בערב שבת, נפצע מרטן סטקלנבורג בצורה מזעזעת בראשו. ממבט ראשון, הדרך בה ראשו נשמט אל הקרקע לאחר הפגיעה הקשה של לוסיו (איך רק כרטיס צהוב, איך???), גרמה למחשבות שבמקרה הטוב שוער נבחרת הולנד לא יחזור יותר למגרשים ועל המקרה הרע, עדיף שלא לחשוב.

בסופו של דבר, אחרי דקות ארוכות של חרדה, פונה השוער לבית החולים, התאושש וחזר להכרה. מאוחר יותר סיפר: "אני לא זוכר כלום מהאירוע ראיתי את לוסיו ופתאום הכל נהיה שחור. אני מקווה שאחזור לשחק בהקדם האפשרי".

לא חלפו אלא 15 שעות והתסריט חזר על עצמו. איינדהובן ואייאקס נפגשו למשחק שהבטיח המון, אך למרות ה-2:2 הדרמטי, פציעתו של פרז'מיסלב טיטון, שוער פ.ס.וו היא זו שגררה את ההדים הרבים.

השוער נפגע מברכו של חברו להגנה, נשאר על הקרקע במשך כרבע שעה, כשאנשי העזרה הראשונה לא מצליחים להעלות אותו על האלונקה הרגילה ומביאים אלונקה נישאת מיוחדת. בסופו של דבר שוחרר מבית החולים כשהוא סובל מזעזוע מוח.

צפו בפציעה האיומה של סטקלנבורג

האנט פוגע בפיטר צ´ך. מפה הכל התחיל (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
האנט פוגע בפיטר צ´ך. מפה הכל התחיל (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

לאחר שתי הפציעות הקשות של שוער הנבחרת ההולנדית ושל שוערה של אחת מהבכירות בליגה, החל ברחבי הארץ הכתומה דיון רחב בנושא השימוש בקסדות עבור שוערים, בדיוק כפי שעושה פטר צ'ך מאז פציעתו הקשה וגם בישראל נדרשו מספר שוערים ושוערי עבר לנושא.

אלימלך תומך, הרוש לא רוצה להיראות כמו שחקן הוקי
עוזר מאמן הפועל חיפה ומי ששיחק בעבר בהפועל ת"א ובנבחרת ישראל, שביט אלימלך, תומך ברעיון: "למרות הפציעות הקשות, אי אפשר לחייב שוערים לחבוש קסדה. אני באופן אישי מעולם לא חבשתי, כך שאני לא יודע כמה זה מפריע. בכל מקרה, אין מה להפסיד, גם אם יש אחוז קטן של סיכון, שווה לחבוש קסדה. ישנם שוערים שהסגנון שלהם זה לקפוץ קדימה עם הראש. הם שוכחים לשלוח את הידיים לפני ולהם הייתי ממליץ ללכת על זה. אני סבלתי מכמה פציעות ואם הייתי מתחיל את הקריירה היום, ללא ספק הייתי משתמש בקסדה כזו".

אלימלך מול פרגוסון. חייו המסוכנים של השוער (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
אלימלך מול פרגוסון. חייו המסוכנים של השוער (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

"אני בטוח שזה לא נוח כי ספורטאים אוהבים להיות חופשיים על המגרש, אבל זה חשוב מאוד לביטחון, לא שווה לקחת סיכון במיוחד שהיום שחקנים רבים משחקים עם סטופקס (פקקים מברזל) וזה מאוד מסוכן".

ואם אלימלך חושב שלו היה חוזר לתחילת הקריירה היה ממהר לחבוש קסדה, יש שוערים שעדיין בתחילת דרכם וקסדה לא נראית להם כפתרון אולטימטיבי להבטחת קריירה ארוכת טווח.

שוער בית"ר ירושלים, אריאל הרוש, שלפני כשנתיים נפצע בעצמו, סיפר: "אני נגד המסכה. גם שחקן שדה יכול להיפצע בראש, כדורגל זה לא הוקי קרח, המסכה על הראש, יכולה אומנם למנוע פגיעה, אבל לא יכולה למנוע פגיעה בפנים. שוער, כמו כל שחקן כדורגל, יכול להיפצע והמסכה יכולה רק להכביד ולהעיק. במקרה הפרטי שלי, נפצעתי בלסת וגם אם הייתה לי המסכה זה לא היה עוזר".

הרוש מתעופף. מתנגד לקסדה (גיא בן זיו) (צילום: מערכת ONE)
הרוש מתעופף. מתנגד לקסדה (גיא בן זיו) | צילום: מערכת ONE

לויטה: "לוודא שזה לא מפריע", קדוש: "חלק מהמשחק"
אוהד לויטה, ששיחק בליגה ההולנדית ומכיר את הפצועים: "אף פעם לא שיחקתי עם קסדה כזו ואין לי מושג אם זה מפריע או לא. ברור שהבריאות קודמת לכל ולכן גם מדברים עכשיו על הצעה כזאת. צריך לוודא שזה לא יפגע ביכולת מבחינת נוחות. ראיתי את הפציעה של השוער של פ.ס.וו השבוע, מראה קשה מאוד ואני מאחל לו החלמה מהירה".

