גאידמק (וידאו WMV: עדי רם, חדשות)
ארקדי גאידמק. עשה מהפכה | וידאו WMV: עדי רם, חדשות

כבר בפתיחת העונה בית"ר ירושלים הודחה מאירופה, סיימה בתיקו במחזור הראשון וכתוצאה מכך החליט הבעלים ארקדי גאידמק לפטר את ההנהלה ואת היו"ר אלי ארזי. "לפעמים בחיים צריך מזל. הפסדנו, זה נורמאלי ולפעמים זה קורה. אנחנו מתאמנים, ולא הולכים לים", אמר אחד השחקנים של בית"ר לאחר התבוסה 5:0 לויסלה קראקוב.

אני סמוך ובטוח כי הוא צודק. אני לא מדבר על המזל כמובן, אלא על העובדה שהקבוצה מתאמנת. מאמנים וספורטאים סבורים כי אם הם עובדים קשה ומתאמנים בתחום המקצועי בפרט אזי הם עושים את עבודתם נאמנה ומשפרים את השיגם. אולם כבר למדנו כי על מנת להיות ספורטאי צריך לא רק להתאמן בתחום הייעודי בו עוסקים, אלה גם לאכול נכון, לעבוד על כוח וגמישות, וגם להכין את עצמך מבחינה מנטאלית. החשיבה הכוללת ועטיפת הספורטאי בכל האלמנטים הכרוכים בעשייה הספורטיבית שלו לרבות התחום המקצועי – תסייע לו להשיג יותר.

חשוב לי להקדים ולהגיד כי אני כותב ואומר דברים מנקודת ראותי לא שוחחתי עם מאמנים ולא עם שחקנים אך יחד עם זאת לאור התוצאות אני יכול להעלות השערות. אנסה לבחון מהם המרכיבים המשמעותיים שקבוצת כדורגל צריכה להתעסק איתם כאשר היא מתכוננת לעונה מבחינה קבוצתית ומנטאלית:


• בניית הקבוצה: בית"ר השקיעה כסף רב והביאה ספורטאים בעלי יכולות מקצועיות גבוהות - אולם האם היא השקיעה זמן ומאמץ בלבנות את הקבוצה מבחינה מנטאלית כגוף המתפקד יחד. האם הוגדר הקשר בין מאמן וקבוצה והאם הובהרו הציפיות בין השחקנים ובין המאמן לשחקנים, ובין הנהלה למאמן והנהלה לקבוצה. אלה הם לא המלצות כי אם אבני הדרך הבסיסיים שבונים קבוצה. ניכר כי למאמן ולכל אחד מהשחקנים יש ציפיות על האופן שבו הם צריכים לתפקד – אולם אם לא משתפים ומדברים על זה הסיכוי להתגבר על האתגרים הספורטיביים ולהביא לידי ביטוי את היכולת המקצועית – היא נמוכה.

• הכנה מנטאלית לקראת התחרות: התכוננות לתחרות או למשחק מכריע חייבת לכלול לא רק אימונים כלליים ותכנון של טכניקת התקפה או הגנה מסוימת אל מול יריב ספציפי (לא יודע אם זה נעשה לעומק או לא אך אני נותן את הקרדיט לכך שזה נעשה). אולם היא צריכה לכלול גם תרגול, שיחה, הכנה של כיצד יוצאים ממצבים של פיגור בתוצאה, איך יוצאים מהשיתוק שאוחז את השחקנים בעקבות ספיגה של שער, מה עושים כששקן משמעותי עבור הקבוצה נפצע, מקבל אדום ויוצא מהמגרש וכו'. עבודה והכנה מנטאלית שמכסה מקרים ותגובות תסייע לשחקנים להתגבר על מצבי משבר.

יצחק שום מול מכבי חיפה (צילום: עודד קרני, 2 mako)
יצחק שום. מי הסמכות הא-פורמלית? | צילום: עודד קרני, 2 mako


• מנהיגות א- פורמאלית: לעיתים כוחו של מאמן קצר מלהושיע. בסוף הוא נמצא מחוץ למגרש ברגע האמת (זמן המשחק) הקבוצה יחד עם המאמן צריכה לטפח באופן מסודר את המנהיגים הא- פורמאליים שיצעידו וידרבנו את הקבוצה להמשיך ולתפקד. לצערי לא ראינו זאת במגרש. אחד הסיבות לך עשויה להיות העובדה שבקבוצות בהם יש הרבה כוכבים – יש חשש לתפוס פיקוד בקרב השחקנים. לכן תפקידו של המאמן הוא לסמן שחקנים כאלה ולדאוג להפעיל אותם.

ומילה אחרונה – אני לא יודע אם בעקבות כשלון (גם אם הוא קשה ונחרץ) יש צורך לשבור אמון במי שנבחר להוביל את הקבוצה. בניית אמון הוא דבר חשוב מעין כמוהו – והוא נבחן על ידי הקבוצה ועל ידי האוהדים ברגעי משבר.