לואיס ואן חאל (צילום: Stuart Franklin, GettyImages IL)
ואן חאל. העבודה מתחילה מהילדים | צילום: Stuart Franklin, GettyImages IL

נכון שאוהדי הכדורגל בארץ מאוהבים בפרמייר ליג, מרותקים לליגה הספרדית המאתגרת וגם מתעניינים בליגיונרים שלנו בבלגיה, אבל דווקא השנה, שווה לשים לב למה שקורה בהולנד. שוחרי הכדורגל ידקלמו את השמות מן העבר של רוד חוליט, פרנק רייקארד, מרקו ואן באסטן והגדול מכולם - יוהאן קרוייף, שללא ספק נמנה גם ברמת היכולת וגם מבחינת השם, יחד עם פלה ומראדונה. 

בנשימה אחת עם אלה יש את המאמן שהביא את המושג כדורגל טוטלי והוא המאמן הנודע ריינוס מיכלס שהלך לעולמו. השמות הנוספים של מאמני צמרת הולנדים כמו חוס הידיניק שהוביל את אוסטרליה, קוריאה (חצי גמר מונדיאל) ורוסיה להישגים בטורנירים בינלאומיים, דיק אדבוקאט, ביאנאקר ולואיס ואן חאל שאימן גם את נבחרת הולנד כמובן את איאקס איתה זכה בצ'מפיונס ליג ואת ברצלונה.

אנחנו יודעים לשנן את השמות הנוצצים של התקופה הזו כמו אדווין ואן דר סאר השוער של מנצ'סטר יונייטד, רוד ואן ניסטלרוי, רפאל ואן דר וארט ,ווסלי סניידר ואריין רובן בריאל מדריד, רובין ואן פרסי בארסנל, ריאן באבל ודירק קאוט בליברפול וחלוץ נוסף, קלאס יאן הונטלאר, שהצטרף לאחרונה לריאל והרשימה ארוכה ומכובדת. אבל דווקא הייתי רוצה לחזור ולתאר בפניכם את המותג החדש של הולנד/

השם החם בכדורגל ההולנדי הוא של AZ אלקמאר והמאמן לואיס ואן חאל, שעומדים בגאווה בראש הטבלה. ואן חאל הגיע לאלקאמר לאחר שנים של אימון בכל הרמות והחליט לרדת קצת מהכותרות ולקחת את המועדון מאלמוניות להצלחה ובדרכו המיוחדת והמקצועית בעלת התהליך והפילוסופית אימון שלו החל את עבודתו.

אלקאמר היא הקבוצה המבילה את הליגה ההולנדית – אלופת החורף, כולל חמישה ניצחונות מחמישה משחקים בדצמבר. המועדון הצנוע הזה ליד עיר הדייגים וולנדאם נהנה מחלוצים פוריים (37 שערים) והגנה טובה (11 שערי חובה). זאת לעומת איאקס שכבשה 41, אבל ספגה 17. לפני שנתיים הקדימה אלקמאר את כל הגדולות (פ.ס.וו. איינדהובן, איאקס ופיינורד) והפסידה את האליפות רק במחזור הסיום קבוצת הנוער של המועדון פרצה מאלמוניות לעליונות ונמצאת בטופ 3 בליגה של הצעירות עד גיל 19. מחלקת הנוער עובדת בצורה מקצועית ומבוקרת תחת פיקוחו של ואן חאל, המאמן הראשי במועדון.

גם באלקמאר ואן חאל הנחיל את פילוסופיית ה-4-3-3 הידועה שלו. מוליכת הטבלה גם מספקת את מלך השערים הזמני של הליגה – מוניר אל אלמדאוי. חלוץ בן 24 שכוחו ורעננותו במותניו והוא עוד יכבוש שערים לרוב בסיבוב השני שמתחיל ב18 לינואר. אחריו שחקנה העונה לשם ארי שכבש 7 עד כה. חלוץ נוסף, גריזיאני פיילה האיטלקי הענק (1.93 מ') , עדיין לא מספק את הסחורה, אבל ואן חאאל בדרכו רואה בחלוץ הזה פוטנציאל גלום שעוד יכבוש ויפצח הגנות. דמיי דה זייקה הקשר ההולנדי של אלקאמר נמצא בסגל הרחב של מאמן הנבחרת החדש ברט ואן מארוויק, למרות שכסניידר ו-ואן דר וארט בריאים, יהיה לו קשה מאוד למצוא מקום בהרכב.