דניאל ליפשיץ, שוערה השני של הפועל ב"ש, שנפצע בעברו בראשו: "שיחקתי עם מסכה באחי נצרת כי היה לי שבר בארובת העין. זו מסכה מיוחדת שמותאמת אישית ובנויה ממש על הפנים שמורכבת מפלסטיק כזה שמחממים אותו ואפשר לעצב אותו ולהתאים אותו לפנים של כל אחד. גם בנערים שיחקתי עם מסכה אבל היא הייתה הרבה יותר מפריעה ולא נוחה".

לויטה שרוע על הקרקע (גבע תלם) (צילום: מערכת ONE)
לויטה שרוע על הקרקע (גבע תלם) | צילום: מערכת ONE

"כל מסכה מפריעה ואין אחת שלא מפריעה לך בתור שוער. עדיף לשחק עם מסכה מאשר לא לשחק בכלל. פטר צ'ך עבר שבר בגולגולת והתאימו לו מסכה של שחקני רוגבי כי אמרו לו שאם הוא ישבור שוב פעם את הגולגולת נשקפת סכנה לחייו".

שוער הפועל חיפה, רן קדוש, שנפצע בראשו רק לפני חודש וחצי מספר: "זה מקרי שזה קרה לשני השוערים באותו סוף שבוע, הפציעות הן חלק מהמשחק, גם השחקנים חשופים לפגיעות ראש ולפציעות בכלל. לא יהיה לזה סוף אם יחייבו. בסוף נראה כמו שחקני פוטבול. לחייב שוער לשחק עם מסכה, זה כמו לחייב שחקנים לשחק עם מגנים על כל הרגל".

רן קדוש. ככה נראים אחרי פציעת ראש. קסדה היתה מונעת? (צילום: מערכת ONE)
רן קדוש. ככה נראים אחרי פציעת ראש. קסדה היתה מונעת? | צילום: מערכת ONE

"אני שברתי את האף באחת השנים הראשונות שלי בבוגרים ובאותו שבוע כבר חזרתי להתאמן עם מסכה, אבל כבר אחרי שבוע, ובניגוד להוראת הרופאים, הפסקתי להתאמן איתה, כי זה הפריע, זה מקשה לנשום, זה מפריע לשדה הראיה", סיכם קדוש.
 

טיטון פצוע. רגעים של חרדה (צילום: מערכת ONE)
טיטון פצוע. רגעים של חרדה | צילום: מערכת ONE

בהולנד שוערי העבר מתנגדים, הפעילים שוקלים זאת ברצינות
חאליד סינו, שוערה הרביעי של איינדהובן, שעלה כמחליף מול אייאקס לאחר הפציעה, אמר: "משנה לשנה משחק הכדורגל נהיה מהיר יותר ושוערים מעורבים ביותר ויותר פציעות ומהלכים מסוכנים. תקחו לדוגמא את רוכבי האופניים – גם הם לא חבשו קסדה בעבר ועכשיו אין אחד שלא חובש".

שוער נבחרת הולנד בעבר, האנס ואן ברויקלן, שזכה עם האוראנג' ביורו 88 לאחר שעצר פנדל מרגלי הרוסים, חווה את דעתו בנושא: "אי אפשר להכריח או לבקש משוערים לכבוש קסדה, אבל יכול להיות שמשנה לשנה יהיו יותר שוערים שירצו לעשות זאת. כשראיתי את הפציעה של טיטון, שיש לו אישה וילד, ישר חשבתי על התסריט הכי גרוע. כל כך שמחתי שהוא הזיז את רגליו".

פטר צ´ך עם הקסדה. יותר נוח בלי או עם? העיקר הבטיחות (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
פטר צ´ך עם הקסדה. יותר נוח בלי או עם? העיקר הבטיחות (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

שוער עבר של הנבחרת, פים דואסבורג, שמשמש בשנים האחרונות כמאמן שוערים סיפר: "אי אפשר להשוות את זה לרוכבי אופניים שנוסעים במהירויות גבוהות. אני לא רואה בכך צורך". גם ג'ון קארלס, מאמן ברדה ושוער בעברו לא מאמין בקסדה: "אתה לא יכול לראות מה קורה סביבך. אין לזה ערך".

שוער פיינורד, רונלד גארפלנד, חתם את השיח הציבורי: "לפני 10 שנים, כשוער אקסלסיור, נפגעתי בראשי והתעוררתי רק לאחר 4 שעות. לא יודע אם קסדה היתה עוזרת לי, אבל אין ספק שזה מאוד הגיוני שאנשים מתחילים לחשוב על כך ברצינות".