בעתיד הלא כל כך רחוק, אוהדי כדורגל מכל הארץ יקנאו בעיר חיפה בשל אצטדיון "סמי עופר". עם השלמת בנייתו, במרץ 2013 (לפי הציפיות), יהיה 'סמי עופר' המגרש היפה והמרשים בארץ, עם 30 אלף מקומות ושטחי מסחר באזור המקיף אותו.

בעיריית חיפה גאים מאוד בצעצוע החדש, שצפוי לרקום עור וגידים בעוד שנתיים וחצי. "העיר תזכה באצטדיון, כיאה למעמדה כמעצמת כדורגל", אומר ראש העירייה יונה יהב. "אימצנו תקנים בינלאומיים, ערכנו בדיקות רבות ודאגנו לפעול בכדי שכל מבקר ומבקרת יזכו בחוויה מיוחדת. פתיחת האצטדיון תהיה חגיגת הכדורגל הטובה ביותר בישראל".

אצטדיון 'סמי עופר' יכיל תאי צפייה ומועדוני אוהדים. תכנון הפרויקט מתייחס לפרטים מוקפדים בסטנדרטים גבוהים כדוגמת קירבת הצופים למגרש, מרווח הרגליים ביציעים, רוחב המושב, זוויות ראייה אופטימליות לצופים, פיזור הרמקולים, מספר תאי השירותים לנשים ולגברים, גישה ומושבים לנכים, חדרי שופטים, מערכות ניקוז ומיחזור המים, קירוי אקוסטי ועוד.

תכנון האצטדיון נעשה תוך כדי השמת דגש על איכות הסביבה וכולל שימוש במערכות למיחזור וחסכון בצריכת מים, אקוסטיקה ייחודית ומערכות כריזה מתקדמות המונעות רעשים סביבתיים. בנוסף, נעשה שימוש במערכות לבקרת צריכת האנרגיה.

התוכניות לאצטדיון בחיפה. ייקרא על שמו של איש העסקים שהלך לעולמו (צילום: מערכת ONE)
מודל האצטדיון החדש בחיפה | צילום: מערכת ONE

הביקור בלשכת ראש העיר מתקיים במקביל לפתיחת אליפות העולם במפרשיות 420 בחיפה וכשבועיים לאחר אליפות אירופה באופני הרים, שגם היא נערכה בעיר. בכוונת יהב למנף את האירועים, כמו גם את בניית האצטדיון החדש, כדי למתג את חיפה כעיר ספורט שמושכת צעירים רבים.

ליהב גם חזון לגבי השטח המסחרי העצום שיקיף את האצטדיון, 17 אלף מ"ר לרווחת אוהדי הכדורגל, אך לא רק להם. "הרעיון הוא להפוך את המתחם לעיר של מכוניות. לכל חברת רכב יהיה ייצוג פה. ראיתי משהו דומה בדיסלדורף בגרמניה, וזה ייתן מענה לדברים שגברים אוהבים". בנוסף מתכנן יהב שטחי הסעדה, קניות ואופנה, שימשכו למתחם גם נשים וילדים.

סמי עופר ז"ל יחד עם אחיו יולי (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
יולי וסמי עופר. דאגו להוציא כמה ג´ובות (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

אצטדיון 'סמי עופר' מוקם בעלות של מעל 400 מיליון שקלים. 135 מיליון מהסכום מגיעים מהטוטו, 30 מיליון יתקבלו מחכירת השטח בו נמצא קרית אליעזר, שיהרס לטובת בניית בתי מגורים. 80 מיליון שקלים צפויים להתקבל ממכירת שטחי המסחר באצטדיון. מחברות הבת של העירייה המעורבות בפרוייקט וחסויות נוספות, כגון מפעל הפיס, יגיעו 90 מיליון שקלים נוספים. סמי עופר תרם 20 מיליון דולר (כ-80 מיליון שקלים).

ראש העירייה אינו חושש מביקורת על כך שמתקן הכדורגל יקרא על שמו של טייקון עסקי, סמי עופר, אחד האנשים העשירים בישראל, שמנהל את עסקיו ברוב השנה ממונטה קרלו. סמי נולד ברומניה ועלה עם הוריו לחיפה כשהיה בן שנתיים, ובנמל בעיר עסק בעבודתו הראשונה.

האצטדיון החדש בחיפה. עשוי לארח את היורו של הצעירות (צילום: מערכת ONE)
האצטדיון החדש בחיפה (ONE) | צילום: מערכת ONE

כיום הוא ואחיו יולי חולשים על אימפרייה כלכלית, הכוללת בין היתר את צי הספנות השני בגודלו בעולם, חברה להובלת דלק, בנק המזרחי, בתי הזיקוק בחיפה וכימיקלים לישראל. הונם של משפחת עופר מוערך בכ-4 מיליארד דולר, כשהשניים נמצאים במקום ה-132 בדירוג פורבס האחרון לעשירי תבל.

"עובדה, הנושא לא עורר התנגדות עד כה", אמר יהב. "אם עופר לא היה נותן כסף לא הייתי בונה אותו", הוסיף ותיבל בבדיחה שסיפר לו אחד הפוליטיקאים הבכירים בישראל, "אפשר לנסות להתרים עניים אבל בדרך כלל זה לא עובד".

אלישע לוי, יעקב שחר ויונה יהב. ראש העיר קורא ללוזון להגיע (עמית מצ (צילום: מערכת ONE)
אלישע, שחר ויהב. זמן טוב להיות חיפני (עמית מצפה) | צילום: מערכת ONE

"מגיע לאוהדים בחיפה ליהנות מאצטדיון כדורגל מהמשוכללים והמודרנים ביותר בעולם", מסרו אייל ועידן עופר בשם אביהם סמי. "מי ייתן שהדבר יתרום גם להצלחתו של הכדורגל הישראלי והלוואי שנזכה לראות את נבחרת ישראל מעפילה למשחקי המונדיאל הבא".

במכרז לבניית האצטדיון זכתה השבוע קבוצה המורכבת מחברת אלקטרה בנייה בע"מ וחברת ב.ס.ט ייזום בע"מ, שיבצעו את עבודות הבטון ועבודות הגמר של סמי עופר בדרום העיר. הצעת הקבוצה הזוכה היתה של 138,638,325 שקל שהיתה נמוכה ב–75 אלף מהצעת החברה הבאה בתור, חברת סולל בונה.