מוניר אל חמדאוי, חלוץ אלקמאר (צילום: Stuart Franklin, GettyImages IL)
מוניר אל אלמדאוי. מלך השערים של אלקמאר הוא אלמוני יחסית | צילום: Stuart Franklin, GettyImages IL

בהגנה לאלקאמר שני עמודי טווח גבוהים וחסונים – דויד מנדז דה סילבה (1.88 מ') וניקולאס מויזנדר מפינלנד שמהווים את המודל המתחרה של פרדיננד ווידיץ במנצ'סטר יונייטד או אם תרצו קראבליו וטרי בצ'לסי. אחד משלים את השני. לקבוצה גם שוער מצוין, רומריו, אשר משרה בטחון על ההגנה שספגה פחות מכולן.

כללים להצלחה על פי ואן חאל:

הדיספלינה האישית להצלחה - למען הדיספלינה הקבוצתית
השחקן יעבוד חזק וקשה בכדי לתרום את יכולתו למען הצלחת הקבוצה. מחוייבות לתפקיד להוראות ומטרת הקבוצה. מטרות הקבוצה הוגדרו על ידי המועדון ועל כך ברור לשחקנים למה מצפים מהם.

התקשורת הקבוצתית
תקשורת בין המאמן לשחקנים, בין השחקנים לעצמם, בין מערכי הקבוצה השונים ובין השוער למערכי הקבוצה השונים. עד כמה שואן חאל נראה סגור משהו, עם פני פוקר, הוא אמן התקשורת בין הגופים השונים שעוזרים לו להצלחה. ואן חאל מעיד על עצמו שאלה שלא מכירים אותו וחושבים שהוא יודע הכל ויהיר אבל לומדים תוך כדי עבודה איתו להבין שהוא לא אחד שחושב שיודע הכל וחסיד גדול של עבודת צוות מקצועי.

בניית הקבוצה

דויד מנדז דה סילבה, בלם אלקמאר (צילום: Stuart Franklin, GettyImages IL)
דויד מנדז דה סילבה. אחד ממעוזי ההגנה | צילום: Stuart Franklin, GettyImages IL
כלל נוסף הוא בניית קבוצה על פי הקריטוריונים של נחישות אישית וקבוצתית ותקשורת טובה בין מערכי הקבוצה. המאמן מצהיר שעל פי כללים אלו ניתן לבנות למועדון תדמית של מועדון מנצח ושיטה מנצחת. הוא מביא דוגמה שפעם שאל את אחד משחקניו מה לדעתו של השחקן השיטה שבה הקבוצה צריכה לשחק והתשובה של השחקן היתה כזו שמוציאה את השחקן הנשאל מן ההרכב – אבל זו דרכו של המאמן החדשן והפתוח הזה.

עבודת הצוות המקצועי
ואן חאל ידוע כחדשן ואחד שחושב מחוץ לקופסא. הוא ממנה אנשי מקצוע מסביבו וסומך עליהם בעבודה. צוות האימון שלו כולל עוזר מאמן (ולא רק זה שמכין את הקונוסים לאימון), מאמן שוערים מדופלם ומנוסה, מאמן כושר המבין בפיזיולוגיה ומאמץ גופני. מאמן ריצה – לשיפור יכולות הריצה של השחקנים שלו, תזונאי וגם איש טכנולוגיה המבין בכדורגל שתפקידו לעשות עבורו את עבודות ניתוח משחקים וניתוח פעולות השחקן בזמן אמת. ואן חאל מפעיל גם מגלה כישרונות עם ידע באימון. אחד אשר יודע להפעיל צוותים ברחבי העולם ולמצוא עבורו את חומר הגלם שאותו יילטש ואן חאל. בורג חשוב מאוד במערך המקצועי של ואן חאל הוא המנהל מקצועי למחלקות נוער אשר יהיה יד ימינו בגילוי כשרונות והכנתם המנטלית, הפיזית והטכנית לקראת השתלבותם במערך הקבוצה הבוגרת.

לאלקמאר אין את ההיסטוריה של איאקס ואיינדהובן והיא עדיין לא ספקית גדולה של שחקנים לנבחרות השונות, אבל עונה טובה שלה וזכייה באליפות הולנד, עשויים לסלול להם את הדרך גם לרמה הבינלאומית וגם לחוזים שמנים יותר. ועל כל הצלחה זאת, יהיה חתום ואן חאל.