אנחנו עם סגולה, מיוחד במינו, וככאלה, רק לנו היהודים יש את יום הכיפורים. לא אחת נתקלים הספורטאים היהודים מעבר לים בסיטואציה בה הם נדרשים לעבוד ביום הקדוש לעם היהודי והם ניצבים בפני דילמה לא קטנה: האם לעמוד בהתחייבויות המקצועיות בגולה או בחובה המצפוניות כיהודי וכישראלי ולקיים את מצוות החג.

כיום יש יותר ויותר הבנה בעולם לנושא ובהרבה מקרים נמצאים פתרונות ע"י הקדמת שעת המשחק, שינוי מועדו או שחרור השחקן או המאמן היהודי מהמחויבות שלו לקבוצה ביום הקדוש. בין אם אתה מאמן, כדורגלן, כדורסלן, שחיין, ג'ודוקא, קופץ לגובה, שייט או עוסק בכל ספורט שהוא, ברגע שאתה בזירה הבינ"ל יש סיכוי גבוה להיתקל בסיטואציה זו, שבאופן כמעט קבוע מעוררת הדים ציבוריים נרחבים בארץ ומחוצה לה.

אברהם גרנט החליט שלא לעמוד על הקווים עם ווסטהאם בשבת הקרובה וזאת למרות שמדובר במשחק קריטי עבור קבוצתו. דודו אוואט, שוער נבחרת ישראל, הודיע כי לא ישתתף במשחק קבוצתו מול אוסאסונה כיוון שהוא מתחיל לפני סיום הצום וגם אלמוג כהן, שחקנה של נירנברג יסתכן בהדחה אופציונאלית מההרכב בעקבות הצום.

גורם לפיטורי קלינגר
בשנה שעברה נתקל מאמן הפועל ב"ש ניר קלינגר, אז מאמנה של א.א.ל לימאסול, בסיטואציה דומה כשנודע לו שלפי לוח המשחקים קבוצתו תפגוש את אנרתוזיס פאמאגוסטה ביום הכיפורים למשחק העונה. המאמן הודיע מבעוד מועד להנהלת הקבוצה כי הוא לא מתכוון להופיע למשחק, אך לצערו הוא נתקל בתגובה שבדיעבד נראה שהחלה את סיום דרכו במועדון.

גרנט, רביבו וקלינגר. יום כיפורים מסוכן (צילום: מערכת ONE)
גרנט, רביבו וקלינגר. יום כיפורים מסוכן | צילום: מערכת ONE

"הודעתי במועדון שאני לא מתכוון להגיע למשחק כי הוא נופל על יום כיפור ורציתי להזיז את שעת המשחק או את המועד. לא ממש לקחו אותי ברצינות וככל שהתקרב זמן המשחק הם הבינו שאני רציני ובסוף נלחצו וניסו להזיז את שעת המשחק אבל לא הצליחו", סיפר קלינגר.

קלינגר. בזכות הצום הגיע לבאר שבע (דרור עינב) (צילום: מערכת ONE)
קלינגר. בזכות הצום הגיע לבאר שבע (דרור עינב) | צילום: מערכת ONE

"זה היה משחק העונה שלנו, נגד פאמאגוסטה, מקום ראשון נגד מקום שני והיה לי ברור שאני לא אגיע למשחק. הפסדנו במשחק הזה אחרי שלושה ניצחונות רצופים ואפשר להגיד שכעסו עלי שלא הגעתי למשחק וזה לא ממש תרם לשיפור היחסים שלי עם הקבוצה. לא הבינו אותי. הופעתי בתקשורת המקומית, ברדיו ובעיתונות ראיינו אותי, ניסיתי להסביר להם מה זה יום כיפור. הסברתי שהכל סגור ולא ממש הבינו את זה, שאלו אותי אם שדה התעופה שלנו פתוח. הסברתי שישראל סגורה לגמרי ושכולם צמים אבל הם לא הבינו איך זה יכול להיות. בדבר אחד אני יכול להיות מרוצה וזה שלפחות אחרי מה שקרה לי בשנה שעברה כל קפריסין יודעת מה זה יום כיפור".

מכניס את ספרד לטירוף
אייל ברקוביץ' כשחקן ווסטהאם קיבל שחרור מקבוצתו במשחק נגד ליברפול ואילו חיים רביבו, בשנתו הראשונה בסלטה ויגו, גרם לכזה הד תקשורתי שבעקבותיו הזיזו את שעת המשחק על מנת שיוכל להשתתף בו.

ברקוביץ´ והארטסון. ג´ינג´י אמיתי (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
ברקוביץ´ והארטסון. בסוף הכל נשכח ונסלח (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

"בשנה הראשונה שהגעתי לסלטה ויגו לא ממש הכירו אותי. היה משחק שאמור היה להיערך בערב יום כיפור ואני הודעתי לקבוצה שאני לא אשחק - היה לי סעיף בחוזה על זה" סיפר חיים רביבו. "לא הייתה בכלל התלבטות, ידעתי שאין מצב שאני לא שומר את החג אז הגישו בקשה להקדים את המשחק כדי שאני אוכל להשתתף בו והיא התקבלה. נוצר כזה הד תקשורתי גדול בעקבות זה. עד אז לא קרה דבר כזה שבגלל משהו של דת הזיזו שעת משחק. הסיקור של הנושא היה מאוד גדול. מעבר למשחק הספציפי הזה התחילו להיות כתבות בכל ספרד על יום כיפור עצמו, מה זה יום כיפור ולמה אנחנו מקיימים את החג הזה בכלל כי אנשים לא ממש ידעו".

