מדוניאנין וקולאוטי. חוקי המס ישתנו? (ליאור טימור) (צילום: מערכת ONE)
מדוניאנין וקולאוטי. חוקי המס ישתנו? (ליאור טימור) | צילום: מערכת ONE

שרי הממשלה דנים משעות הבוקר על סעיפי הצעת תקציב המדינה לשנים 2011-2012. בין הסעיפים הנידונים נכללים גם שניים רלוונטיים לחובבי הספורט: הצעה לשינוי מדיניות המיסוי של השחקנים הזרים והצעה להחיל מס על כספי הטוטו והווינר החל מסכום של 5,000 ש"ח. ישיבת הממשלה צפויה להימשך עד הלילה.

כיום יש אפליה בתשלומי המס של שחקנים זרים. אלה נהנים מהנחה במס הכנסה והמועדונים משלמים עליהם עד 25 אחוז בלבד, לעומת השיעור הרגיל שמשולם על שחקנים מקומיים, שמגיע לעתים קרובות ל-48 אחוז.

"שחקן ישראלי שמרוויח 50 אלף דולר עולה למעסיק 107 אלף, בעוד ששחקן זר שמרוויח 50 אלף דולר, זו גם העלות שלו. במצב הזה, ברור את מי הקבוצות ייקחו", אומר ניר אלון, יו"ר ארגון שחקני הכדורסל, התומך בהצעת האוצר לשינוי המיסוי.

"ב-96, כאשר היו שני זרים לכל קבוצה, נכנסה תקנה להעדפת זרים, שעוזרת לקבוצות לקחת זרים בעלויות מופחתות. מועדוני ליגת העל בכדורסל ניצלו את הפרצה להעמיס כמויות בלתי נגמרות והיום לכל קבוצה יש 6-7 זרים. מועדונים מחליטים לקחת שחקנים לא משיקולים מקצועיים, אלא כלכליים. צריך לעשות תיקון ולהתחשב בקבוצות שלא יפגעו".

מזרחי ופדרמן. ינסו לסגור את הנושא בהקדם (קובי אליהו) (צילום: מערכת ONE)
מזרחי ופדרמן (קובי אליהו) | צילום: מערכת ONE

אחד המתנגדים הבולטים לשינוי במדיניות המיסוי לזרים הוא שמעון מזרחי, היו"ר המיתולוגי של מכבי ת"א. בשנה שעברה הפעיל יחד עם נשיא מכבי חיפה, יעקב שחר, לובי נגד ההצעה ובמשרד האוצר התקפלו. כעת מחזיר האוצר את ההצעה בדלת האחורית, באמצעות חוק ההסדרים, מהלך שתופס את מזרחי מופתע. 

"אני חושב שזה בא בהפתעה לכולם. זה לא במקום, זה להנחית מכת מוות על כל ענפי הכדור בארץ", אומר מזרחי. "ממילא קשה להביא שחקנים לארץ. בנוסף למצב הביטחוני, צריך להתחרות עם קבוצות מחו"ל. יש פערים בין היורו, הדולר והשקל".

אנדרסון, פרקינס ואיידסון (קובי אליהו) (צילום: מערכת ONE)
אנדרסון, פרקינס ואיידסון (קובי אליהו) | צילום: מערכת ONE

לפי מזרחי, "מדובר במספר זעום של שחקנים", שהשפעתם על קופת המדינה לא משמעותית. "זאת תוספת מגוחכת של הכנסות, משהו שבטל בשישים. צריך לזכור שקיים החוק הרוסי , שמבטיח את שיתופם של שני ישראלים בכל מצב נתון על המגרש. כשסוכם על כך היתה התחייבות של ארגון השחקנים שיהיה נגד שינוי הסטטוס הקיים במיסוי".

שחר, מתנגד נוסף לשינוי, סירב להגיב בנושא ואמר רק כי בשלב זה שמעון מזרחי מטפל בנושא מטעם בעלי המועדונים. גם שרת הספורט לימור לבנת מתנגדת לשינוי במדיניות המיסוי.

שחר (יניב גונן) (צילום: מערכת ONE)
שחר (יניב גונן) | צילום: מערכת ONE

מדובר בנושא סבוך. לצד הטענות החברתיות על אפליה והטיעון הכלכלי של אובדן הכנסות למדינה, תרומתם של הזרים למקצוענות בספורט המקומי, להעלאת הרמה ולהצלחת הקבוצות הישראליות בחו"ל, דבר שמסב הנאה לרבים ומהווה מקור של גאווה למדינה, אינה מוטלת בספק.

שינוי נוסף שהאוצר מתכנן שיכול להביא לתמורה בספורט בישראל הוא להחיל את המס על כספי זכיה מהגרלות ומהימורים חוקיים מ-5,000 ש"ח, ולא החל מ-50 אלף ש"ח, כפי שנהוג כיום. שיעור המס על הזכיות עומד על 25 אחוז.

תחנת טוטו ריקה (תומר גבאי) (צילום: מערכת ONE)
תחנת טוטו ריקה (תומר גבאי) | צילום: מערכת ONE

מתנגדי תוכנית האוצר טוענים ששינוי יפגע בבעלי התחנות, שאינם ערוכים לגבות מס מקור במקום. כך, הזוכים יקבלו את כספי הזכיה במרכזי הטוטו, בניגוד למצב כיום, כאשר כספי הזכיה מתקבלים במזומן בתחנות, מה שגורם למהמרים להשאיר סכומים נוספים.

בנוסף, הדבר יביא לפגיעה בהכנסות הטוטו, המשקיע כספים רבים לקידום הספורט ויסב חובבי ספורט רבים לנתיבי ההימורים הבלתי חוקיים. הדברים אמורים גם לגבי מפעל הפיס. החלטה לגבי המשך הטיפול בסעיפים הללו, הכלולים בחוק ההסדרים הנלווה לתקציב המדינה, צפויה להתקבל רק הלילה או מחר בבוקר.