הונדה וצסק"א חוגגים מול סביליה. שמות אלמונים (רויט (צילום: מערכת ONE)
הונדה וצסק"א חוגגים מול סביליה. שמות אלמונים (רויט | צילום: מערכת ONE

רק לפני שלוש שנים וחצי ניבא ארסן ונגר כי קבוצה רוסית תזכה בעשור הקרוב בליגת האלופות. האם היה זה רק נימוס צרפתי או שמא קרב פסיכולוגי שקדם להתמודדות קבוצתו ארסנל מול צסק"א מוסקבה? מבלי לדעת אם ונגר היה כנה בדבריו, אין ספק שבשנים האחרונות חל שינוי בכל הנוגע למועדוני הכדורגל ברוסיה ובצסק"א בפרט.

בשנת 2005 הפכה צסק"א למועדון הרוסי הראשון שזוכה בתואר אירופי, גביע אופ"א ז"ל. השחקנים והמאמן ואלרי גזאייב הוזמנו לווילה של הנשיא דאז פוטין. חיוכים מקיר לקיר ושמפניה שנשפכה כמים היו באירוע במה שסימן את שנותיו העליזות ביותר עבור מועדון הצבא האדום.

החל מ-2003 נהנתה צסק"א מתמיכה שנתית בסך 11 מיליון ליש"ט שהגיעה מרומן אברמוביץ', בעליה של צ'לסי האנגלית, באמצעות חסותה של ענקית הנפט 'סיבנפט' שבבעלותו. מחירי הנפט הרקיעו שחקים והאופטימיות בהתאם. אברמוביץ' אף הביע עניין ברכישת המועדון הרוסי, אך תקנות אופ"א לא התירו לו, עקב היותו הבעלים של קבוצה אחרת.

רומן אברמוביץ´ (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
רומן אברמוביץ´ (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

הכספים שהזרים האוליגרך הצליחו להנחית ב-2004 במוסקבה את הברזילאי ואגנר לאב מפלמייראס בסכום שיא דאז של 13 מיליון דולר. יחד עם רומן פאבליוצ'נקו, יורי ז'ירקוב, השוער איגור אקינפייב, קראבליו הברזילאי ואיביצ'ה אוליץ' (שהגיע למוסקבה תמורת 11 מיליון דולר). חבורת השמות המפוצצת הזו, הוליכה  את הקבוצה לניצחון על ספורטינג ליסבון ב-2005 בגמר גביע אופ"א ולאליפויות ב-2005 ו-2006, לאחר שליטה כמעט מוחלטת בעשור הקודם לכך, של היריבה העירונית, ספרטק, בליגה הרוסית.   

מאז שנת 2006, לא הצליחה צסק"א לזכות שוב באליפות. שנה קודם לכן, מכר אברמוביץ' את אחזקותיו ב'סיבנפט' ל'גזפרום', חברת הגז הגדולה בעולם. את מקומה של אימפריית הנפט, תפס בנק רוסי (Vneshtorgbank) שסיכם על תמיכה צנועה יותר, 12 מיליון ליש"ט לשלוש שנים. בנוסף החליטו במועדון הרוסי לחסוך בשכר השחקנים, כדי להפנות 66 מיליון ליש"ט להשקעה בבניית אצטדיון חדש.

בהמשך, פרץ המשבר הכלכלי הגדול שפגע בעיקר במדינות הגוש הקומוניסטי לשעבר. שחקניה הבכירים של צסק"א ברחו לכל עבר ועל הליגה הרוסית השתלטו זניט סט. פטרסבורג, בה תומכת 'גזפרום' ורובין קאזאן, מבירת רפובליקת טטרסטן, שלקחה את שתי האליפויות האחרונות ללא כוכבים זוהרים וללא כסף גדול.

קרסיץ´ במאבק מול רפאל. הכוכב הבא (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
קרסיץ´ במאבק מול רפאל. הכוכב הבא (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

האיש החזק בצסק"א מוסקבה כיום הוא היו"ר יבגני גינר, ידיד קרוב של  אברמוביץ' ואחד משלושת בעלי המניות של המועדון, שני האחרים אלמונים יחסית. בנו של גינר, ואדים, המשמש בתפקיד בכיר בהנהלת המועדון, אמר מיד לאחר הזכיה ההיסטורית בגביע אופ"א: "הדבר שמעניק לשחקנינו מוטיבציה הוא מה שמעניק מוטיבציה לכל שחקן כדורגל - כסף". 

הזמנים כאמור השתנו ובמשחקים האחרונים השחקן הבולט של צסק"א הוא היפני האלמוני הונדה והשמות המוכרים ביותר בסגל האפור של הקבוצה הם שחקני ההגנה אלכסיי איגאנישביץ' ואלכסיי ברזוצקי. מילוש קראסיץ' ואלן דגוגאייב המקומי  מסומנים כפוטנציאל להוביל את הקבוצה בשנים הבאות. 

מיליטו (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
מיליטו (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

המשחק מול אינטר יעמוד בסימן החשש מפיגוע נוסף בשרשרת אירועי הטרור שמבצעים לוחמי המחתרת הצ'צ'נית בתגובה למדיניות הברוטאלית של פוטין ורוסיה. המתח במוסקבה גרם לדחיית משחק הצמרת מול זניט, אותה אמורה היתה צסק"א לארח בשבת. האם למרות השנים הקשות שעוברות עליה, תצליח צסק"א לעשות את הבלתי ייאמן ולהעפיל לחצי גמר ליגת האלופות?