"בעקבות העניין הזה, הטלויזיה בספרד ביקשה לסקר אותי ביום המשחק, הם התלוו אלי מהרגע שיצאתי מהמגרש בדקה ה-70 כדי שאספיק להגיע בחזרה לפני הצום, אני זוכר שהם באו איתי לחדר הלבשה, אחרי זה נסעו איתי הביתה וראו את הלחץ שלי להגיע מהר לפני תחילת הצום, הם היו צמודים אלי ובאו לראות איך אני מכניס את החג, הגעתי ממש כמה דקות לפני שנכנס החג אז גם לא הצלחתי לאכול והיה צום מאוד ארוך. אהבתי שהצלחתי להביא את המסורת שלנו של העם היהודי והישראלי לספרד ומאז כל שנה מדברים על יום כיפור. אפילו התחילו לשאול שם רבנים מה מותר ומה אסור וכל הקהילה היהודית הייתה מעורבת".

חיים רביבו במדי סלטה ויגו כשהיה צעיר (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
חיים רביבו במדי סלטה ויגו (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

משפר יחסי אב ובן
אבי כהן, שחקנה של ליברפול בעבר עמד בפני החלטה חשובה ערב המשחק מול סאות'המפטון בחוץ כשעל הפרק ההחלטה האם לשחק ביום כיפור. היום, בדיעבד מודה כהן כי הוא טעה כשהחליט לשחק: "טעיתי. לא הבנתי מה אני עושה אז. לא היה מי שידריך אותי ויגיד לי שזו טעות, כששאלתי את אבא שלי ז"ל מה לעשות הוא אמר לי תעשה מה שאתה חושב ומה שאתה מבין ומרגיש. הייתי באותה תקופה בהרכב של ליברפול ופחדתי להפסיד את המקום שלי ולכן החלטתי לשחק".

"לא הרבה אנשים יודעים אבל צמתי ושיחקתי. זה היה קשה מאוד, היו לי ייסורי מצפון גדולים במשחק הזה והיום בדיעבד אני מצטער ומכה על חטא. דבר אחד טוב יצא לי מזה שהיום יש מי שידריך את תמיר מה לעשות בסיטואציה הזו. תמיר שאל אותי מה לעשות לפני כמה ימים ואני אמרתי לו שייכנס למנג'ר שלו ויבקש ממנו שחרור וכך הוא באמת עשה והוא לא ישחק נגד אסטון וילה בחוץ וזה עניין של ניסיון. מטעויות לומדים".

תמיר כהן. עוזב את בולטון (GettyImages) (צילום: מערכת ONE)
תמיר כהן. אבות אכלו בוסר (GettyImages) | צילום: מערכת ONE

מחזק טניסאים
לא רק בכדורגל יש התנגשות בין הקריירה למסורת ולקדושת החג, גם במקצועות האולימפיים, בשייט בשחייה בטניס ובהתעמלות ספורטאים יהודים וישראלים נתקלו בבעיה דומה. בימים אלו נבחרת הדייויס שלנו מנסה לשמור על ההישארות בבית העליון בקרב ההישרדות נגד נבחרת אוסטריה. דבר שכבר הפך לשגרה בטניס - לשחק כמעט עד כניסת יום כיפור.

בדיוק לפני שלוש שנים, בספטמבר 2007, אנדי רם ויוני ארליך פגשו את גונסאלס וניקולאס מאסו, למשחק קשה במיוחד. אחרי תיקו 2:2 במערכות הגיעה המערכה החמישית שהייתה לכל הדעות בלתי נשכחת. שעתיים לפני תחילת הצום היציעים החלו להתרוקן ונראה היה שאוטוטו המשחק עומד להיקטע ע"י צום כיפור. השיוויון לא נשבר עד שבמצב 7:7, הקפטן הישראלי אייל רן הודיע לשופט הראשי כי אם המשחק לא יסתיים בקרוב עליהם לדחות את סיומו למוצאי החג. רק במשחקון ה-18 הגיעה השבירה ורגע לפני כניסת כיפור, אנדיוני השלימו ניצחון ענק באחת הדרמות הגדולות בטניס הישראלי.

אנדי רם יוני ארליך (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
אנדי רם יוני ארליך (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

גם בעבר הרחוק יותר הטניס הישראלי נתקל בסיטואציה דומה. ב-93, מול נבחרת שוויץ, אז היו אלה עמוס מנסדורף וגלעד בלום שבתצוגת תכלית אדירה הצליחו, רגע לפני תחילת הצום, לקבוע ניצחון גדול על האורחים.

ומאבד לנו מדליה אולימפית
באולימפיאדת סיאול 1988, אחד מימי התחרויות נפל על יום כיפור והוועד האולימפי הישראלי הודיע מראש כי הספורטאים הישראלים לא יתחרו ביום זה וכי אף ספורטאי או נציג המשלחת לא יחלל את החג. למרות זאת, צמד שייטי ה- 470, דן ורן טורטן, החליטו לצאת אל הים. האחים טענו כי רק קיימו אימון אבל בוועד האולימפי הישראלי לא קיבלו את העניין ובתגובה, החזירו אותם לישראל ודאגו להם להשעיה של חמש שנים (שבוטלה מאוחר יותר). באותה אולימפיאדה אגב, הפסידו יואל סלע ואלדד אמיר מדליה אולימפית בשל יום כיפור, בו ויתרו על השיוט שלהם וסיימו במקום הרביעי עקב כך.