"הכדורגל שם בצמיחה, אבל הוא לא גדול. יקח להם שנים להפוך אותו לפופולרי. הם משקיעים כסף ומושכים שחקנים טובים, אבל זה יקח זמן. הם רק התחילו". קיארטנסון התייחס להצלחה של ערן זהבי בליגה: "אני לא מכיר אותו, אמרתי לו שלום מספר פעמים. הוא הבקיע כמות עצומה של שערים בשנה שעברה. שלוש השנים האחרונות שלו היו בלתי אדירות. הוא מבקיע גם בסין לא? הוא חלוץ טוב. אני לא מחליף אותו".

העונה של קיארטנסון הרגישה כמו שיר של בת ארצו ביורק - התחילה שקט, הגיעה לשיאה באמצע ולקראת הסיום משאירה מקום לפרשנות. החלוץ אמנם סיים את העונה כמלך השערים, אך הדרך לשם הדגישה את הבעיות שמלוות שחקן זר עם מנטליות שונה: "בהתחלה הרגשתי לחץ. התחלפו מאמנים. חשבתי שאתקשה עם החום, אבל התרגלתי. בסין היה חם, גם בשבדיה ונורבגיה אנחנו משחקים בקיץ".

"התחלתי טוב ודעכתי. לא שיחקתי טוב והקבוצה גם לא. היה לי קשה. לא הייתי טוב במשחקים רבים באותה תקופה. היה לי קשה מנטלית, הרגשתי לחץ. כולם ציפו ממני להרבה יותר ולא עמדתי בציפיות. במשחק הראשון שלי נגד בית"ר ירושלים הרגשתי אחרי רבע שעה שאני גמור. זה כמו סאונה בתל אביב. הופתעתי גם כמה אנשים בארץ אוהבים כדורגל ומזהים אותי ברחוב. בכל מקום מזהים אותי".

בעיצומה של תקופת ההסתגלות, וידאר הגיע לנתב"ג כשהוא שיכור: "גרמו לכך להיראות יותר גדול, מבחינתי זו לא תקרית. נורמלי שאנשים שותים מספר משקאות בשדה התעופה. בישראל לא שותים הרבה, בגלל זה מסתכלים אחרת. היו לי גם הרבה רגעים טובים".

"חייבים להמתיק את העונה" (אלן שיבר) | צילום: ספורט 5

בתור האיסלנדי הראשון בליגה, קיארטנסון הוא מישהו שאפשר וצריך ללמוד ממנו. למרות שמדינתו מונה רק כ-330 אלף תושבים - פחות מחמישה אחוזים מאוכלוסיית ישראל, מדובר בכוח עולה בכדורגל העולמי עם מעל למאה ליגיונרים והישג שיא של רבע הגמר ביורו האחרון. עבור החלוץ שהודח מהסגל ממש לפני הטורניר, מדובר בהישג חמוץ מתוק. "הרגשתי רע לראות את איסלנד מצליחה ביורו, אמרתי כמה מילים למאמן. אני פשרן, לא מתווכח. אבל כשמאמן הנבחרת לא זימן אותי ליורו הייתי עצבני. אמרתי כמה מילים יפות ונחמדות על כך שמגיע לי להיות מזומן. זימנו רק שלושה חלוצים, חשבתי שזו טעות וזה מסוכן. לא שמחתי".

לקיארטנסון יש הרבה החלטות לפניו. אמנם יש לו חוזה לשנתיים נוספות בארץ, אבל ההצלחה של הנבחרת פתחה לו את התיאבון וכשחקן עם שאיפות הוא חייב לשמור על הקלפים פתוחים, למרות שגם הוא נשאר ריאלי: "אני חולם לשחק באנגליה, לא אעזוב את מכבי בקיץ אלא אם תגיע הצעה. אני לא יכול לשחק בארסנל, צריך להיות ריאלי".

"לא אבקש לעזוב את מכבי, אני נהנה פה. אבל כדורגל זה עסק, אם מכבי תקבל הצעה גדולה נדבר, אבל מבחינתי אני נשאר. אני חולם לשחק באנגליה כמו רוב הכדורגלנים. אני יכול לעשות את זה. צריך המון איכות כדי לשחק שם, אבל צריך גם להאמין בעצמך. אני מאמין בעצמי. אחרת לא הייתי שחקן כדורגל. בכל שנה, ג'ורדי קרויף פונה לתומר חמד על מנת שיחתום במכבי: "לא הייתי רוצה להתחלף איתו, אני כבר בן 27 ורוצה לשחק באירופה, ולהילחם על תארים. ברייטון טובה, אבל היא תתמודד בתחתית".

ואסור לשכוח את הפיל במרכז החדר - גמר הגביע יכול לקבוע האם העונה של מכבי ת"א תחשב כאכזבה, או כהצלחה בסדר גודל בינוני. גם קיארטנסון יודע שאין כמו גביע כסוף כדי לצבוע עונה באותיות מוזהבות ואולי להשאיר טעם טוב בפה לקבוצה, לעצמו, לעתיד שלו: "העונה הייתה גרועה, חייבים גביע כדי להמתיק אותה".